Op Werelddelen kom je alles te weten over uitwisselingen, studies, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland

 

Bezoek de AFS-uitwisselingsbeurs op zaterdag 16 november

van 10:00 – 17:00u in De Markten in Brussel

het kloppend hart van Europa!

Het concept van Werelddelen

 • een doorlopende beurs waar vrijwilligers en oud-deelnemers hun ervaringen en #AFS-effect met je delen
 • een algemene AFS-infostand met programma-informatie, brochures en medewerkers die je graag wegwijs maken in schoolprogramma’s, stages, vrijwilligersprojecten en gastgezinprogramma’s
 • break-out-sessies met diepergaande info
 • persoonlijke vraag-en-antwoordsessies (Q&A’s)
 • oriënterende gesprekken met medewerkers die je adviseren
werelddelen

Interculturele ervaringen voor iedereen

Werelddelen is een dag die draait om ontmoetingen tussen oud-deelnemers die hun #AFSeffect delen met iedereen die interesse heeft in interculturele leerervaringen, bijvoorbeeld als:

 • toekomstige uitwisselingsstudent
 • jongvolwassenen met goesting in buitenlandse projecten / vrijwilligerswerk
 • ouder van jongeren met buitenlandplannen
 • warme gastfamilie voor buitenlandse studenten
 • AFS-vrijwilliger die het verschil wil maken
 • partner die interculturele competenties op de werkvloer wil stimuleren
 • school/leerkracht met interesse in internationalisering of wereldburgerschapseducatie

Ervaringsdeskundigen

Als echte ervaringsdeskundigen vertellen AFS-ers uit eerste hand met welke culturele verschillen en praktische ‘eigenaardigheden’ (bijv. voedingsgewoonten, openbaar vervoer of financiën) je in jouw favoriete landen rekening moet houden. Maar ook hoe moeilijk/gemakkelijk het is om een taal ter plaatse te leren, op welke wijze het schoolsysteem van het Vlaamse onderwijs verschilt, welke ondersteuning je van AFS in het gastland kunt verwachten én wat gastgezinnen doorgaans van jou op uitwisseling verwachten.

versterk-interculturele-competenties

Nog niet zeker van je keuze?

Vraag een oriënterend gesprek aan met één van onze opgeleide medewerkers en zij bekijken graag samen met jou voor welke programma’s je in aanmerking komt en hoe je de beste keuze maakt!

Plan je gesprek

Break out-sessies

Informeer je verder over hoe je aan een interculturele uitwisseling begint en het maximale uit je ervaring haalt. Focus op ondersteuning en omkadering bij schoolafspraken, gastgezinnen, leercurves, support, interculturele competenties of vrijwilligerswerk
Groep-met-wereld-in-handen

Break out-sessies

 1. werelddelen hoe bereid je je voor

  Hoe bereid je je voor op een uitwisseling?

  Op uitwisseling gaan is een uitdaging en groot avontuur. Om stevig in je schoenen te staan weet je best waar jouw sterktes en zwaktes liggen. Wat je op uitwisseling aan nieuwigheden en beproevingen te wachten staat. Maar ook hoe je met nieuwe vrienden en familieleden omgaat. AFS gaat stap voor stap met je mee met lokale ondersteuning en omkadering. Ontdek of deze aanpak iets voor jou is. Deze break out-sessie is voor iedereen die aan een uitwisseling tijdens/net na het middelbaar overweegt en uiteenlopende vragen heeft of het AFS-begeleidingstraject bij schoolprogramma's beter wil leren kennen. Deze sessie wordt op meerdere momenten van de dag aangeboden.
 2. werelddelen afspraken school

  Hoe regel je een uitwisseling met je school?

  Wanneer je tijdens het middelbaar op uitwisseling vertrekt voor een trimester, semester of jaar heb je een akkoord van je school nodig. Ontdek hoe en wanneer je de school in je buitenlandplannen betrekt en welke afspraken je best met leerkrachten en directie maakt. Deze sessie gaat door in de voor- en de namiddag.
 3. Gastfamilien_Broschüre französisch-2

  Hoe (ver)blijf je veilig in het buitenland?

