Intercultural Learning Journey

AFS biedt dit oriëntatietraject aan deelnemers die naar een middelbare school gaan in het buitenland of kiezen voor een gap year.

Curriculum

AFS zet in op het ontwikkelen van essentiële  vaardigheden en technologische vernieuwing die steeds meer en meer onmisbaar zijn geworden in ons dagelijks leven.

Scholen en werkgevers zijn op zoek zijn naar studenten en jongvolwassenen die een gevoel hebben voor de wereld buiten hun eigen gemeenschap – en die op hun gemak zijn in de omgang met mensen uit andere landen en culturen. Bedrijven, overheid, onderwijs en ngo’s hebben mensen nodig met internationale ervaringen, inzichten en kritische vaardigheden die nodig zijn om de bepalende mondiale uitdagingen van de 21e eeuw aan te pakken.

Superkrachten

Heb je ooit iemand horen zeggen: “AFS heeft mijn leven veranderd?” De transformatie vindt plaats in de vorm van persoonlijke groei. Ook geven we onze jongeren en onszelf de kracht om dit te te verwoorden en in verband te brengen met de competenties die belangrijk zijn om te slagen in de 21e eeuw en die voortkomen uit de vier domeinen van onze Educational Goals. We ontwikkelen volgende ‘superkrachten’: aanpassingsvermogen, kritisch denken, zelfbewustzijn, empathie, communicatie, het waarderen van verschillen, ruimdenkendheid, globaal bewustzijn en verandering. 

Lokaal

Onze AFS-vrijwilligers bieden alle deelnemers en gezinnen een persoonlijke omkadering, individueel en in groep en dit vanuit hun eigen ervaring als uitwisselingsstudent of gastgezin. Voor, tijdens en na de uitwisseling organiseert elk comité bijeenkomsten. Zo kan je als vertrekkende student rekenen op één of meerdere voorbereidingsweekends (afhankelijk van je programma), een AFSeffectdag en een terugkomweekend.

Internationaal

Aanvullend op de lokale oriëntaties, krijgt elke deelnemer ook toegang tot een digitaal leerplatform waarop je interactief kennis maakt met AFS-studenten uit heel de wereld en samen je ervaringen uitdiept. We maken gebruik van video’s op het online platform, we doen online activiteiten, beschikken over een forum en organiseren quizzen om de basis van het intercultureel leren op een consistente manier aan te bieden over het hele netwerk.

Global Competence Certificate

Met de GCC heb je toegang tot een digitaal internationaal platform waarop je zelf een mix van webinars, persoonlijke ontmoetingen, online modules, en taken/opdrachten kiest en met AFS je eigen innovatieve leertraject op maat uitwerkt.

Copy of Global You website elements - certificate 3-01-01

De GCC is beschikbaar voor meerdere soorten gebruikers. Ben je 18 of ouder? Of word je 18 jaar voor je vertrek (gap year)? Dan is de GCC de ideale ondersteuning van je uitwisseling.

Ook in eigen land in het trainen van interculturele competenties vandaag niet meer weg te denken. Het Global Competence Certificate is er ook voor organisaties, studenten en professionele team.

Ontdek het Global Competence Certificate

Begeleiding van zend- en gastgezinnen

Het AFS-gastgezinprogramma biedt een plezierige, unieke en levensveranderende interculturele leerervaring voor het hele gezin. Het programma wordt ondersteund door de AFS Host Family Intercultural Learning Journey, gebouwd op specifieke interculturele leerdoelen en gefaciliteerd door ervaren vrijwilligers. De reis omvat oriëntatiesessies, gefaciliteerde discussies en andere leeractiviteiten en reflectie die gezinnen helpen groeien in hun intercultureel bewustzijn en begrip als wereldburgers en als gezin.

Lees meer over gastgezin worden

Kalender voorbereidingsmomenten

Wil jij graag in het tweede trimester of semester van 2024 op uitwisseling? Reserveer deze datum dan alvast in je agenda, want dan ga je samen met de andere Vlaamse én de Nederlandse deelnemers op voorbereidingsweekend!

Wanneer? vrijdag 8 tot zondag 10 november 2024.

En voor wie? Alle deelnemers aan een schoolprogramma (middelbaar of universiteit) met vertrek in januari, februari of maart

Wat en waar? Dat vertellen we je later nog! Benieuwd hoe zo’n voorbereidingsweekend er uit ziet?  Ontdek hier enkele highlights!