Wat doen we?

We activeren wereldburgers

AFS bereidt toekomstige wereldburgers voor om een actieve rol op te nemen in verschillende culturele settings. We wapenen hen met hedendaagse interculturele skills. Onze uitwisselingsprogramma’s worden ondersteund door interculturele leertrajecten, gebaseerd op onderzoek en begeleid door getrainde stafleden en vrijwilligers.

Uitwisselingsprogramma’s

Al meer dan 100 jaar biedt AFS omkaderde interculturele leerkansen aan jongeren en jongvolwassenen die hun vleugels willen uitslaan. Dat gaat van enkele weken vrijwilligerswerk, over een trimester studeren, tot een jaar op een hogeschool in het buitenland: alles is mogelijk met AFS!

Beleefprogramma voor gastgezinnen 

Deelnemers aan ons Beleefprogramma zorgen voor extra leven in de brouwerij en komen in contact met enthousiaste jongeren van over de hele wereld. Bovendien komen hun kinderen of hun omgeving in contact met een andere cultuur en taal!

Voor en door vrijwilligers 

Lokale AFS-vrijwilligers zijn de drijvende kracht van onze organisatie. Ze ondersteunen studenten en families tijdens hun interculturele reis, bepalen mee het beleid van de organisatie en zijn het aanspreekpunt voor scholen en lokale organisaties.

Intercultureel leren en actief burgerschap 

We helpen mensen van alle leeftijden en achtergronden om skills te ontwikkelen die hen in staat stellen een positieve impact op de wereld te hebben. Het gaat om leiderschap, probleemoplossend denken, taalvaardigheid en interculturele skills.

AFS_ers

Missie en waarden

27-early-students-return-to-the-USA-1956

AFS bevordert intercultureel begrip als een krachtig middel om te strijden voor een rechtvaardige en vredevolle wereld. De wereldwijde AFS-gemeenschap gelooft dat verschillen onze wereld sterker en interessanter maken.

AFS Missie 

AFS is een internationale, niet-gouvernementele non-profitorganisatie van vrijwilligers die mogelijkheden voor intercultureel leren aanbiedt om mensen kennis, vaardigheden en begrip bij te brengen voor een betere en meer vredevolle wereld.

AFS Waarden 

AFS stelt mensen in staat om als verantwoordelijke wereldburgers te werken aan vrede en begrip in een diverse wereld. AFS erkent dat vrede een dynamisch concept is dat bedreigd wordt door onrechtvaardigheid, ongelijkheid en onverdraagzaamheid.

AFS streeft naar de bevestiging van de waardigheid van elke mens en van alle naties en culturen. AFS moedigt respect voor mensenrechten en fundamentele vrijheden aan zonder onderscheid op vlak van ras, geslacht, taal, religie of sociale status.

AFS-activiteiten zijn gebaseerd op fundamentele waarden als waardigheid, respect voor verschillen, harmonie, gevoeligheid en verdraagzaamheid.

Hoe maken wij het verschil?

Leven, studeren of vrijwilligerswerk doen in het buitenland verandert levens. Dat noemen wij het #AFSeffect!
Iceland with friends

Transformatief: Door samen te werken met mensen van over de hele wereld verander je je perspectief op de wereld en op je jezelf.

12182887_1090860610938061_8428667951258672307_o

Multigenerationeel: Een wereldwijde samenwerkende gemeenschap van studenten, jongvolwassenen, vrijwilligers, families, leerkrachten, alumni en stafleden.

1-qabpQKyiM01aB-IysH1oLQ

Inclusief: Een verwelkomend en ondersteunend netwerk van AFSers die met een open geest bruggen bouwen tussen verschillende culturen.

13450755_1231223156901805_4985777738664006270_n

Overal: Het verschil maken in je eigen omgeving en het voortouw nemen bij belangrijke sociale ontwikkelingen in de wereld.

AFS Alumni

AFS heeft meer dan 1 miljoen alumni (voormalige deelnemers, vrijwilligers, gastgezinnen en stafleden) wereldwijd. Dat is de kracht van het #AFSeffect. Zin om contacten van vroeger opnieuw op te halen? Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Neem dan zeker eens een kijkje op onze pagina voor AFS-alumni!

Lees verder

Terra Incognita

Benieuwd naar het #afseffect in Vlaanderen en in de wereld? Lees dan onze magazine vol warme verhalen, bijzondere ervaringen en zoveel meer!

Wie is wie

AFS Low Lands regio Vlaanderen

Nationaal directeur AFS Low Lands: Caroline Steyaert
Manager Assistent: Ellen De Munter
Directeur Organisatieontwikkeling: Bart Willems
Regionale vrijwilligerscoördinator Centrum & Verantwoordelijke onderwijsbeleid: Maarten van Rillaer
Regionale vrijwilligerscoördinator West & Verantwoordelijke vorming: Heleen Masscho
Regionale vrijwilligerscoördinator Oost & Oriëntaties: Ben Verheyen
Regionale vrijwilligerscoördinator Centrum & Sending support en gezinnenwerking: Eline Mechels
Program Consultant: Dymphi Rombouts
Administratief en logistiek medewerker: Yanaika Purperhart

AFS Solution Center

Directeur: Karen Dieleman
Programmacoördinator 18+ & verantwoordelijke programmaoperationalisering: Els Berrevoets
Programmacoördinator & Verantwoordelijke Visa & Travel: Marie Engel
Programma-assistent: David Kocsis
Verantwoordelijke marketing en (online) communicatie: Aquila Ngoesmin