Een student of jongvolwassene uit een ander land in huis? Een geweldige manier een andere cultuur én je eigen cultuur beter te leren kennen.

In andere landen gaan veel dingen anders dan wij in België gewend zijn, en in de ogen van een buitenlandse student of vrijwilliger zijn wij Belgen natuurlijk bijzondere mensen met rare gewoonten. Wat moet je bijvoorbeeld doen met een afwasborstel? Of een washandje? Twee typisch Belgische voorwerpen die een heel leuk gesprek over was- en afwasgewoontes in verschillende landen kunnen opleveren. En veel gelach, natuurlijk. Maar verschillen gaan veel dieper dan dat. Ook dat zal je als gastouder ontdekken.

Het is een ervaring waar je de rest van je leven plezier van hebt. Het opent je ogen, maakt je bewust van culturele verschillen en hoe je die kunt overbruggen. En je hoeft er de deur niet voor uit!

Algemene FAQ

AFS-gastfamilies worden niet betaald voor de ‘kost en inwoning’. Dat is internationaal afgesproken beleid. AFS vindt het belangrijk dat gastfamilies en studenten of vrijwilligers beginnen aan een gezamenlijk avontuur en beiden van de ervaring leren. We beschouwen gastfamilies dus in zekere zin ook als deelnemers aan onze programma’s en de beloning zit in de interculturele ervaring. Jullie krijgen van AFS alleen een vergoeding voor kosten die wij jullie vragen te maken tijdens de kennismakingsprocedure. De eigen ouders van de AFS-student zijn verantwoordelijk voor zak- en kleedgeld tijdens het jaar. Jongvolwassenen (Europese vrijwilligers) staan zelf in voor hun eigen kosten of krijgen dit deels (reis, zakgeld en maaltijden) terugbetaald door het European Solidarity Corps.

FAQ over wereldgezin zijn in (post)coronatijden

Elk jaar gaan we op zoek naar gezinnen die hun huis en hart willen openstellen voor één van de buitenlandse jongeren die AFS Vlaanderen welkom wil heten.

AFS is de families zeer dankbaar dat ze open blijven (of interesse blijven tonen) in het ontvangen van AFS-studenten van over de hele wereld. We zijn dankbaar voor hun steun aan onze missie, het delen van onze waarden en het besef dat voortdurende culturele uitwisseling wereldwijd nog belangrijker is in tijden van crisis. Als je als gezin besluit om een student te verwelkomen, dan zullen onze AFS-vrijwilligers en stafleden hele proces ondersteuning te bieden waar nodig.

We hebben vertrouwen in ons vermogen om complexe en uitdagende situaties aan te kunnen, omdat we hier meer dan 70 jaar ervaring mee hebben (waaronder het evacueren van deelnemers uit Japan na de aardbeving in 2011, uit Venezuela en Egypte tijdens politieke crisis),

Bij de start van de Covid-pandemie in maart 2020 hebben we veilig en snel meer dan 6000 AFS-ers uit meer dan 90 landen geëvacueerd. AFS monitort dagelijks de sociale, politieke, economische en gezondheidssituatie van alle landen waarin zij actief is en grijpt onmiddellijk in wanneer nodig. AFS biedt alle deelnemers ook een uitgebreide medische en risicoverzekering aan.

Stel je kandidaat om wereldgezin te worden!

Overtuigd van het AFS-verhaal en wil je thuis een intercultureel avontuur aangaan? Twijfel je nog of wil je graag meer informatie? Laat het ons weten via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

Aanmelden als wereldgezin