Share/Bookmark
<  < <
11/12/2004 Leeftijd: 10 jaren Door: Tom Bauwens

Drie maanden Hongarije

Wat ik na drie maanden Hongarije geleerd heb: de taal, het eten, de mensen, de geschiedenis,...

Binnenkort vier ik hier Kerstmis in Hongarije. Een vrij raar gevoel. Ik moet zeggen dat ik me hier wel vrij thuis voel in mijn gastgezin. Voor mijn vertrek had ik nooit gedacht dat dit echt mogelijk zo zijn, maar je ziet hé!

Ik woon in een dorpje vlakbij een grotere stad, Szeged, in de Alföld, de grote laagvlakte. Het klimaat is hier gekenmerkt door vrij extreme verschillen in temperatuur tussen zomer en winter. In de winter zakt het tot zo?n 20 graden onder nul, in de zomer zijn temperaturen van 30 graden en meer geen uitzondering. Gelukkig is hier hier op dit moment een ?zachte? winter, nog geen extreme vrieskou dus, maar een gemiddelde temperatuur rond het vriespunt.

 

Het grootste verschil met België is echter de taal vind ik. Het Hongaars is, anders dan het Nederlands, Engels, Duits, Roemeens, etc. geen Indo Europese taal. Het verschil? Een totaal anders grammaticaal systeem en woordenschat. Een grappige gelijkenis is ons (dialect?)woord ?ietsie pietsie?, wat in het Hongaars heel klein betekent. De eerste maanden waren dus vrij? raar. Allemaal mensen om je heen die een totaal andere taal spreken en slechts zelden een tweede taal kennen. Gelukkig word er vandaag ook Duits en Engels onderwezen op de meeste scholen. (Het niveau is nog iets anders) Ach, over enkele maanden denk ik dat een deftig, grammaticaal plus of min correct gesprek ga kunnen voeren over een iets geavanceerder onderwerp dan wat ik dit weekend gedaan heb. Ik denk dus wel positief ;-)

 

Ik ben dan ook vrij tevreden met mijn klas. In het begin was het wel ontzettend moeilijk, omdat ik zogoed als geen Hongaars sprak en zij geen Engels of Duits durfden of konden spreken. Gelukkig is dat nu beter. In de klas is het vrij saai trouwens. Mijn school is gespecialiseerd in Economie en ik kom uit een Latijn-Moderne talen richting. Van de lessen versta ik dus ofwel helemaal niets, ofwel zijn ze echt te simpel, zoals Engels en Vizuális Kultúra bijvoorbeeld (2 uur lang tekeningetjes maken in MS Paint?). Tijdens economie, boekhouden, en de andere vakken leer ik dus Hongaars, rust ik wat uit, of lees een boek. Anders dan het Belgische schoolsysteem hebben we hier meestal maar les tot een uur of 2. Het nadeel van dit systeem is dat de leerlingen hier (veel) meer huiswerk krijgen dan in België.

 

Over het Hongaarse eten dan. De belangrijkste woorden zijn hier zonder twijfel vlees en paprika. Hongaren zijn echt dol op deze twee, en ze worden dan ook heel vaak gecombineerd. Ben je dol op verse slaatjes en groenten, dan zal de Hongaarse keuken voor jou wat tegenvallen vrees ik. Ze hebben hier echter veel verschillende soorten soep, gaande van vis tot fruitsoep, zonde trouwens dat we dit laatste niet hebben in België! Echt verrukkelijk.

Hun stoofpotten zijn ook overheerlijk, gecombineerd met paprika natuurlijk.

 

De Hongaren zijn over het algemeen enorm gastvrije mensen. Ze zijn heel trots op hun geschiedenis en weten er dan ook verbazend veel over. Hongarije was in de tijd van Oostenrijk-Hongarije drie keer zo groot, en ze hadden een stuk kustlijn. Vandaag kijkt zowat elke Hongaar vrij melancholisch terug naar die ?goede tijd?. Hoewel ze van hun land houden zijn ze vrij pessimistisch, ook in verband met hun lidmaatschap met Europa.

 

Voila, dat was het zowat voor nu denk ik,

Briefjes of mailtjes zijn nog altijd heel welkom!

 

Voor meer verhaaltjes en foto?s kan je surfen naar www.tominhongarije.be

 

Ook nog eventjes excuseren voor mijn mogelijke taalfouten. Ik zit in de fase waar ik in het Nederlands droom, in het Engels denk, en het Hongaars, met een mix van Engelse woorden, spreek? Ach, zolang ze mij maar verstaan he.

 

Vele groetjes,

 

Tom Bauwens


Share/Bookmark