Kroatië is gelegen tussen Centraal-, Zuid- en Oost-Europa. Haar vreemde vorm, die iets weg heeft van een halve maan of een hoefijzer, zorgt voor vele buurlanden: Slovenië, Hongarije, Servië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Italië.

Kroatië heeft een zeer rijke en oude cultuur. In Kroatië zijn zes monumenten van de Werelderfgoedlijst te vinden. Daarnaast staat het land bekend om haar vele nationale parken.

Gastgezin en -gemeenschap

Je kan overal in Kroatië terechtkomen, zowel in een klein dorp als in een stad.

In de meeste gezinnen werken beide ouders fulltime. Kinderen krijgen meestal veel vrijheid en er wordt van hen verwacht dat ze soms zelf voor hun eten zorgen en met het openbaar vervoer naar school gaan. Toch respecteren Kroatische gezinnen tradities en wordt er dagelijks tijd gemaakt om met heel het gezin samen te komen. Er zijn ook geregeld grote familiebijeenkomsten.

School

Je gaat naar school van maandag tot vrijdag. De ene week volg je ’s morgens les van 8u tot 14u en de andere in de namiddag van 14u tot 20u. Dagelijks zijn er zes à zeven lessen. Een klas telt ongeveer 25 à 30 studenten. Je krijgt mondelinge en schriftelijke testen, en ook regelmatig huiswerk.

De meeste scholen bieden buitenschoolse activiteiten aan zoals toneel, zang, sport …

Taal

Kroatisch is de officiële taal in Kroatië. Je moet geen Kroatisch kennen om deel te nemen aan een uitwisseling in Kroatië, maar basiskennis voor vertrek kan een meerwaarde zijn.

Je lokale comité zal taallessen organiseren en AFS Kroatië bezorgt je een cd en/of boek om aan  zelfstudie te doen. Bijna alle jongeren in Kroatië spreken goed Engels.

Eten

De Kroatische keuken verschilt sterk van streek tot streek. Het grootste onderscheid bestaat tussen het binnenland en de kust. In het binnenland eet men vaak pikant en vooral veel vlees en groenten, zware maaltijden en rijke patisserie. De keuken van de kust is vooral beïnvloed door de mediterrane keuken: vis, olijfolie en wijn. Wat wel een constante is in de Kroatische keuken, is de populariteit van koffie en de lunch als de belangrijkste maaltijd van de dag.

Ontdek beschikbare programma's in Kroatië

Copy of Global You Visual 1-01

Global You Adventurer

21593628603_0704cf7062_k

Online cursus duurzame ontwikkeling, leadership en interculturele competenties