Toeters, bellen, verjaardagstaart, 75 kaarsjes, …
‘Proficiat AFS met uw gezegende leeftijd, uw energieke voorkomen en uw jeugdig uiterlijk!’
‘Dankjewel Dankjewel! En ja, we weten het, er staan intussen al heel wat jaren op de teller. Maar we zijn helemaal klaar om er nog eens evenveel bij te doen.’

 

75 jaar bestaan we vandaag en deze twee ‘AFS-meisjes’ maken daar graag enkele reflecties bij. Want er is veel gebeurd de voorbije 75 jaar: organisatorisch, educatief, structureel, financieel en beleidsmatig. Dat gaat zo als je al zo lang ‘het verschil’ wil maken in de wereld. Dan word je of een fossiel en hoogst archaïsch en irrelevant, of je gaat mee met je tijd en blijft jezelf heruitvinden. Net omdat de samenleving, de wereld, de jeugd, de markt, … veranderen, heeft AFS zich de voorbije jaren ook telkens weer moeten aanpassen aan nieuwe realiteiten, noden en wensen. En nog nooit volgden de veranderingen elkaar zo snel op als sinds we deze 21ste eeuw zijn binnengerold. Dus passen wij ons meer dan ooit aan aan alles wat er rondom ons gebeurt. En ja, dat is soms vermoeiend, maar het is noodzakelijk als jongeren, scholen, vrijwilligers, concurrenten, de wereld (en de wereldvrede) constant in evolutie zijn. Omdat onze missie en onze werking vandaag nog meer dan ooit relevant zijn, blijven wij meegaan op deze woelige rivier.

Wat wij vandaag doen, mensen bij elkaar brengen om over verschillen heen samen antwoorden voor de toekomst te bedenken, is gewoon nog steeds broodnodig. En wat wij vandaag doen, is nog niet half zo ingrijpend als wat Stephen Galatti, die dit jaar 60 jaar geleden gestorven is, in 1946 deed. Hij besliste toen om de ambulanciersdienst die AFS was, om te buigen naar een educatieve uitwisselingsorganisatie. Omdat de kans dat je elkaar op het slagveld tegenkomt, kleiner is als je elkaar al hebt leren kennen. Want door die ontmoeting besef je dat we
allemaal – over onze verschillen heen – broers, zussen, moeders, vaders, collega’s, vrienden, ouders, … zijn.

Dat had Galatti in zijn tijd al begrepen en die overtuiging volgen wij nog steeds. Dus proberen wij ook in 2024 over
polarisatie, individualisme, racisme en armoede heen, bruggen te bouwen en iedereen groeikansen te geven om als
actieve wereldburger bij te dragen aan een meer vredevolle, rechtvaardige en duurzame wereld. En daar hoort dus ook af en toe een feest bij!!!

Via de onderstaande links nemen wij u fier mee door de geschiedenis van AFS. We vertellen u wie wij vandaag zijn en wat we voor u kunnen betekenen. We laten enkele mensen hun AFS-verhaal vertellen. Hopelijk werken deze getuigenissen inspirerend om ook je eigen AFS-verhaal te (her)schrijven.

AFS Ensemble 75 jaar Terra

AFS Ensemle 75 jaar krant

We heffen op 27 april alvast met u het glas op de voorbije en de komende 75 jaar. We zien u graag in Laken!