Slovenië is een prachtig land met uitgestrekte natuurgebieden. Deze parel aan de voet van de Alpen is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers. Naast de indrukwekkende skyline van de Alpen, vind je er evenveel pittoreske kustdorpjes die baden in een sfeer van het Habsburgse Rijk en de Venetiaanse Republiek.

Aanvankelijk zijn Slovenen redelijk gereserveerd, maar eens het ijs gebroken is, zijn ze heel open en vriendelijk en slaan ze graag een praatje. Ze zijn trots dat ze hun nationale identiteit (en in het bijzonder hun taal) hebben kunnen behouden. Slovenen vinden het dan ook geweldig als je enkele woorden in hun taal met hen kan wisselen.

Gastgezin en gemeenschap

De meeste gastgezinnen wonen in de omstreken van Ljubljana en Maribor. In de steden bestaan gezinnen meestal uit ouders en kinderen, maar in meer traditionele, landelijke middens wonen er nog vaak drie generaties onder een dak. Slovenië is een vrij patriarchale maatschappij, maar veel vrouwen werken wel in de culturele, sociale en gezondheidssector of in administratieve functies. Het zijn ook de vrouwen die instaan voor het huishouden.

A photo posted by Axelle (@axellevankeirsbilck) on Nov 3, 2015 at 11:57am PST

School

AFS-studenten volgen in het tweede of derde jaar van het gymnasium (ons vierde en vijfde jaar), afhankelijk van hun leeftijd en voorgaande studies. Verplichte vakken zijn Sloveense taal en literatuur, een tweede en een derde taal, wiskunde, sociologie en sport. Afhankelijk van het jaar waarin je terechtkomt, komen er nog verplichte of keuzevakken bij. Scholen bieden meestal ook verschillende naschoolse activiteiten aan: sport, kunst, theater, poëzie, talen, ecologie, debat, ambachten…

Taal

Sloveens is de officiële taal in Slovenië, maar je zal er ook Hongaars en Italiaans horen in bepaalde streken. Je moet geen Sloveens kennen om deel te nemen aan een uitwisseling in Slovenië, maar we raden je aan om een basiskennis te hebben vóór je vertrek.

A photo posted by Axelle (@axellevankeirsbilck) on Jan 12, 2016 at 1:40pm PST

Photo by Amanda Slater
Photo by Amanda Slater

Eten

De Sloveense keuken is heel gevarieerd, omwille van de ligging van het land op het kruispunt van West- en Oost-Europa. Je vindt er mediterrane en Oost-Europese invloeden, maar ook de Alpen hebben hun stempel gedrukt op de Sloveense keuken. Belangrijke ingrediënten zijn boekweit, gerst, aardappelen en kool.

Ontdek beschikbare programma's in Slovenië

Copy of Global You Visual 1-01

Global You Adventurer

Global You Changemaker Visual 2 green text-02

Global You Changemaker

21593628603_0704cf7062_k

Online cursus duurzame ontwikkeling, leadership en interculturele competenties