  Een veilig verblijf realiseren in landen met een andere levensstandaard en politieke context dan de onze vraagt een inspanning. Ontdek welke systemen AFS ontwikkelde om uitwisselingsstudenten een veilig verblijf te bieden. Maar krijg ook tips over hoe je als deelnemers kan leren omgaan met nieuwe situaties, risico-inschattingen te doen én te vertrouwen op anderen die het beste met je voor hebben.
DSC_9649
 1. werelddelen intercultureel-team-werk-2

  Waarom werken aan je interculturele competenties?

  Interculturele competenties worden als onmisbaar gezien in een meer diverse en kleiner wordende wereld. Maar wat zijn interculturele competenties precies en hoe ontwikkel je ze? Duik in Global Competences en ontdek hoe je naast een studie / stage / vrijwilligersproject in het buitenland je CV versterkt!
 2. werelddelen_Sea-Turtle-Conservation

  Betaalbare vrijwilligersprojecten? Vertrek met het EU Solidarity Corps

  Nog zoekende naar betaalbare vrijwilligersprojecten met een positieve sociale, culturele of ecologische impact? Zet de mogelijkheden van gesubsidieerde EU Solidarity Corps-projecten op een rijtje en laat de administratie en het papierwerk aan AFS over!

Q&A sessies

Duik in de Studio voor persoonlijke vragen en gesprekken met staf en vrijwilligers
Blended-learning-samenwerken-op-tablet

Q&A-sessies voormiddag

 1. wildlife conservation

  Vrijwilligerswerk met natuur & dieren - Skype met organisator GVI

  AFS biedt samen met GVI een waaier aan projecten die je kan doen met schildpadden, haaien, dolfijnen of de Big Five. Bespreek jouw interesses en vergelijk de projecten via een digitale video call!
 2. Folk college_students-hygge

  Ontdek de Deense Folk Colleges - Babbel met oud-deelnemers

  Folk Colleges bieden creatief en interactief onderwijs in kleinschalige groepen aan internationale studenten die zichzelf en hun talenten willen ontdekken. Spreekt een internationale campus in de Deense cultuur je aan? Stel al je vragen aan onze returnees!
 3. latvia

  Laat je verrassen door de Baltische Staten - Skype met AFS Letland

  Hoe ziet het leven er in Letland uit? Ontdek de mogelijkheden in de Baltische staten en ga in gesprek met (oud-)deelnemers en medewerkers van AFS Letland!
uitwisselingsstudent-samen-leren

Q&A-sessies namiddag

 1. beursaanvragen-blauw

  Vragenuurtje over beurzen en verzekeringen

  Lijkt een uitwisseling buiten je budget te liggen? Heb je vragen over financiële kwesties? Twijfel je over prijsverschillen tussen programma's? Wil je weten of je in aanmerking komt voor een beurs? Onze collega's Barbara en Brigitte maken het bespreekbaar en zitten voor je klaar in onze Studio.
 2. Op amazone trip in Colombia. Hier zijn we de wakker wordende vogels gaan spotten.

  Leg contact met AFS Colombia - Skype met (oud-)deelnemers

  Lotte ging 7 jaar geleden met AFS naar Colombia, woonde er 4 jaar en verwacht momenteel in België een eerste kindje met haar Colombiaanse man Julian. Ze nemen je graag mee in gesprek met staf, vrijwilligers en deelnemers ter plaatse!
 3. YPscNH17_JohannesHeremans_ARG

  Hallo Argentinië en Uruguay! - Skype met AFS Argentinië

  Zin in Zuid-Amerika en wil je je Spaans of Engels al eens oefenen? Leg je vragen via een video call voor aan (oud-)deelnemers en vrijwilligers bij AFS Argentinië!

Locatie en uren

zaterdag 16 november 2019

van 10:00-17:00 uur

 • bezoekers kunnen de hele dag van 10:00-17:00 doorlopend informatie opvragen aan verschillende infostands
 • kandidaat deelnemers kunnen oriënterende gesprekken inboeken tussen 10:00u en 16:00u

Kom in de sfeer!

Volg AFS Vlaanderen op sociale media via @afsvlaanderen en #afsvlaanderen op Instagram of Facebook