Met zijn acht miljoen inwoners is Servië een multicultureel land. Naast Serviërs vind je er ook Hongaren, Slovaken, Roemenen, Bulgaren en andere etnische minderheden. De Donau stroomt door Servië en is de verbinding tussen Centraal-Europa en de Zwarte Zee. Meer dan een vierde van het Servische grondgebied bestaat uit bossen. Het noorden is vlak en Centraal- en Zuid-Servië zijn heuvelachtig en bergachtig. Het land is een culturele en architecturale schatkamer.

Gastgezin en gemeenschap

Familie is voor Serviërs heel belangrijk. Vaak ziet men drie generaties onder een dak wonen. Kinderen wonen bij hun ouders tot aan hun huwelijk. Het is voor velen ook ondenkbaar om je ouders onder te brengen in een verzorgingstehuis. Meestal werken beide ouders. De kinderen moeten ook helpen in het huishouden. Ouders verwachten ook van hun kinderen dat ze hen toestemming vragen om met vrienden af te spreken.

School

De meeste Servische scholen zijn staatsscholen. Er zijn geen keuzevakken en de lessen zijn weinig interactief. Normaal gezien zal je de ene week ’s morgens (8u-14u) les hebben en de andere week in de namiddag (14u-20u).

Taal

De officiële taal is Servisch, een Slavische taal. Zowel het Cyrillische als het Latijnse alfabet worden gebruikt. Om op uitwisseling te gaan naar Servië is het niet vereist dat je Servisch kent, maar we raden je aan om een basiskennis Servisch te hebben vóór je vertrek. Je zal intensieve taalcursussen krijgen tijdens de verschillende oriëntaties en in je lokale comité zal je taallessen volgen tijdens de eerste drie maanden.

Eten

Serviërs eten veel vlees, groenten en fruit, brood en melkproducten. Als ontbijt eten ze brood, jam of honing, kaas, kajmak (soort zure room) en ham. Lunch is de hoofdmaaltijd. Veel gerechten zijn stoofpotjes van vlees en groenten. Het avondmaal wordt meestal na 20u gegeten en is soms koud of een lichte warme maaltijd.

Ontdek beschikbare programma's in Servië