Op uitwisseling gaan in eigen land

Door deel te nemen aan ons Beleefprogramma zorg je voor extra leven in de brouwerij, kom je in contact met enthousiaste jongeren van over de hele wereld en leer je veel nieuwe mensen kennen die een gelijkaardige ervaring beleven of beleefd hebben. Bovendien breng je je kinderen of je omgeving in contact met een andere cultuur en taal! Dat noemen wij het #AFSeffect.
HF_ADV

Welkom avontuur

Ervaar jouw wereld door de ogen van een jongere uit een ander land

HF_CHANGE

Welkom verandering

Maak van je gezin een ‘wereldgezin’ – klaar om mensen van over de hele wereld te ontmoeten

HF_DISC

Welkom ontdekking

Help een AFS-student om te genieten van jouw cultuur en tradities

Soorten Beleefprogramma's

Als gastgezin neem je deel aan ons Beleefprogramma. Het is een uitwisselingservaring in eigen land. Kies het programma dat het best bij jou past.
DSC_0073

Studenten voor een schooljaar

Studenten van 15 tot 18 jaar die van eind augustus tot begin juli naar een middelbare school gaan.

Ik wil gastgezin worden!
SH-10-Andres-met-gastzusjes

Studenten voor een trimester

Studenten van 15 tot 18 jaar die van eind augustus tot eind november naar een middelbare school gaan.

Ik wil gastgezin worden!
17127223289_0b7c18b89b_o

Jongvolwassenen voor zes maanden

18-plussers die van februari tot juli vrijwilligerswerk doen of stage lopen

Ik wil gastgezin worden!

Een échte belevenis voor het hele gezin

“Bij ons thuis eten we couscous en tajine, en drinken we Marokkanse thee. Dat was voor Cora heel leuk omdat ze daardoor zowel de Vlaamse als de Marokkaanse cultuur leerde kennen. En omgekeerd leerde ons gezin de Braziliaanse mentaliteit kennen. Cora heeft ons écht van Brazilië laten proeven. Ze zegt dat ze nu veel bewuster met haar eigen cultuur bezig is dan voordien.”

–Mohamed en Joke, gastouders van Cora uit Brazilië

Beleef het leven als AFS-gastgezin!

Kan ik gastgezin worden?

Iedereen kan gastgezin worden, ongeacht de samenstelling van het gezin. Ook alleenstaanden, holebi-koppels of mensen zonder kinderen, kunnen perfect gastouder worden. Tweeverdieners in het hartje van de stad of gepensioneerden op het platteland,… al wie over een gezonde portie nieuwsgierigheid beschikt, geïnteresseerd is in andere culturen en graag met jongeren omgaat, is welkom! AFS gaat op zoek naar een gastzoon of -dochter die het best bij het gezin past.

Vraag en antwoord

We nemen jou en je gezin mee op een omkaderd avontuur. Je staat er nooit alleen voor. Gepassioneerde AFS-vrijwilligers uit jouw regio staan je bij vanaf het begin. Zij zijn onze ervaringsdeskundigen en begeleiden je in dit avontuur. Zij zorgen voor een luisterend oor, ontspannende ontmoetingen, bemiddeling bij mogelijke conflicten,… Onze vrijwilligers zijn in de meeste gevallen zélf zend- of gastgezin geweest, en kunnen dus uit hun eigen ervaring putten.

Hoe begeleidt AFS haar gastgezinnen?

SUPP_HOUSE

Ervaren AFS-vrijwilligers uit uw regio en stafleden bereiden jouw gezin voor op de komst van een nieuw gezinslid.

SUPP_24

AFS voorziet ondersteuning voor al haar deelnemers, en is 24u op 24 bereikbaar in geval van nood. AFS-studenten hebben een uitgebreide medische verzekering.

SUPP_PERSON

Opgeleide vrijwilligers zullen u begeleiden tijdens uw intercultureel avontuur. Op regelmatige tijdstippen zullen zij contact met u opnemen en u uitnodigen op AFS-activiteiten in uw buurt.

SUPP_ORIENT

AFS-gastgezinnen zijn er niet alleen om de ervaring van de AFS-studenten onvergetelijk te maken. Wij willen dat dit ook voor u een onvergetelijke ervaring is! AFS helpt je daarbij!

Hoe word ik gastgezin?

STEP1

Stel je kandidaat

Nadat je interesse hebt getoond om gastgezin te worden, nemen wij contact met je op om je eventuele vragen te beantwoorden. Een vrijwilliger uit jouw regio zal ook bij je thuis langskomen om je gezin te leren kennen en om uit te leggen hoe AFS werkt.

STEP2_HF

Maak je dossier aan

We vragen jouw gezin om een dossier aan te maken. Hierin stel je je gezin voor aan je nieuwe gastzoon- of dochter. Omgekeerd maken de studenten ook zo’n dossier. Op basis van die dossiers gaat AFS op zoek naar een zo goed mogelijke ‘match’.

STEP3

Voorstelling

AFS zal je ‘op papier’ voorstellen aan je nieuwe gastzoon of -dochter. Daarna kunnen jullie uiteraard al kennis maken via sociale media. En dan is het wachten om elkaar écht te ontmoeten!

STEP4_HF

Verwelkom jullie AFS'er

Beleef het #AFSeffect! Stel je hart en je huis open voor dit interculturele avontuur…