Bosnië en Herzegovina is een republiek in het zuidoosten van Europa. Het land is ontstaan bij het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië in 1992. Het bevindt zich op het Balkanschiereiland en grenst aan Kroatië, Servië en Montenegro.

Het noorden is overwegend vlak, het westen heuvelachtig. In het zuiden en oosten liggen de hoogste toppen. Het hoogste punt is de Maglić (2386m), op de grens met Montenegro. Bossen en ongerepte natuur domineren het landschap.

Het geboorteland van Goran Bregovic, pionier van de gipsymuziek, biedt een mooie mix van Oost- en West-Europese cultuur. Door de eeuwen heen hebben de Romeinse, Byzantijnse, Ottomaanse en Oostenrijks-Hongaarse overheersers hun stempel gedrukt op de architectuur, de keuken, de talen en de religie.

De mensen in Bosnië-Herzegovina

De mensen in Bosnië zijn vaak direct en rechtuit in hun communicatie en ze delen graag hun mening openlijk in discussies. Ze zijn erg vriendelijk en gastvrij en staan bekend om hun unieke gevoel voor humor. De relaties tussen ouders en hun kinderen zijn vooral gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen, ook al hebben ouders er wel het laatste woord. Toon je verantwoordelijkheidszin en volwassenheid en je zal merken dat je veel vrijheid krijg om zelf beslissingen te nemen.

Photo by Habeebee
Photo by Habeebee

 

Photo by Jaime Silva
Photo by Jaime Silva

Gastgezin en gemeenschap

De meeste steden in Bosnië en Herzegovina zijn eerder klein. Iets minder dan de helft van de bevolking woont in stedelijke gebieden, meestal in appartementen. Veel families wonen in landelijke streken en pendelen naar de stad voor hun werk. In de dorpen en de buitenwijken vind je gemakkelijk een gemeenschapssfeer. Familie is zeer belangrijk in Bosnië en Herzegovina. Kinderen wonen meestal bij hun ouders tot hun huwelijk, behalve als ze naar een andere stad trekken voor hun studies of werk. Grootouders die bij hun kinderen wonen, zijn geen uitzondering. Meestal werken beide ouders.

School

Je zal naar het gymnasium gaan, in de tweede, derde of vierde graad afhankelijk van je leeftijd. Het schooljaar loopt van september tot begin juni. Je gaat van maandag tot vrijdag naar school, telkens gedurende een halve dag. Buitenschoolse activiteiten (sport, muziek, theater…) gaan meestal door op zaterdag. Scholen organiseren ook dagtrips of weekends. Als je daaraan wilt deelnemen, moet je daarvoor de nodige financiële middelen voorzien.

De lessen worden in een van de drie officiële talen gegeven. Maak je geen zorgen: als je een van de drie talen kan, betekent het ook dat je in de andere twee kan communiceren.

Photo by Vitor Antunes
Photo by Vitor Antunes
Photo by Brenda Annerl
Photo by Brenda Annerl

Taal

Er zijn drie officiële talen in Bosnië en Herzegovina: Bosnisch, Servisch en Kroatisch. Deze drie talen lijken zo sterk op elkaar, dat je maar een van deze talen hoeft te kennen om de andere twee te verstaan. Ze onderscheiden zich van elkaar door sommige woorden die verschillen of door andere accenten. Er zijn ook twee officiële alfabetten: het Cyrillische en het Latijnse schrift.

Je moet geen voorkennis van (een van) deze talen hebben om deel te nemen aan een uitwisseling in Bosnië en Herzegovina, maar je moet wel bereid zijn om de taal te leren. Als jaarstudent krijg je een intensieve taalcursus tijdens de eerste twee à drie maanden van je verblijf. Als trimesterstudent krijg je een intensieve taalcursus tijdens de eerste maand van je verblijf.

Eten

De Bosnische keuken is nauw verwant met de Turkse, Griekse en andere mediterrane keukens. De hoofdmaaltijd wordt meestal ’s avonds genomen tussen 17u en 20u en bestaat uit soep, rood vlees, gevogelte of vis met groenten en aardappelen, noedels of rijst. Enkele bekende gerechten zijn: ćevapčići (gehakt gemengd met somun-brood en ajuin), pita gevuld met vlees (burek), kaas (sirnica), kaas en spinazie (zeljanica), gekruide aardappel (krompiruša) en pompoen (tikvenica), dolma (groenten gevuld met vlees, rijst en kruiden) en janjetina (gegrild lamsvlees).

Koffie drinken is een dagelijkse gewoonte en speelt een belangrijke rol in de Bosnische samenleving, vooral bij sociale bijeenkomsten. Vooral de ‘Bosnische koffie’ is populair (sterk gelijkend op Turkse koffie).

Photo by Zlatko Unger
Photo by Zlatko Unger

Ontdek beschikbare programma's in Bosnië & Herzegovina

Copy of Global You Visual 1-01

Global You Adventurer

21593628603_0704cf7062_k

Online cursus duurzame ontwikkeling, leadership en interculturele competenties