Zondag 7 maart stond in het teken van AFS-effectdag! Onze vrijwilligers en toekomstige AFS-ers sloegen de handen ineen met verschillende organisaties in heel Vlaanderen.

Welke activiteiten vonden waar plaats? Het was sport en spel bij Fedasil Kapellen, tuinieren bij Fedasil Zaventem, verwendag voor kinderen en hun ouders bij Fedasil Deurne en internationaal kokkerellen met AFS Comité Kempen. Bovendien waren er ook verschillende activiteiten op maat bij Blindenzorg Licht en Liefde vzw, Casablanca goes to Casablanca, De Lovie, Een hart voor vluchtelingen Gent, IOK Afvalbeheer en Natuurpunt. Kortom, een vol programma in het teken van culturele en sociale ontmoetingen ❤️. Kijk snel verder welk comité waar de handen uit de mouwen heeft gestoken!

Wat is AFS-effectdag?

Wij dagen onze studenten uit om in eigen omgeving een interculturele ontmoeting aan te gaan. #AFSeffectdag is onderdeel van de voorbereiding op hun eigen buitenlandavontuur.

Onze studenten vertrekken allemaal naar het buitenland voor een onvergetelijke ervaring waar intercultureel leren en impact creëren centraal staan. Maar ook in de eigen leefomgeving, in je eigen achtertuin zijn organisaties die impact creëren en hun uiterste best doen om op lokaal niveau iets te betekenen. AFS wil daarom de brug maken en onze deelnemers deze initiatieven laten ontdekken.

Voor zendstudenten is AFS-effectdag een verplicht onderdeel van hun traject. Samen met de comités stropen ze een dag de mouwen op om te helpen bij een lokale organisatie die door het comité gekozen wordt. Ontmoeting en impact creëren staan hierbij centraal.

bhv mec test

Tuinieren met Fedasil Zaventem

Comités BHV & MEC

Vandaag staken we de handen uit de mouwen met @afsmechelen 💪🏼 We legden een moestuin aan bij @fedasil 🥕”

Over Fedasil Zaventem: Het tijdelijke opvangcentrum van Zaventem is, zoals alle centra van Fedasil, een open opvangcentrum en biedt onderdak, medische, sociale en juridische bijstand aan asielzoekers tijdens de behandeling van hun verzoek om internationale bescherming. Naast opvang en begeleiding tracht Fedasil Zaventem op regelmatige tijdstippen leuke activiteiten en een nuttige dagbesteding te organiseren voor hun bewoners.

Licht en Liefde - huis 45: activiteiten in het dagcentrum voor mensen met een visuele handicap

Comités BRG & MWV

“Vandaag zijn we samen met @afs_midwest gaan helpen bij een blindenzorgcentrum! We hebben activiteiten gedaan zoals blindensport, een wandeling en we hebben zelfs uno kunnen spelen… met braille opschrift!! Een geslaagde eerste #afseffectdag 🌎”

Over Licht en liefde – Huis 45: Huis 45 is een tehuis niet-werkenden en dagcentrum voor mensen met een visuele handicap en bijkomende beperkingen. In het dagcentrum bieden zij een waaier van activiteiten aan. Naast de productgerichte activiteiten (koken en bakken, tuinieren,…) hebben ze ook activiteiten die een creatief en ontspannend karakter hebben zoals toneel, sport en beweging.

Spaghettiavond en brainstorm met Casablanca goes to Casablanca

Comité BRO

“Heel hard bedankt, @casablancagoescasablanca3010, om met ons deze #AFSeffectdag door te brengen! Het was een dag vol inspiratie en nieuwe inzichten. Veel succes met alles wat jullie doen, we zien jullie zeker terug!”

Over Casablanca goes to Casablanca: De organisatie wordt gerund door jongeren uit de wijk ‘Casablanca’ in Kessel-Lo. Ze komen wekelijks samen, organiseren evenementen die sociale interactie stimuleren en werken toe naar een reis naar het Marokkaanse Casablanca, om er vrijwilligerswerk te verrichten.

