Dit programma geeft je een unieke kans om je volledige potentieel te ontwikkelen door bijna een volledig jaar in Denemarken door te brengen: als vrijwilliger bij een project in combinatie met studies aan een folkcollege.
Jouw vrijwilligerservaring
Tijdens de eerste helft van je verblijf werk je als vrijwilliger en verblijf je ofwel bij een gastgezin of op het project. Je kiest zelf in welk projectgebied je aan de slag wilt. Dit geeft je de mogelijkheid om te delen in en bij te dragen aan het leven van een gemeenschap in Denemarken en tegelijkertijd intercultureel begrip te bevorderen.
Je kan kiezen uit verschillende gebieden, zoals werken met kleine kinderen in kleuterscholen of kinderdagverblijven, lesgeven aan kinderen, jongeren of volwassenen, werken met milieu, duurzaamheid en landbouw, werken met kunst en cultuur en nog veel meer… We zullen proberen de beste match te vinden aan de hand van jouw voorkeuren, maar probeer open te staan voor elk gebied van vrijwilligerswerk.
Je folk college ervaring
Deense Folk Colleges bieden niet-formeel volwassenenonderwijs. De meeste studenten zijn tussen de 18 en 24 jaar oud. Je slaapt, eet, studeert en brengt je vrije tijd door op de college. Er zijn geen academische vereisten voor toelating en er zijn geen examens – maar je krijgt een diploma als bewijs van je aanwezigheid.
Een folkcollege-ervaring biedt je tal van mogelijkheden om te groeien in zelfkennis en om je eigen talenten te ontwikkelen. Een belangrijke arena om te leren is het sociale leven van de college tijdens de avonden en weekenden.
Je kiest je folk college op basis van je interessegebied of plannen voor de toekomst. Je kunt kiezen uit acht verschillende folk colleges, namelijk Snoghøj (focus op cultuur), Brenderup (focus op interculturaliteit en kunst), Vestjylland (focus op kunst en duurzaamheid), Odder (focus op filmproductie, design en kunst), Silkeborg (focus op muziek, sport en natuur), Nordjyllands (focus op sport), Vraa (focus op kunst en creativiteit) en Egaa (voor jongeren van 16,5 tot 19 jaar). Houd er rekening mee dat, afhankelijk van de folk college die je kiest, extra kosten voor materiaal en/of verplichte schoolreizen van toepassing kunnen zijn. De mogelijkheden van folk colleges is ook onder voorbehoud van het aantal beschikbare plaatsen.
Belangrijk: indien je vertrekt in januari, moet je er rekening mee houden dat er tijdens de zomervakantie geen activiteiten zijn. In die periode zorg je zelf voor accommodatie en maaltijden of kan je reizen. Vertrek je in de zomer, dan geldt hetzelfde voor de kerstvakantie.
Ben je nog geen 18 jaar op moment van vertrek? Dan kan je niet starten met vrijwilligerswerk. In samenspraak met AFS Denemarken, kan je wel eerst naar een folk college, en in de tweede helft van het jaar vrijwilligerswerk doen.