Op uitwisseling gaan in eigen land

Door deel te nemen aan ons Beleefprogramma zorg je voor extra leven in de brouwerij, kom je in contact met enthousiaste jongeren van over de hele wereld en leer je veel nieuwe mensen kennen die een gelijkaardige ervaring beleven of beleefd hebben. Bovendien breng je je kinderen of je omgeving in contact met een andere cultuur en taal! Dat noemen wij het #AFSeffect.

Maak verbinding

Maak verbinding met mensen uit verschillende culturen.

Krijg ondersteuning

Vertrouw op de ervaring en begeleiding van AFS-vrijwilligers en staf.

Groei als gezin

Groei als gezin, leer meer over jezelf en geef je gezin nieuwe energie.

Verrijk je omgeving

Verrijk je omgeving met cultuur en diversiteit.

Een échte belevenis voor het hele gezin

“Bij ons thuis eten we couscous en tajine, en drinken we Marokkanse thee. Dat was voor Cora heel leuk omdat ze daardoor zowel de Vlaamse als de Marokkaanse cultuur leerde kennen. En omgekeerd leerde ons gezin de Braziliaanse mentaliteit kennen. Cora heeft ons écht van Brazilië laten proeven. Ze zegt dat ze nu veel bewuster met haar eigen cultuur bezig is dan voordien.”

–Mohamed en Joke, gastouders van Cora uit Brazilië

Welk engagement kan je aangaan?

Gastgezin zijn is een uitwisselingservaring in eigen land. Kies het programma dat het best bij jou past.
DSC_0073

Studenten voor een schooljaar

Studenten van 15 tot 18 jaar die van eind augustus of eind oktober tot begin juli naar een middelbare school gaan. Je kunt je avontuur op deze momenten beginnen:

  • 26 augustus 2022 (studenten met quarantaine)
  • 28 augustus 2022 (studenten zonder quarantaine: ze vertrekken na aankomst eerst op welkomstkamp)
SH-10-Andres-met-gastzusjes

Studenten voor een trimester of semester

Studenten van 15 tot 18 jaar die voor ongeveer 3 of 6 maanden naar een middelbare school gaan. Je kunt je avontuur op deze momenten beginnen:

  • 8 januari 2022
  • 26 augustus 2022 (studenten met quarantaine)
  • 28 augustus 2022 (studenten zonder quarantaine: ze vertrekken na aankomst eerst op welkomstkamp)
17127223289_0b7c18b89b_o

Jongvolwassenen

18-plussers die vrijwilligerswerk doen of stage lopen van een paar weken tot 1 jaar. Je kunt je avontuur op deze momenten beginnen:

  • 8 januari 2022
  • Mogelijks ook afhankelijk van de start van hun project en in overleg

Hoe word ik gastgezin?

STEP1

Stel je kandidaat

Nadat je interesse hebt getoond om gastgezin te worden, nemen wij contact met je op om je eventuele vragen te beantwoorden. Een vrijwilliger uit jouw regio zal ook bij je thuis langskomen om je gezin te leren kennen en om uit te leggen hoe AFS werkt.

STEP2_HF

Maak je dossier aan

We vragen jouw gezin om een dossier aan te maken. Hierin stel je je gezin voor aan je nieuwe gastzoon- of dochter. Omgekeerd maken de studenten ook zo’n dossier. Op basis van die dossiers gaat AFS op zoek naar een zo goed mogelijke ‘match’.

STEP3

Voorstelling

AFS zal je ‘op papier’ voorstellen aan je nieuwe gastzoon of -dochter. Daarna kunnen jullie uiteraard al kennis maken via sociale media. En dan is het wachten om elkaar écht te ontmoeten!

STEP4_HF

Verwelkom jullie AFS'er

Beleef het #AFSeffect! Stel je hart en je huis open voor dit interculturele avontuur…

Als gastgezin neem je je gastzoon of –dochter helemaal mee op in je gezin. Je staat in voor kost en inwoon. Heel wat kosten (school-, vervoers- en medische kosten) worden door AFS (terug)betaald. Persoonlijke uitgaven worden door de student zélf betaald. Omdat je dit avontuur vrijwillig aangaat, heb je geen recht op kinderbijslag voor de student. AFS bezorgt je een fiscaal attest, maar je lokale belastingkantoor is niet wettelijk verplicht om hieraan tegemoet te komen. Je krijgt geen vergoeding om gastgezin te zijn.