Speelse activiteiten en wafels bakken met Fedasil Kapellen

Comités DAS & NOA

“DANKU Fedasil, AFS EFFECTdag was een dag om niet te vergeten! Onze zendstudenten en vrijwilligers van AFS NOA en AFS DAS brachten een dagje door samen met de jongeren van in het opvangcentrum! Wat een toffe bende! En zelf ons vieruurtje bakken kunnen we 😉 #afseffect #effectdag #afs #afsnoa #afsvlaanderen @afs.das”

Over Fedasil Kapellen: Het opvangcentrum in Kapellen is één van de Belgische centra voor verzoekers om internationale bescherming in België die rechtstreeks worden beheerd door Fedasil. Het opvangcentrum voorziet niet alleen in de dagelijkse basisbehoeften (zoals onderdak, voedsel en kledij). Bewoners krijgen ook sociale, juridische en medische bijstand. Bovendien organiseert het centrum intensieve opleidingen Nederlands en verschillende workshops in verband met maatschappelijke oriëntatie.

Een dag helpen bij Een Hart voor Vluchtelingen

Comité GEO

“AFS-effectdag bij AFS GEO! Samen met onze vrijwilligers en zendstudenten, die volgend jaar vertrekken, zijn we gaan helpen bij Hart voor vluchtelingen. Na een dag helpen in de winkel, kleren sorteren en tekeningen samen met de kinderen maken, verdienden onze zendstudenten een lekker stukje taart. Een zeer geslaagde dag! 🙂 #afseffect

Over Een Hart voor Vluchtelingen: Een Hart voor Vluchtelingen is een groep van 45 toegewijde vrijwilligers – vluchtelingen/nieuwkomers inbegrepen – die hulp bieden aan alle mensen in nood. Ze openden een weggeefwinkel, ‘De Olijfboom’, in mei 2016 en hun activiteiten blijven groeien. Hun doel is om ondersteuning te bieden aan die mensen die dit het meest nodig hebben, zowel in Gent als daarbuiten.

Zwerfvuil oprapen met IOK Afvalbeheer en intercultureel kokkerellen

Comité KEM

“De allereerste editie van de AFS effectdag in de Kempen was een succes! In de voormiddag hebben we 126,5 KG zwerfvuil opgeraapt in Beerse en in de namiddag lekker gekookt. #afs #afseffect #afseffectdag #afsvlaanderen #afskem #afskempen”

Over IOK Afvalbeheer: IOK Afvalbeheer zorgt voor een geïntegreerde afvalbehandeling in 29 Kempense gemeenten. De focus ligt op afval voorkomen en een duurzaam materialenbeheer. Tot het uitgebreide takenpakket van IOK behoren activiteiten sociaal grondbeleid en intercommunale milieudienst.

AFS-comité KEM organiseert regelmatig internationaal koken met André.

Borden beschilderen met de bewoners van De Lovie en De Trapleer

Comité KIP

#AFSEffectdag. Gisteren trokken we met onze toekomstige zendstudenten en enkele vrijwilligers richting De Lovie vzw De Trapleer om samen met enkele bewoners borden te beschilderen. Bedankt voor de warme ontvangst, het was een aangename dag!”

Over De Lovie en De Trapleer: De Lovie vzw ondersteunt kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap in de ruime Westhoek. De Trapleer biedt een brede waaier aan zingevende activiteiten, vorming en workshops aan personen met een verstandelijke handicap of andere beperking in de Westhoek.

Snoeien met Natuurpunt

Comités LOS, WEL & ZUL

Over Natuurpunt Limburg: De regionale koepel Natuurpunt Limburg is actief in de provincie Limburg. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar werk van meer en betere natuur. Via hun afdelingen willen zij zo veel mogelijk mensen betrekken bij de natuur dicht bij huis, iedereen is welkom!

Verwendag voor kinderen en hun ouders bij Fedasil Deurne

Comité ZAN

“Vandaag bezochten de zendstudenten Fedasil. Ze speelden vele spelletjes met de kinderen daar en hadden een zalige Effectendag! Erg bedankt allemaal!!”

Over Fedasil Deurne: Het tijdelijke opvangcentrum van Deurne biedt gespecialiseerde plaatsen voor andersvaliden en minder mobiele personen met hun familie. Verschillende personeelsleden staan in voor de goede werking: maatschappelijk werkers, opvoeders, onthaalmedewerkers, verpleegkundigen, animatoren….