Share/Bookmark
<  < <
23/03/2011 Leeftijd: 3 jaren

België voor beginners

Naar school over de taalgrens

 

Is Wallonië voor jou niet meer dan de duffe schoolexcursie naar Namen of het jaarlijkse zomerkamp in de Ardennen? C'est dommage. Limburgse Anke trok een trimester naar Wallonië, Baptiste uit Waals-Brabant loopt een semester school in Vlaanderen. Welke vooroordelen hebben zij over Vlamingen en Walen?

 

"Wallonië, dat was het buitenland voor mij ", zegt Anke (17). "Tot er vorig jaar een Waals meisje een trimester op onze school in Heusden-Zolder kwam studeren. Ze heette Chloë. AI snel werden we heel goede vriendinnen. Ik heb dan ook niet lang getwijfeld toen ze mij voorstelde om in september een trimester bij haar te komen wonen. Mijn ma wel. Die zag me niet graag vertrekken. Maar dat ik als volleerde Française zou terugkeren, trok haar over de streep. Blijkbaar trekken er veel minder Vlamingen een trimester naar Wallonië, dan omgekeerd. Mijn school wou meteen meewerken. Ik moest vooral genieten van mijn taalbad, zei de directeur. De gemiste examens zou ik dit semester wel inhalen."

 

"Het viel me meteen op dat iedereen veel socialer was op Chloë's school. Ze kussen elkaar bijna allemaal 's ochtends en kliekjes zijn er bijna niet. Iedereen praat met iedereen op de speelplaats, zelfs eerstejaars met laatstejaars. Misschien komt het door het lessenrooster: je mag er zelf je lessenpakket samenstellen. Zo zit je bijna voor elke les in een andere klas en leer je snel andere klasgenoten kennen. Punten zijn er van minder belang, alles loopt er heel à l’aise. Mijn Waalse leraren hadden niet zo veel oog voor mij, behalve die van Nederlands. Hij was blij dat er eindelijk een echt proefkonijn in z'n klas zat. Ik mocht 'm dan ook regelmatig verbeteren in de les of stelde mee z’n toetsen op. Grappig. Dat ik haast elke dag vragen moest beantwoorden over Bart De Wever, vond ik minder leuk. Politiek interesseert me niet."

 

"Na school viel er in Éghezée wel niet veel te beleven. Grote scouts- of chirofuiven kennen ze niet. De meeste jongeren feesten er gewoon thuis, omdat de afstanden zo groot zijn dat je ze moeilijk met de fiets kan overbruggen. In het weekend ging ik vaak naar de dansles of paardrijden, en ’s avonds speelden we gezelschapsspelletjes met Chloë's familie. Het viel me op dat Chloë veel zelfstandiger werd opgevoed dan ik thuis. Misschien had ik daardoor ook sneller last van heimwee. TV keek ik in Wallonië bijna niet, want alles is er gedubd. Mijn Frans is er wel met rasse schreden op vooruit gegaan. Stel je voor, ik denk nu zelfs in het Frans. Op mijn iPod vind je ook meer Franse liedjes, zoals Christophe Maé of Indochine. Maar vraag me niet om drie bekende Walen op te noemen. Buiten Miss België Tatiana Silvadie er het weer presenteert - ken ik er geen."

 

Bron: Maks!


Share/Bookmark