Gezinnen kunnen vanaf nu ook beroep doen op onze beurs voor gezinnen.

Gastgezinbeurs

Wil je graag gastgezin worden, maar houdt het financiële plaatje je tegen? Of word je als gastgezin tijdens het AFS programma getroffen door tijdelijke werkloosheid omwille van Covid19? In elk van deze twee gevallen voorziet AFS een tegemoetkoming in de vorm van een maandelijkse Colruyt voucher t.w.v. €50.

Je dient de aanvraag voor deze tegemoetkoming in bij [email protected]. Je bezorgt ons:

  1. Ingevuld aanvraagformulier
  2. Attest van gezinssamenstelling
  3. Laatste aanslagbiljet

Binnen de 14 dagen laten wij je weten of je in aanmerking komt voor de financiële tegemoetkoming.

Download het formulier

Indien de aanvraag erkend wordt zal je maandelijks een Colruyt voucher t.w.v. €50 ontvangen zolang de AFS jongere bij jou verblijft onder het programma. Indien het gaat om een compensatie o.w.v. tijdelijke werkloosheid, ontvang je deze voucher voor de maanden waarin je tijdelijk werkloos bent.

De voucher wordt je elke maand digitaal opgestuurd. Je kan ermee betalen door hem op je smartphone te laten scannen aan de kassa. De voucher is 13 maanden geldig en kan gebruikt worden in alle Colruyt-filialen, dus ook in Okay Bio-Planet en Dreamland.

Hoe begeleidt AFS haar gastgezinnen?

SUPP_HOUSE

Ervaren AFS-vrijwilligers uit uw regio en stafleden bereiden jouw gezin voor op de komst van een nieuw gezinslid.   Elke uitwisselingsstudent én elk gastgezin krijgt een eigen contactpersoon in de buurt toegewezen die regelmatig checkt of alles vlot verloopt.

SUPP_24

AFS voorziet ondersteuning voor al haar deelnemers, en is 24u op 24 bereikbaar in geval van nood. AFS-studenten hebben een uitgebreide medische verzekering.

SUPP_PERSON

Opgeleide vrijwilligers zullen u begeleiden tijdens uw intercultureel avontuur. Op regelmatige tijdstippen zullen zij contact met u opnemen en u uitnodigen op AFS-activiteiten in uw buurt.

SUPP_ORIENT

AFS-gastgezinnen zijn er niet alleen om de ervaring van de AFS-studenten onvergetelijk te maken. Wij willen dat dit ook voor u een onvergetelijke ervaring is! AFS helpt je daarbij!

Word gastgezin!

Schrijf je nu in!
gastgezin jan 3

Gastgezin in tijden van corona

De pandemie hield de familie van Jan niet tegen om voor de 6e keer een student te verwelkomen in huis. Het zorgde zelfs voor een uitzonderlijke band met hun gaststudenten. Qua vrijetijdsbesteding doet het gezin nog altijd dezelfde soort activiteiten als anders en misschien wel meer.

Lees het interview met familie De Vilder

Veelgestelde vragen over gastgezin worden in de huidige realiteit

Elk jaar gaan we op zoek naar gezinnen die hun huis en hart willen openstellen voor één van de buitenlandse jongeren die AFS Vlaanderen welkom wil heten.

AFS is de families zeer dankbaar dat ze open blijven (of interesse blijven tonen) in het ontvangen van AFS-studenten van over de hele wereld. We zijn dankbaar voor hun steun aan onze missie, het delen van onze waarden en het besef dat voortdurende culturele uitwisseling wereldwijd nog belangrijker is in tijden van crisis. Als je als gezin besluit om een student te verwelkomen, dan zullen onze AFS-vrijwilligers en stafleden hele proces ondersteuning te bieden waar nodig.

We hebben vertrouwen in ons vermogen om complexe en uitdagende situaties aan te kunnen, omdat we hier meer dan 70 jaar ervaring mee hebben (waaronder het evacueren van deelnemers uit Japan na de aardbeving in 2011, uit Venezuela en Egypte tijdens politieke crisis),

Bij de start van de Covid-pandemie in maart 2020 hebben we veilig en snel meer dan 6000 AFS-ers uit meer dan 90 landen geëvacueerd. AFS monitort dagelijks de sociale, politieke, economische en gezondheidssituatie van alle landen waarin zij actief is en grijpt onmiddellijk in wanneer nodig. AFS biedt alle deelnemers ook een uitgebreide medische en risicoverzekering aan.