“Een jaar leven in Mexico, dat is mijn droom. De afscheidsfeestjes waren al gepland.”

Dit artikel is verschenen in Het Nieuwsblad op 16/05/2020.

“Een jaar in het buitenland studeren, daar droom ik al van sinds mijn dertiende. Mama ging dertig jaar geleden op uitwisseling naar de Verenigde Staten en ik wist dat ik zo’n ervaring ook wou met de organisatie AFS. Ik zou naar Mexico gaan, besliste ik vlak voor kerst. Al een half jaar volg ik daarvoor Spaanse les in avondonderwijs. Ik zou elf maanden verblijven bij een gastgezin, en les volgen aan de universiteit. Economie of architectuur, daar was ik nog niet uit.”

“Op 7 augustus zou ik vertrekken, maar dat is nu niet meer zeker. Later vertrekken is voor mij geen optie, want dan zit ik hier enkele maanden vast en kan ik ook in België niet aan een studie beginnen. Dan ga ik liever naar een alternatieve bestemming in Oost-Europa, als dat wel mag. De knoop wordt eind mei doorgehakt.”

“Tot dan houd ik er ook rekening mee dat ik in België zal moeten blijven. Ik had sowieso al een plan om na Mexico burgerlijk ingenieur-architect te studeren, misschien dat dat een jaar vervroegd wordt. Daarom herhaal ik nu mijn wiskunde, om straks te kunnen deelnemen aan mijn ijkingsproef als het nodig is.”

luca-afs-nieuwsblad2020
“Die twee verschillende scenario’s naast elkaar vind ik moeilijk. Al maanden bereid ik me voor om na het zesde middelbaar te vertrekken. Ik wist dat ik het moeilijk zou hebben om mijn vrienden en familie zo lang te moeten missen, maar dat het wel zou lukken als ik me zou voorbereiden. Dus stel ik mezelf daar al maanden op in, en nu blijf ik misschien toch.”

“De afscheidsfeestjes waren al gepland. Ik hoopte om nu nog veel tijd te kunnen doorbrengen met vrienden, zodat onze band nog hechter werd voor ik vertrek. Onze reis naar Napels – om nog leuke herinneringen te maken – ging in de paasvakantie ook al niet door.”

“Nu is de enige keer dat ik zo’n uitwisseling zou kunnen doen. Aan de universiteit is er nog wel Erasmus, maar dat is toch anders dan AFS, waar- mee je bij een gastgezin verblijft. Ik keek uit naar die nieuwe cultuur en alle nieuwe mensen die ik zou leren kennen.”

Het originele artikel vind je hier: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200514_04959806.