De diversiteit van het berglandschap is de essentie van Zwitserland en vormt de basis voor zijn unieke identiteit. Het land is wereldberoemd om zijn financiële instellingen, heerlijke kaas en chocolade, horloge-industrie, zijn panorama’s, verfijnde openbaar vervoersnetwerk en uitstekende mogelijkheden voor winter- en zomervakantie.

Het land van Fabian Cancellara en Roger Federer bevindt zich op het kruispunt van drie grote culturen: de Duitse, Franse en Italiaanse. Net zoals in België zorgt dit voor een unieke sfeer en diversiteit in het kleine land. Een verscheidenheid die tot uiting komt in de landschappen, monumenten, taal en culinaire eetgewoonten.

Gastgezin en gemeenschap

Je kan overal in Zwitserland terechtkomen, maar de meeste studenten (80%) worden in het Duitstalige gedeelte geplaatst. De meeste gastgezinnen wonen in buitenwijken.

Zwitsers brengen graag tijd door met hun gezin en met vrienden. Ze doen graag aan buitensporten zoals wandelen, skiën en fietsen in de bergen en bossen.
Ook culturele activiteiten (theater, musea, concerten) zijn populair. 90% van de Zwitserse gezinnen hebben een huisdier.

A photo posted by Lucia Bonazzi (@lucia_bonazzi) on Sep 29, 2016 at 11:00am PDT

School

AFS-studenten worden meestal ingeschreven in Matura-scholen, die leerlingen voorbereiden op universitaire studies, of in gespecialiseerde middenscholen. Gewoonlijk volgen ze les in het tiende of elfde jaar.
Zwitserse scholen zijn competitief en veeleisend. De leerlingen zijn zeer gedisciplineerd en toegewijd als het op hun studies aankomt. Daardoor is hun sociale leven vrij beperkt. Je zult je richting en vakken niet zelf kunnen kiezen. Sowieso heb je les in de verschillende landstalen. Een van de drie kan vervangen worden door Engels of een klassieke taal. Daarnaast volg je ook wiskunde, natuurwetenschappen, sociale wetenschappen en beeldende kunst of muziek.

Taal

Zwitserland heeft drie officiële talen: Duits, Frans en Italiaans.
Als je een trimester in Zwitserland verblijft, moet je in Duits, Frans en/of Italiaans een B1 taalniveau hebben volgens de ‘Common European Framework of Reference for Languages’. Het taalniveau moet bevestigd worden door een leerkracht. Er worden geen taallessen voorzien voor trimesterstudenten.

In het Duitse gedeelte krijgen de meeste AFS-studenten een intensieve taalcursus gedurende de eerste vijf weken. Afhankelijk van je taalniveau, zal je ingeschreven worden in deze taalcursus (de meerderheid) of onmiddellijk naar school gaan (een minderheid). Twee maanden voor je aankomst, zal je een link krijgen naar een online cursus (Babbel). In het Franse en Italiaanse gedeelte worden taalcursussen op meer individuele basis georganiseerd.

A photo posted by Mika (@meecarlao) on Jun 17, 2016 at 11:20pm PDT

A photo posted by Irene Grossetto (@gin90611) on Sep 12, 2016 at 12:38pm PDT

Eten

Het avondmaal is de hoofdmaaltijd. Het is het ideale moment voor het gezin om samen te komen, plannen te maken, van ideeën te wisselen,… Veel Zwitsers geven om gezonde voeding. De Zwitserse keuken is voor het grootste deel een mix van Franse en Duitse Alpenkeuken. Een zeer geliefd gerecht is fondue, emmenthaler en gruyèrekaas gesmolten met witte wijn. Een typisch bijgerecht is rösti, een aardappelgerecht. Daarnaast is er natuurlijk de Zwitserse chocolade die wereldberoemd is.

Explore the Programs Available in Zwitserland