Programmacoördinator  (100%)
AFS Interculturele Programma’s vzw maakt deel uit van een wereldwijd netwerk dat jongeren en gezinnen via interculturele leerervaringen een open blik op een multiculturele en geglobaliseerde wereld wil bieden. AFS is een vrijwilligersorganisatie die hiertoe internationale uitwisselingen organiseert voor jongeren en jongvolwassenen en zich inzet om samen met actieve vrijwilligers en onderwijsinstellingen ook in Vlaanderen bij te dragen aan een respectvolle en rechtvaardige samenleving. In Vlaanderen zetten meer dan 800 vrijwilligers (ondersteund door een professionele staf van 16 mensen) zich in om dit doel te bereiken.

Functieomschrijving:
 
De Programmacoördinator is eindverantwoordelijke voor de samenstelling van een sterk, divers en kwalitatief hoogstaand  programmaportfolio en voor alle administratieve en logistieke processen die bijdragen tot een zo professioneel mogelijke service en begeleiding van (potentiële) deelnemers aan deze programma’s. Hiertoe is hij/zij verantwoordelijk voor alle bilaterale programma-afspraken tussen AFS Vlaanderen en haar partners wereldwijd en volgt hij/zij het internationale platform met betrekking tot programmaontwikkeling. Hij/zij stuurt hiervoor tevens de verschillende medewerkers van het programmateam aan (5 personen) en houdt het overzicht op alle procedures met betrekking tot visavoorzieningen, partnercontacten, deelnemerscontracten, vluchtschema’s, …
Hij/zij lobbyt binnen Vlaanderen en Europa voor een beleid dat internationale mobiliteit van jongeren ondersteunt.

Hij/zij werkt nauw samen met de medewerker Marketing & Sales en het directieteam om een programma-aanbod uit te bouwen dat aansluit bij de marktvraag en bij de missie en doelstellingen van de organisatie. Hij/zij vertaalt de organisatiedoelen naar een operationele programmarealiteit.
Hij/zij is verantwoordelijk voor programma-innovatie zowel binnen het aanbod van schoolprogramma’s als binnen het programma-aanbod voor jongvolwassenen (stages, vrijwilligerswerk en voortgezette studies) en begeleidt hiertoe de verantwoordelijke medewerkers van het programmateam. Hij/zij werkt hiervoor nauw samen met AFS International en Sentio Inc. Hij/zij communiceert vlot met de medewerkers van het educatieteam om te verzekeren dat alle AFS-programma’s het educatieve AFS-DNA dragen.
Hij/zij is verantwoordelijk voor de interne kwaliteitszorg binnen het programmateam. Hiertoe evalueert hij/zij permanent de verschillende processen m.b.t. programmaontwikkeling, -implementatie, -verkoop en -realisatie en rapporteert hierover aan directie en bestuur.

Hij/zij speelt een actieve rol bij de communicatie, de vorming en het change management dat noodzakelijk is in een organisatie die werkt met vrijwilligers en waarbij deze vrijwilligers een effectieve en belangrijke bijdrage leveren aan de programmarealisatie.

Wij zoeken:

Diploma: Minimum bachelordiploma of gelijkgesteld door relevante ervaring. Minimum 5 jaar relevante werkervaring.

Kennis en vaardigheden:

 • Goede kennis van het Nederlands, zowel schriftelijk als mondeling, uitstekende zakelijke mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden.
 • Optimale kennis van het Engels, zowel schriftelijk als mondeling.
 • Goede kennis van de courante Microsoft Officetoepassingen, in het bijzonder MS Excel.
 • Kennis van projectmanagement en procesmodellering.
 • Sterk in het voeren van moeilijke gesprekken.
 • Ervaring in het aansturen van een team, het opvolgen van functioneringscycli.
 • Een intercultureel bewustzijn in relatie en communicatie is onontbeerlijk.
 • Ervaring met IKZ: je weet hoe processen te evalueren, te optimaliseren en te vernieuwen.
 • Je beschikt over een sterke persoonlijkheid en weet mensen te overtuigen in multifunctionele teams.
 • Je bent commercieel ingesteld waar nodig maar verliest nooit de missie van de organisatie uit het oog: via relevante en beklijvende ontmoetingen mensen leerkansen aanbieden om vanuit intercultureel begrip en respect bij te dragen aan een rechtvaardige wereld en samenleving.
 • Als proactieve analist volg je resultaten op, stel je correctieve acties voor en weet je prioriteiten te stellen.
 • Je hebt voldoende kennis van IT en statistiek om processen en evoluties op professionele wijze in kaart te brengt en hierover te rapporteren.

Strekt tot aanbeveling:

 • Je hebt ervaring in het werken met vrijwilligers of in een vrijwilligersorganisatie.
 • Ervaring in het werken in een internationale context.
 • Ervaring in nationaal en internationaal lobbywerk.
 • Kennis van organisaties en instellingen die zich op internationalisering, intercultureel onderwijs, educatie en vrijwilligerswerk richten.
 • Ervaring in marktonderzoek.

Wij zoeken een doorzetter die weet hoe een team te motiveren en te steunen. Iemand die zijn/haar medewerkers het klimaat aanbiedt om optimaal te functioneren. Jij bent iemand die mensen uit hun comfortzone haalt en doet groeien. Als leider ben je feedbackgericht maar ook resultaatgericht en besluitvaardig.

Je bent iemand die gestructureerd en analytisch werkt en die nauwgezet met deadlines omgaat.
Wij zoeken een pragmatische strateeg, zowel vooruitdenkend als hands-on. Een echte ondernemer die bij verandering eerder de opportuniteiten dan de problemen ziet. Vernieuwing schrikt je niet af: je bent iemand die risico’s durft nemen en daarbij zowel creatief en ambitieus als realistisch en doordacht is.

We zoeken iemand die conceptueel denkt, zijn/haar ideeën vertaalt naar concrete plannen en deze verkocht krijgt aan alle stakeholders. Je bent inspirerend en geëngageerd en iemand die zowel zelfstandig als in team goed functioneert. Je bent constructief kritisch en draagt loyaal bij aan de doelstellingen van de organisatie.

Dat je flexibel bent (minimaal avond- en weekendwerk, flexibele werkuren) en de doelstellingen van de organisatie hoog in het vaandel draagt is evident.

Wij bieden:
 
Een zeer gevarieerde voltijdse job in een enthousiaste omgeving. De kans om in een internationale context met ervaren experts enkele boeiende projecten van aan de start mee uit te werken zowel in team als individueel. Een rijke leeromgeving met veel kans tot eigen initiatief, creativiteit en verantwoordelijkheid. Een centraal gelegen werkplaats vlak aan het centraal station in Mechelen. Een flexibele arbeidsduurregeling. Verloning volgens paritair comité 329 met verschillende extralegale voordelen zoals hospitalisatieverzekering en pensioensparen.

Uw sollicitaties graag digitaal ter attentie van Caroline Steyaert op krista.norga@afs.org ten laatste op vrijdag 30 juni 2017. Weerhouden kandidaten worden uiterlijk op dinsdag 4 juli uitgenodigd voor een selectieproef in de periode van 17 tot 25 juli.

AFS draagt gelijke kansen en diversiteit hoog in het vaandel. Competenties van mensen zijn doorslaggevend, ongeacht geslacht, afkomst of handicap.