De inhoud van de Global Competence Certificate (GCC) werd ontwikkeld door Sentio Global Education Network rond enkele belangrijke educatieve doelen die helpen bij het opbouwen van interculturele vaardigheden en bij het omgaan met culturele verschillen en diversiteit.

Met de GCC heb je toegang tot een digitaal platform waarop je zelf een mix van webinars, persoonlijke ontmoetingen, online modules, en taken/opdrachten kiest en met AFS je eigen innovatieve leertraject op maat uitwerkt. Door de modulaire opbouw, flexibiliteit en verschillende werkvormen is er een aanbod voor:

 • jongvolwassen deelnemers aan interculturele uitwisselingsprogramma’s (bijv. Erasmus)
 • onderwijsinstellingen die hun ervaringsgerichte leertrajecten (bijv. studies, stages of vrijwilligersprojecten) willen versterken
 • docenten en leerkrachten die voor een intercultureel publiek staan
 • bedrijven en organisaties die effectiever met diversiteit op de werkvloer willen omgaan
 • (jeugd)verenigingen en organisaties die via interactieve workshops aan toegankelijkheid en inclusie willen werken

 

 

Speciale Editie GCC 2020

gcc-se2020

AFS INT ontwikkelde de ‘Covid-GCC’: een speciale versie van onze Global Competence Certificate. AFS Vlaanderen zal deze speciale GCC-versie ook vrijblijvend aanbieden aan de zendstudenten die verplicht vervroegd huiswaarts keerden.

Ze krijgen hierdoor de kans om hun internationale ervaring verder te zetten door in gesprek te gaan met andere jongeren uit andere landen.

Vanuit AFS Vlaanderen hebben we ook drie gekwalificeerde GCC-trainers die de webinars modereren: Sara Cosemans, Gunilla De Graef en Carlotta Franzoso. Heb je vragen over hoe deze speciale versie van de GCC? Mail dan naar Carlotta.

Meer informatie over de impact van het coronavirus vind je op deze pagina.

Wat zeggen deelnemers over deze speciale editie?

 • Leuk. Je ziet dan de reactie van andere studenten die in het zelfde schuitje zitten en dan heb ik zoiets van “Ja dat heb ik ook, hoe grappig”.
 • Een heel gemakkelijk site om mee te werken, overzichtelijk. Zeer gemakkelijk dat het korte lesjes zijn want zo kan ik mijn aandacht er bijhouden en het ook eens tussendoor doen. 
 • Een heel leuk initiatief en ik houd me er graag mee bezig ook! Zeker nu er voor mij als uitwisselingsstudent thuis niet veel te doen valt. Het zijn wel ‘zware’ vragen soms, dat ik er echt eens goed over moet nadenken dus het wordt wel eens vermoeiend na een tijdje, maar dat vind ik totaal niet negatief. Liever dat dan oppervlakkige vragen die je op 1,2,3 invult.
 • Het certificaat dat je erna krijgt lijkt mij ook heel interessant om te hebben.
 • Het duurt wel lang voor je op live sessies kan intekenen, daar zijn nog niet veel datums voor.
 • Het was wel leuk geweest als we hier ook al op konden voor onze uitwisseling.

“If you’re a student and you still haven’t done the program, I fully recommend you to do it”

De Argentijnse studente Sol kwam in de zomer van 2019 naar België voor haar AFS-avontuur. Door de coronacrisis moest ook zij vroegtijdig haar uitwisseling stoppen. Eenmaal thuis nam ze deel aan de speciale editie van de Global Competence Certificate om haar interculturele avontuur verder te zetten.

Lees Sol's ervaring met de GCC 2.0

Educatieve doelen

 1. zelfbewustzijn

 2. bewustzijn van de andere

 3. emotionele intelligentie

 4. cultuurverschillen overbruggen

Waarom zou ik dit certificaat willen?

Interculturele vaardigheden worden vaak gezien als een belangrijke competentie van de 21e eeuw en geven een voordeel in de huidige wereldeconomie. Dankzij de gecertificeerde gespreksleider die de cursisten door het certificatieproces heen zal leiden, kan men het leerproces tot het uiterste benutten.

Mensen die hebben deelgenomen aan dit educatief programma, bevestigen dat ze dankzij dit leertraject enkele vaardigheden hebben kunnen ontwikkelen die waardevol zijn in de huidige arbeidsmarkt. De vorming heeft hun carrière vormgegeven en verrijkt.

Veel organisaties en werkgevers vermelden expliciet dat het hebben van interculturele competenties een van de belangrijkste pluspunten is bij werkgevers in verschillende landen. Onze educatieve programma’s bieden cursisten het kader aan waarbinnen ze niet alleen interculturele vaardigheden zullen ontwikkelen, maar ook de taal aanleren waarmee ze deze vaardigheden in hun cv kunnen opnemen.

AFS begeleidt je doorheen je stage, vrijwilligerswerk of studie in het buitenland

AFS onderbouwt je stage, vrijwilligerswerk of hogere studie in het buitenland met een gestructureerde reflectie. Dit maakt je ervaring rijker, dieper en effectiever. Je eindigt je periode in het buitenland met een Global Competence Certificaat.

Mensen die hebben deelgenomen aan dit educatief programma, bevestigen dat ze dankzij dit leertraject enkele vaardigheden hebben kunnen ontwikkelen die waardevol zijn in de huidige arbeidsmarkt. De vorming heeft hun carrière vormgegeven en verrijkt.

Je GCC-account zit ingebrepen in de prijs van je Spring-programma.

Bekijk hier bijvoorbeeld een online sessie over stereotypes en veralgemeningen:

Meld je aan

Navigeer als professional in een interculturele omgeving

We worden op de werkvloer steeds meer uitgedaagd om wendbaar te zijn in verschillende culturele contexten. Dit vraagt de nodige vaardigheden om correct, constructief, assertief en respectvol te handelen en van daaruit waardevolle relaties met de cultureel andere op te bouwen. De GCC coacht professionals hierin via online leren, peer coaching en begeleide gestructureerde reflectie.

Een persoonlijk GCC-account dat je toegang geeft tot de digitale leeromgeving, heb je al vanaf 75 euro.

Vraag vandaag nog je demo-account aan!

Download hier de brochure voor organisaties en bedrijven