Gastgezin worden in 2020

Ook dit jaar gaan we op zoek naar gezinnen die hun huis en hart willen openstellen voor één van de buitenlandse jongeren die AFS Vlaanderen nog in 2020 welkom wil heten. Gezien de huidige omstandigheden bieden we onze gezinnen een aangepaste omkadering en voorbereiding aan en werken we met verschillende aankomstdata. Onze minderjarige gaststudenten komen aan op 28 augustus of 30 oktober. Meerderjarige gaststudenten (vrijwilligerswerk of stages) hebben flexibele aankomstdata.

AFS is de families zeer dankbaar dat ze open blijven (of interesse blijven tonen) in het ontvangen van AFS-studenten van over de hele wereld. We zijn dankbaar voor hun steun aan onze missie, het delen van onze waarden en het besef dat voortdurende culturele uitwisseling wereldwijd nog belangrijker is in tijden van crisis. Als je als gezin besluit om een student te verwelkomen, dan zullen onze AFS-vrijwilligers en stafleden hele proces ondersteuning te bieden waar nodig.

We hebben vertrouwen in ons vermogen om complexe en uitdagende situaties aan te kunnen, omdat we hier meer dan 70 jaar ervaring mee hebben (waaronder het evacueren van deelnemers uit Japan na de aardbeving in 2011, uit Venezuela en Egypte tijdens politieke crises en het beheersen van epidemieën zoals H1N1 en SARS).

Tijdens de huidige pandemie hebben we veilig en snel meer dan 6000 AFS-ers uit meer dan 90 landen geëvacueerd. AFS monitort dagelijks de sociale, politieke, economische en gezondheidssituatie van alle landen waarin zij actief is en grijpt onmiddellijk in wanneer nodig. AFS biedt alle deelnemers ook een uitgebreide medische en risicoverzekering aan. 

Op uitwisseling gaan in eigen land

Door deel te nemen aan ons Beleefprogramma zorg je voor extra leven in de brouwerij, kom je in contact met enthousiaste jongeren van over de hele wereld en leer je veel nieuwe mensen kennen die een gelijkaardige ervaring beleven of beleefd hebben. Bovendien breng je je kinderen of je omgeving in contact met een andere cultuur en taal! Dat noemen wij het #AFSeffect.
HF_ADV

Welkom avontuur

Ervaar jouw wereld door de ogen van een jongere uit een ander land

HF_CHANGE

Welkom verandering

Maak van je gezin een ‘wereldgezin’ – klaar om mensen van over de hele wereld te ontmoeten

HF_DISC

Welkom ontdekking

Help een AFS-student om te genieten van jouw cultuur en tradities

Soorten Beleefprogramma's

Als gastgezin neem je deel aan ons Beleefprogramma. Het is een uitwisselingservaring in eigen land. Kies het programma dat het best bij jou past.
DSC_0073

Studenten voor een schooljaar

Studenten van 15 tot 18 jaar die van eind augustus of eind oktober tot begin juli naar een middelbare school gaan.

Ik wil gastgezin worden!
SH-10-Andres-met-gastzusjes

Studenten voor een trimester

Studenten van 15 tot 18 jaar die van eind augustus of eind oktober tot begin juli naar een middelbare school gaan.

Ik wil gastgezin worden!
17127223289_0b7c18b89b_o

Jongvolwassenen voor zes maanden

18-plussers die van februari tot juli vrijwilligerswerk doen of stage lopen.

Ik wil gastgezin worden!

Een échte belevenis voor het hele gezin

“Bij ons thuis eten we couscous en tajine, en drinken we Marokkanse thee. Dat was voor Cora heel leuk omdat ze daardoor zowel de Vlaamse als de Marokkaanse cultuur leerde kennen. En omgekeerd leerde ons gezin de Braziliaanse mentaliteit kennen. Cora heeft ons écht van Brazilië laten proeven. Ze zegt dat ze nu veel bewuster met haar eigen cultuur bezig is dan voordien.”

–Mohamed en Joke, gastouders van Cora uit Brazilië

Beleef het leven als AFS-gastgezin!

FAQ

Alles wat je nodig hebt om een goed gastgezin te zijn is goesting om je huis en je hart open te stellen. AFS-gezinnen zijn er in alle soorten en maten! Iedereen kan namelijk gastgezin worden, ongeacht de samenstelling van het gezin. Ook alleenstaanden, holebi-koppels of mensen zonder kinderen, kunnen perfect gastouder worden. Tweeverdieners in het hartje van de stad of gepensioneerden op het platteland,… al wie over een gezonde portie nieuwsgierigheid beschikt, geïnteresseerd is in andere culturen en graag met jongeren omgaat, is welkom!

AFS gaat op zoek naar een gastzoon of -dochter die het best bij het gezin past.

We nemen jou en je gezin mee op een omkaderd avontuur. Je staat er nooit alleen voor. Gepassioneerde AFS-vrijwilligers uit jouw regio staan je bij vanaf het begin. Zij zijn onze ervaringsdeskundigen en begeleiden je in dit avontuur. Zij zorgen voor een luisterend oor, ontspannende ontmoetingen, bemiddeling bij mogelijke conflicten,… Onze vrijwilligers zijn in de meeste gevallen zélf zend- of gastgezin geweest, en kunnen dus uit hun eigen ervaring putten.

Hoe begeleidt AFS haar gastgezinnen?

SUPP_HOUSE

Ervaren AFS-vrijwilligers uit uw regio en stafleden bereiden jouw gezin voor op de komst van een nieuw gezinslid.

SUPP_24

AFS voorziet ondersteuning voor al haar deelnemers, en is 24u op 24 bereikbaar in geval van nood. AFS-studenten hebben een uitgebreide medische verzekering.

SUPP_PERSON

Opgeleide vrijwilligers zullen u begeleiden tijdens uw intercultureel avontuur. Op regelmatige tijdstippen zullen zij contact met u opnemen en u uitnodigen op AFS-activiteiten in uw buurt.

SUPP_ORIENT

AFS-gastgezinnen zijn er niet alleen om de ervaring van de AFS-studenten onvergetelijk te maken. Wij willen dat dit ook voor u een onvergetelijke ervaring is! AFS helpt je daarbij!

Hoe word ik gastgezin?

STEP1

Stel je kandidaat

Nadat je interesse hebt getoond om gastgezin te worden, nemen wij contact met je op om je eventuele vragen te beantwoorden. Een vrijwilliger uit jouw regio zal ook bij je thuis langskomen om je gezin te leren kennen en om uit te leggen hoe AFS werkt.

STEP2_HF

Maak je dossier aan

We vragen jouw gezin om een dossier aan te maken. Hierin stel je je gezin voor aan je nieuwe gastzoon- of dochter. Omgekeerd maken de studenten ook zo’n dossier. Op basis van die dossiers gaat AFS op zoek naar een zo goed mogelijke ‘match’.

STEP3

Voorstelling

AFS zal je ‘op papier’ voorstellen aan je nieuwe gastzoon of -dochter. Daarna kunnen jullie uiteraard al kennis maken via sociale media. En dan is het wachten om elkaar écht te ontmoeten!

STEP4_HF

Verwelkom jullie AFS'er

Beleef het #AFSeffect! Stel je hart en je huis open voor dit interculturele avontuur…