Aanpak

AFS bereidt haar uitwisselingsprogramma’s met vertrek in 2020 voor met verhoogde veiligheidsprotocollen en innovatieve programma-inhoud.

Sinds maart, toen COVID-19 AFS ons dwong om programma’s in het buitenland op te schorten, vroegen veel AFSers zich af of en wanneer onze uitwisselingsprogramma’s zouden worden hervat. Vandaag hebben we de ambitie om al dit najaar zoveel mogelijk programma’s te hervatten zolang de veiligheid het toelaat en mits onvermijdelijke aanpassingen soms in programmaduur, soms in vertrekdatum, soms misschien zelfs in bestemming. Maar we zetten ons alvast in om voor zoveel mogelijk jongeren en gezinnen hun AFS-ervaring mogelijk te maken.

Lees het volledige statement.

FAQ

Veelgestelde vragen over programma's met start zomer of najaar 2020

Middelbare school-programma's

Vind op deze pagina de antwoorden op al je vragen over je uitwisseling naar een middelbare school in 2020. Voor de huidige informatie over je vertrek, de betaling, de voorbereidingen, eventuele annulering en meer kun je terecht bij de FAQ.

Lees de FAQ voor -18

Vrijwilligerswerk, stage, hoger onderwijs

Op deze pagina vind je alle antwoorden op de vragen over je AFS-avontuur als jongvolwassene.

Lees de FAQ voor 18+

Gastgezin worden

Ook in 2020 kan je bij AFS als gastgezin je familie en vrienden mee onderdompelen in een intercultureel avontuur. Gezien de huidige omstandigheden passen we de omkadering en voorbereiding aan. Lees op onze beleefpagina hoe jullie gezin dit jaar op een veilige manier een buitenlandse student kan verwelkomen.

Lees de FAQ gastgezin

Reacties

Alle studenten zijn weer veilig terug thuis. We kregen een aantal warme verhalen binnen van deelnemers, gastgezinnen en vrijwilligers!

“Heel erg bedankt aan alle vrijwilligers en medewerkers voor jullie hulp en beschikbaarheid, ook in het weekend en in de hele late uren… Een hele dikke merci!!! Het zijn heel uitzonderlijke tijden, het is o zo jammer dat hun uitwisseling op deze manier verkort werd en moest eindigen. Maar we zijn ook allemaal blij dat onze kinderen terug bij ons zijn! Onze gedachten zijn ook nog bij de studenten en hun families die nog niet konden terug geraken…”

“Gisterenavond konden we onze zoon afhalen en terug thuis verwelkomen. Met gemengde gevoelens over een blij terug thuis zijn en een te snel vertrek uit Colombia. We willen het AFS team bijzonder bedanken en feliciteren met deze ongeziene omvangrijke repatriëringsoperatie. Wat jullie gepresteerd hebben als 1 team is verre van evident. Dit heeft veel inzet, doorzetting en stressbestendigheid vereist. Een super dikke pluim voor jullie allemaal, jullie hebben dit uitzonderlijk gedaan. Heel erg bedankt.”

“Bedankt voor jullie geduld en jullie hulp.”

“Beste team AFS, heel erg bedankt voor de schitterende ondersteuning !!!”

Onze dochter is veilig en wel thuis en terug aan het acclimatiseren (leren omgaan met kou). […] Iedereen hartelijk dank voor alle steun en inspanningen van de laatste weken.”

“Gisteren is onze dochter veilig en wel uit Paraguay aangekomen. De vlucht en de busrit is heel goed verlopen. Het was een blij weerzien in het verre Luik. Hartelijk dank voor alle inspanningen, geduld en goede organisatie om onze studenten terug naar België te krijgen. Het geduld werd beloond!!”

Hulpmiddelen

  • Special Edition GCC 2020: AFS International ontwikkelde een social distance-proof tool voor de deelnemers die vroegtijdig naar huis moesten komen. Deze tool is een speciale versie van onze Global Competence Certificate. De deelnemers doorlopen op eigen tempo online modules waarin ze kapstokken krijgen aangereikt om te reflecteren over hun ervaring. Ze nemen wekelijks deel aan een webinar waarin ze samen met andere AFS-jongeren van over de hele wereld in gesprek gaan. AFS Vlaanderen biedt deze speciale versie van de GCC vanaf 14 april aan. De studenten kunnen vrijblijvend intekenen op dit aanbod. Heb je vragen over hoe deze editie van de GCC? Dan kan je zeker terecht bij Carlotta op [email protected]
  • Online cursus duurzame ontwikkeling, leiderschap en interculturele competenties. Onze partner GVI heeft een online cursus ontwikkeld met dagelijks live webinars waarmee jongeren al een eerste impact mee kunnen maken. Deze cursus versterkt ook je CV! Je kan de cursus op zichzelf volgen of combineren met een vrijwilligersproject in het buitenland.
  • Tips tegen verveling. Een lijstje gemaakt door AFS International (Engels)
  • Tips om stress de baas te zijn. Een lijstje gemaakt door AFS International (Engels)

AFS in de media

luca-afs

AFSer Luca zou deze zomer naar Mexico vertrekken

Gepubliceerd in Het Nieuwsblad op 16 mei 2020.

Lees het interview met Luca
afs-vrt-corona

AFS bekijkt samen met BuZa hoe zij de jongeren kunnen repatriëren

Gepubliceerd op VRT NWS op 23 maart 2020.

Bekijk het nieuwsitem van de VRT

Hoe en wanneer kun je ons bereiken?

Net als afgelopen maanden plannen wij graag met jou een online oriënterend gesprek.

Kom je toch liever langs op kantoor? Geen probleem, maar maak dan zeker eerst een afspraak. Om de veiligheid van de mensen in het gebouw te waarborgen, vragen we elke medewerker en elke bezoeker om zich aan de corona maatregelen te houden. Ontsmet je handen bij binnenkomst en houd voldoende afstand.

Voel je je niet helemaal lekker? Geen probleem! We verzetten de afspraak of gaan toch voor een online variant.


Het AFS-kantoor is geopend van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u om een goede dienstverlening te blijven garanderen. Onze staf blijft ook thuis hun best doen om jou op weg te helpen. Je kunt ons bereiken op 015 79 50 10 of via [email protected].

Heb je specifieke vragen of bezorgdheden over je inschrijving? Onze program consultants helpen je graag verder via de Participant Portal en op programconsultant@afs.org.

Op ons noodnummer 0477 23 72 07 kun je terecht voor acute noodgevallen na 17u en vóór 9u.