Waarom je als ouder best investeert in een uitwisselingsprogramma voor je kind?

Vandaag de dag verandert onze wereld sneller dan ooit tevoren door de globalisering van industrieën en de diversificatie van werkplekken. Toekomstige werkgevers zoeken studenten en jongvolwassenen die zich thuis voelen tussen mensen uit andere landen en met verschillende culturen. Studeren in het buitenland helpt studenten de creativiteit, volwassenheid, onafhankelijkheid, nieuwsgierigheid en aanpassingsvermogen te ontwikkelen die van de volgende generatie wordt verwacht. AFS geeft jongeren de praktische skills en kennis om te kunnen navigeren in een geglobaliseerde wereld.

 

Actieve wereldburgers maken het verschil

89352270_1499653440182335_1218153158660849664_n

Ervaar

STUDIES IN HET BUITENLAND

Laat jongeren zich onderdompelen in een intercultureel en internationaal avontuur.

+ Leer

GLOBAL SKILLS

Ondersteun hen met gestructureerde en gefaciliteerde interculturele leertrajecten die leiden tot globale competenties.

+ Neem deel

sociale impact

Geef ze de middelen om een impact te maken en bij te dragen aan de maatschappij.

88949197_3592257487514589_4330020778960486400_o

= Actieve wereldburger

Ze beschikken over de essentiële ‘global skills’ die zij nodig hebben om te leven, te leren, te werken en zich als vrijwilliger in te zetten om bij te dragen aan de samenleving en de wereld te veranderen.

CREËER EEN RECHTVAARDIGERE EN VREEDZAMERE WERELD

Veelgestelde vragen van ouders met kinderen die naar het buitenland willen

AFS biedt kwalitatieve uitwisselingsprogramma’s die jongeren klaarstomen om het te maken in de 21e eeuw. Een AFS-ervaring:

  • Geeft je kind vertrouwen, verruimt zijn/haar blik en stimuleert kritisch denkvermogen en probleemoplossend handelen.
  • Brengt je zoon of dochter in contact met een nieuwe taal en andere culturen.
  • Biedt leuke en leerrijke avonturen voor jongeren én gezinnen.
  • Geeft je kind levenslange toegang tot een wereldwijde community van vrienden!

Wie naar een middelbare school in het buitenland wil, kan terecht bij onze programma’s middelbaar onderwijs. Je zoon of dochter kan dan kiezen voor een trimester, een semester of een schooljaar tijdens de middelbare schoolcarrière in Vlaanderen.

Onze programma’s voor jongvolwassenen bundelen alle mogelijkheden na het middelbaar voor jongeren die nog een ervaring in het middelbaar willen, hogere studies willen aanvatten, die vrijwilligerswerk willen doen of stage lopen.

Hoe zit dat met kindergeld?

Je zoon of dochter vertrekt binnenkort naar het buitenland en zal daar een periode in een gastfamilie verblijven en naar school gaan. Je kan tijdens de uitwisseling het groeipakket behouden. Daarvoor moeten wel enkele documenten in orde gebracht worden. AFS heeft géén bevoegdheid  over de procedures voor de kinderbijslag. De informatie en formulieren op onze website dienen ter ondersteuning van je aanvraag.

Groeipakket tijdens uitwisseling

De impact van een AFS-uitwisseling: wereldburgers met #AFSeffect

Volgens ons onderzoek Creating Global Citizens: The AFS Effect, dat focust op de impact van een AFS-ervaring op iemand leven en verdere carrière. Meer dan 10 500 oud-AFSers namen deel aan de studie in 2019, waaronder ook 567 Belgen. Deze studie onderzoekt het effect van studeren in het buitenland op de wereldwijde mobiliteit en geeft tegelijkertijd concrete voorbeelden van onze oud-deelnemers die ernaar streven om actieve wereldburgers te worden en de AFS-missie te promoten.
DATA1-370×210

87% van de alumni geeft aan dat hun AFS-programma hen heeft geholpen om actieve wereldburgers te worden.

Bovendien zei 88% van de respondenten dat hun uitwisseling hen hielp om contact te leggen met mensen met verschillende achtergronden, lang na hun terugkeer naar huis. 83% gaf ook aan dat hun studie in het buitenland hen motiveerde om de uitdagingen en problemen in de wereld beter te begrijpen.

DATA2-370×210

AFS-alumni zullen zich na hun uitwisselingsprogramma hoogstwaarschijnlijk als vrijwilliger aanmelden.

In totaal meldt 60% van de AFS-alumni zich als vrijwilliger voor AFS of voor een andere organisatie. De meest voorkomende soorten organisaties waar oud-deelnemers vrijwilligerswerk voor doen zijn onder andere jongeren-, cultuur-, sport-, onderwijsorganisaties en kerken.

DATA3-370×210

AFS helpt de deelnemers om voorbereid te zijn op werken in een internationale omgeving.

90% van de respondenten gaf aan dat hun uitwisselingsprogramma hen hielp om beter te communiceren en samen te werken met mensen uit verschillende culturen en met verschillende achtergronden, terwijl 84% zei dat AFS hen hielp om het vermogen te ontwikkelen om zich aan te passen in een diverse werkomgeving.

DATA4-370×210

AFS-alumni boeken snelle vooruitgang in hun professionele leven.

Hoewel de antwoorden afkomstig waren van een relatief jonge groep alumni (67% is 40 jaar of jonger), heeft 79% van alle respondenten al een middelbare of hogere functie in hun respectieve werkveld vervuld, waarbij 26% van de alumni de status van senior en 20% van de leidinggevenden heeft bereikt.

AFS ondersteunt jongeren en gezinnen in hun unieke interculturele leerervaring

Jongeren die op uitwisseling gaan met AFS worden voor, tijdens en na hun avontuur begeleid door AFS en onze vrijwilligers. Met in-person weekends en een aanvullend online traject worden de jongeren voorbereid op een unieke ervaring. Bij terugkomst staan wij ook voor hen klaar.

Lees meer over AFS-oriëntaties