Wat als je zoon/dochter voor het einde van het Belgische schooljaar terugkeert naar België?

Indien je zoon/dochter naar België terugkeert vóór het einde van het Belgische schooljaar, dus vóór 30 juni. Dan is het belangrijk om het volgende te weten:

  • De kans bestaat dat de uitbetaler van het groeipakket het groeipakket blijft uitbetalen tot september. Wellicht is je zoon/dochter tegen die datum ingeschreven in een nieuwe school.
  • Het is ook mogelijk dat de uitbetaler het groeipakket niet meer zal uitkeren na terugkomst in België.

Indien dit het geval is, zijn er twee pistes die kunnen gevolgd worden. We raden je aan om voor de zekerheid contact op te nemen met uw eigen uitbetaler:

  • Je ontvangt geen groeipakket meer tot de jongere zich inschrijft in een nieuwe school. De meeste jongeren starten in september met hogere studies. Tussen de terugkeerdatum en september ontvang je dan geen groeipakket. Je zoon/dochter kan wel vakantiewerk doen.
  • Je schrijft je zoon/dochter in als werkzoekende bij de lokale VDAB. De beroepsinschakelingstijd (wachttijd) begint dan te lopen waardoor je nog recht hebt het groeipakket. Als ouders van een werkzoekende in wachttijd heb je nog steeds recht op het groeipakket. In september, na inschrijving in een hogeschool of een universiteit, schrijft je zoon/dochter zich uit als werkzoekende en zal je, na indiening van het schoolattest, automatisch kinderbijslag ontvangen. Houd er wel rekening mee dat je zoon/dochter dan geen vakantiewerk kan doen en als jobstudent na de studies geen volledige wachttijd meer zal kunnen doen. Voor meer informatie hierover verwijzen we graag door naar het plaatselijke VDAB-kantoor.