AFS globaliseert scholen en organisaties, vormt actieve wereldburgers en stimuleert kansen tot intercultureel leren.

Ontmoeting staat centraal in elke AFS-ervaring.

 

Op de landeninfodag zijn dit in de eerste plaats ontmoetingen tussen nieuwe deelnemers en oud-deelnemers die hun wereld delen. Deze dag is een verplicht onderdeel in het voorbereidingstraject dat alle jongeren samen met hun ouders doorlopen om met de juiste kennis, verwachtingen en vaardigheden aan hun avontuur te beginnen: een AFS-uitwisseling in het buitenland.

Als Vlaamse zendstudent leer je jouw reisverwanten kennen die in hetzelfde gastland zullen verblijven en ga je met je ouders en alleen in gesprek met oud-deelnemers. Als echte ervaringsdeskundigen vertellen zij in 2 sessies met welke culturele verschillen en praktische ‘eigenaardigheden’ (bijv. voedingsgewoonten, openbaar vervoer of financiën) je in jouw land rekening moet houden. Maar ook hoe moeilijk/gemakkelijk het is om een taal ter plaatse te leren, op welke wijze het schoolsysteem van het Vlaamse onderwijs verschilt, welke ondersteuning je van AFS in het gastland kunt verwachten én wat gastgezinnen doorgaans van jou verwachten.

Als ouder ga je in de tweede plaats in gesprek met onze experten die de impact van een uitwisseling op het gezin kunnen kaderen. Ze begeleiden je in het proces van loslaten en vertrouwen van je zoon/dochter. Er is ruime aandacht voor het benoemen van twijfels en onzekerheden die bij elke internationale uitwisseling komen kijken. Via de groepsinteractie met andere ouders van AFSers krijg je een antwoord op de meest uiteenlopende vragen en merk je dat je er niet alleen voor staat!

AFS-vrijwilligers, zendstudenten en andere globetrotters kunnen elkaar vinden in extra workshops. Journaliste/schrijfster en creatieve duizendpoot Barbara De Munnynck geeft je tips in de themasessie Blog je reisverhaal!, want er is niets mooier dan het delen van jouw ‘life changing experience’ met het thuisfront. Met deze workshop zorg je dat iedereen je avonturen met plezier volgt en dat jouw reiskriebels zich samen met het #afseffect verder verspreiden.

Jezelf verrijken door de interculturele ontmoetingen door op uitwisseling te gaan is al lang niet meer de enige weg naar wereldburgerschap. Vlaanderen kent zo’n diverse populatie dat je ook thuis dagelijks intercultureel kunt leren. En toch kijken we op een andere manier naar buitenlanders over de grens dan naar buitenlanders in Vlaanderen. Didier Vanderslycke (Orbit vzw) gaat na hoe dat komt en wat het betekent als je zelf even ‘de buitenlander’ wordt. In zijn sessie Even ‘buitenlander’ worden vs. altijd ‘buitenlander’ blijven: hoe samen thuiskomen? krijg je inzicht in migratie, vooroordelen en hoe je vanuit een bondgenotenstrategie kunt omgaan met discriminatie. Een sessie voor iedereen die wil leren omgaan met migratie en diversiteit.

Opdeling van de dag

Wegens het grote aantal bestemmingen en deelnemers word je uitgenodigd om deel te nemen aan het ochtend- of het namiddagprogramma.

Wie dat wenst kan zich bovenop de landeninfosessies en sessies voor ouders inschrijven op de themasessies Blog je reisverhaal! en/of Even ‘buitenlander’ worden vs. altijd ‘buitenlander’ blijven: hoe samen thuiskomen?

Hier geldt een maximum aantal van 40 deelnemers volgens moment van inschrijving.

Programma voormiddag

Australië, Brazilië, Canada, Colombia, Chili, Denemarken, Ecuador, Egypte, Finland, Ghana, India, Italië, Letland, Peru, Polen, Portugal, Rusland, Spanje, Verenigde Staten

Verplicht gedeelte

 • 9u Onthaal (koffie/thee) met infostand
 • 9u30 – 11u00 De volgende stap in de wereld (landeninfosessies voor zendstudenten én ouders)
 • 11u – 11u30 Koffiepauze
 • 11u30 – 13u Je nieuwe wereld binnenstebuiten – Landeninfosessies voor zendstudenten
 • 11u30 – 13u Loslaten en vertrouwen – Sessies voor zendouders

Aansluitende opties

Mogelijheid tot aankopen lunch

13u45 – 15u15 Keuze uit één van deze themasessies:

 • Blog je reisverhaal! (max. 40 deelnemers)
 • Even ‘buitenlander’ worden vs. altijd ‘buitenlander’ blijven: hoe samen thuiskomen? (max. 40 deelnemers)

Bevestig je deelname

Ik zal er zijn!

Programma namiddag

Argentinië, Bosnië-Herzegovina, China, Costa Rica, Duitsland, Dominicaanse Republiek, Filipijnen, Frankrijk, Hongarije, Hongkong, IJsland, Indonesië, Kroatië, Noorwegen, Mexico, Oostenrijk, Paraguay, Slovenië, Slowakije, Thailand, Tsjechië, Uruguay, Zwitserland

Voorafgaande opties

11u onthaal + infostand

11u30 – 13u Keuze uit één van deze themasessies:

 • Blog je reisverhaal! (max. 40 deelnemers)
 • Even ‘buitenlander’ worden vs. altijd ‘buitenlander’ blijven: hoe samen thuiskomen? (max. 40 deelnemers)

Mogelijkheid tot aankopen lunch

Verplicht gedeelte

 • 13u00 – 13u45 Onthaal
 • 13u45 – 15u15 De volgende stap in de wereld (landeninfosessies voor zendstudenten én ouders)
 • 15u15 – 15u45 Koffiepauze
 • 15u45 – 17u15  Je nieuwe wereld binnenstebuiten (landeninfosessies voor zendstudenten)
 • 15u45 – 17u15 Loslaten en vertrouwen (sessies voor zendouders)

Bevestig je deelname

Ik zal er zijn!

Praktisch

Campus De Nayer – gebouw K

Jan Pieter de Nayerlaan 5

2860 Sint-Katelijne-Waver

Op 22 april bereik je de organisatie op: 0473 80 47 71

Campus de Nayer bevindt zich op amper 500m van het treinstation van Sint-Katelijne-Waver.

Wandel voor de kortste route langs de Spoorweglei.

Bus

Bus 552 vertrekt aan het station van Mechelen en stopt vlak aan de Campus (halte Goorboslei)

Auto

Ingang via Jan Pieter de Nayerlaan. Er is voldoende parkinggelegenheid op de Campus zelf.

Download het programma

Kom in de sfeer!

Lees blogs uit 2017-2018