AFS en actief burgerschap

AFS activeert wereldburgers van alle leeftijden en achtergronden. We ondersteunen op die manier een wereldwijde beweging die intercultureel leren en mondiale competenties hoog op de agenda plaatst.

Samen werken aan interculturele competenties

DAY+1+AFS+youth+forum+web-135

Blik verruimen

over zichzelf en de wereld rondom hen

5512706965_713bf496e0_o

Respect hebben voor verschillen

en geloven dat diversiteit de wereld sterker, interessanter en mooier maakt

2885465949_d838820d87_o

Intercultureel communiceren en samenwerken

op een bewuste en respectvolle manier

Zuid-Korea-Cultural-activity-traditional-dance

Andere culturen appreciëren

en anderen aanmoedigen om open te staan voor nieuwe ideeën, gewoontes en tradities.

DAY+1+AFS+youth+forum+web-84

Skills ontwikkelen

op het vlak van kritisch en probleemoplossend denken

_94A7804

Deel uitmaken van de wereldwijde AFS-community

om bruggen te bouwen over culturen heen en mensen dichter bij elkaar te brengen

Ondersteuning van middelbaar onderwijs

Screen Shot 2016-09-12 at 11.00.31 AM

Voor leerlingen

AFS investeert in de begeleiding en ondersteuning van jongeren vóór, tijdens en na hun uitwisseling. Leerlingen kunnen tijdens of net na het middelbaar als AFS-deelnemer een trimester, semester of schooljaar hun interculturele competenties ontwikkelen onder begeleiding van getrainde vrijwilligers.

AFS-oriëntaties
Artboard-3

Voor leerkrachten

Doe in het teken van  wereldburgerschap of internationalisering een beroep op de expertise van AFS en vraag ondersteuning of workshops (in het Nederlands/Engels) aan rond interculturele communicatie, vooroordelen, diversiteit ,… Maak van je leerlingen actieve wereldburgers!

Burgerschap en internationalisering in de klas
My beautiful picture

Voor zend- of gastscholen

AFS helpt via persoonlijke schoolcontacten om goede afspraken te maken en reikt tools aan om de impact van elke uitwisselingservaring te vergroten. Zo wordt de ervaring van de uitwisselingsstudent uit of in je klas een leerschool voor de hele klas/school!

Lees meer

Vorming op maat

Voor hogescholen en universiteiten wordt het steeds belangrijker om studenten voor te bereiden op een geglobaliseerde samenleving waarin zij zich thuisvoelen en kunnen samenwerken met mensen uit verschillende landen en culturen. Ons innovatieve leertraject biedt zowel stafleden als studenten de mogelijkheid om via een mix van webinars, online modules, reflectiemomenten en persoonlijk contact het internationaal erkende Global Competence Certificate te behalen.
neonbrand-426918-unsplash

Ontwikkel je curriculum

Bied studenten via extra workshops en digitale leertrajecten de tools om te leren fungeren in een internationale arbeidsmarkt en divers werkveld.

student-group

Omkader eigen uitwisselingen

Laat je studenten op een andere manier naar zichzelf en de wereld kijken en omkader je studiereizen, Erasmusstudenten of andere internationale projecten met een erkend Global Competence Certificate.

you-x-ventures-1439463-unsplash

Vorm docenten / medewerkers

Geef staf- en personeelsleden nieuwe inzichten in de toenemende diversiteit op de campus. Connecteer met cultureel diverse groepen en zet samen de schouders onder een meer inclusieve onderwijscontext.

brooke-cagle-609873-unsplash

Versterk je stage-aanbod

Breid op basis van CV en motivatiebrief je stagedatabank uit met internationale stages op maat van de student én met unieke GCC-omkadering die hen cruciale interculturele vaardigheden bijbrengt.

jamie-street-382722-unsplash

Erken vrijwilligerswerk in je opleiding

Maak werk van ‘service based learning’ en erken met AFS de inspanningen van studenten die graag de wereld veranderen en zich inzetten voor duurzame natuur-/cultuurprojecten of gemeenschapsontwikkeling.

apparaat-beeld-bekijken-1799342

Meer info

Vraag meer info of een demo-versie met modules uit de Global Competence Certificate-training aan.

Meer over GCC
GCC-partners

“As we considered options to scale intercultural mentoring and learning for our students who study abroad for a semester or longer, [the AFS] Global Competence Certificate easily rose to the top of the list of available options”

Michael A. Brzezinski, Purdue Dean of International Programs

Navigeer als een professional in een geglobaliseerde wereld en superdiverse samenleving

In de 21ste eeuw worden zelfstandigen, werkgevers en werknemers steeds meer uitgedaagd om te werken in verschillende culturele contexten. Dit vraagt het nodige culturele bewustzijn en de nodige vaardigheden om in verschillende omstandigheden correct, constructief, assertief en respectvol te handelen. En van daaruit waardevolle relaties op te bouwen.

De Global Competence Certificate helpt professionals dat bewustzijn en die vaardigheden te ontwikkelen via online leren, peer coaching en gestructureerde reflectie-sessies. Op het einde van de rit, behaalt de deelnemer het Global Competence Certificate.

Global Competence Certificate

Educatieve benadering

EDUC

Om mensen te leren om effectief om te gaan met culturele en andere verschillen, biedt AFS leertrajecten aan op maat die steeds zijn opgebouwd rond vijf principes:

Onderdompeling in een nieuwe omgeving of omgeven zijn door diversiteit  alleen is niet voldoende om effectief om te gaan met interculturaliteit en je interculturele competenties te ontwikkelen.

Via gestructureerde reflectie en coaching door getrainde vrijwilligers maakt AFS van interculturele ervaringen betekenisvolle interculturele leerkansen. Zo willen we jou helpen om maximaal te leren uit je ervaring.

Opleidingsagenda

Gratis Europese ETAR-opleiding

Enabling Teachers for Automatic Recognition

Brugge 1-2 februari 2024
In samenwerking met het Eeckhout Instituut

Voor wie? Deze opleiding is er voor alle leerkrachten, beleidsmedewerkers, onderwijsondersteuners, directieleden, … die binnen hun school of scholengemeenschap ‘structureel en officieel’ of ‘informeel en op basis van praktijk en interesse’ deel uitmaken van het internationaliseringsproject van de school of scholengroep.

Waarom deze opleiding? Europa is duidelijk: Leerlingen secundair onderwijs de kans geven een deeltje van hun schoolcarrière in het buitenland te laten doorbrengen wordt de norm. Jij kan de katalysator tot dit doel voor jouw school of scholengemeenschap worden door deze Europese ETAR-opleiding te volgen.

Wat mag je verwachten? Een hands-on opleiding die vertrekt vanuit de context en waarde van dergelijke mobiliteiten voor het internationaliseringsproces van jouw school. Deze training focust ook op de interculturele competenties van leerlingen en leerkrachten.

Inschrijven voor deze opleiding is niet meer mogelijk. Wens je meer informatie over toekomstige opleidingen? Stuur een mailtje naar [email protected].