Een buitenlandse student wordt leerling op uw school

Een buitenlandse student op je school hebben is een bijzondere ervaring; zowel voor de gaststudent, de gastschool als de leerlingen op school. Tegelijk is het een hele uitdaging: voor de leerlingen individueel en de school als collectief.

Lees hier alle belangrijke informatie over het verblijf van de student op uw school

Een buitenlandse AFS-student op uw school effent het pad naar ervaringsgericht intercultureel leren voor de klas, en bij uitbreiding de hele school. Als AFS-gastschool wordt u uiteraard ook door AFS begeleid.

Ervaring voor de gaststudent

Bedoeling van een AFS-jaar of -trimester is de jongere in contact te brengen met een ander land. Doordat de jongere verblijft in een gastfamilie en naar een lokale school gaat, wordt dit contact uitermate intens. De jongere leert vanzelf en van heel dichtbij de andere gewoonten kennen, de taal, de mensen, kortom: de cultuur van zijn gastland.

Ervaring voor de gastschool

Een gaststudent biedt een meerwaarde voor de school: leerlingen verwerven een grotere kennis van gewoonten en denkwijzen uit het land van herkomst van de student. Het begrip voor de andere cultuur leidt tot meer wederzijds respect. Dit intercultureel leren zal het leven op school spontaan en verrassend nieuwe kleur geven!

Workshop: Get to know your host student

Vind jij ook dat te laat komen op een afspraak onbeleefd is? Bepaalde gewoontes en tradities lijken voor sommige heel onredelijk en voor anderen dan weer normaal. Wil jij graag wat meer inzicht krijgen in de cultuur van anderen? Waarom niet beginnen met onze eigen gaststudenten? AFS biedt specifieke workshops aan voor scholen met een gaststudent om de integratie in de klas te bevorderen.

Vraag een workshop aan

Een kans voor de school

“De school is eigenlijk de tweede familie van een uitwisselingsstudent. En het is de plaats waar je het hele jaar door veel mensen ontmoet. Ook dankzij de leerkrachten houd ik een goede herinnering over aan mijn tijd hier op school!”

-Ronnie, AFS-student uit Hong Kong

Een student van uw school vertrekt naar het buitenland

Je hoeft niet afgestudeerd te zijn om een buitenlandse ervaring aan te gaan. Het is ook mogelijk om tijdens het middelbaar te proeven van een andere cultuur. Een leerling van uw school heeft interesse om met AFS op uitwisseling te gaan. Hoe dat kan, wat de rol van de school is en wat AFS voor u doet, kunt u hier vinden.

Leerlingen gaan tijdens het schooljaar van het 3de, 4de, 5de of 6de middelbaar naar school in een ander land. Ze kiezen voor een trimester-, semester- of jaarprogramma. Alle leerlingen komen hiervoor in aanmerking. De richting of voorkennis maakt niet uit.

AFS organiseert interculturele uitwisselingen waarbij het academische niet het doel, maar het middel is. Intercultureel leren en integreren staan dus centraal binnen de uitwisseling.

Er is keuze uit verschillende landen, zowel binnen als buiten Europa. Basiskennis van de taal in het gastland is mooi meegenomen maar meestal geen vereiste. De studenten verblijven bij een lokale gastfamilie waardoor ze echt ingebed raken in de lokale gemeenschap en cultuur. Ervaring leert dat zo goed als alle AFSstudenten met succes hun schooljaar afwerken.

Programmadata verschillen enorm per bestemming.


De gemiddelde vertrekdata voor alle programma’s zijn:

  • vertrek in de zomer: juli, augustus, september
  • vertrek in de winter: januari, februari, maart

De gemiddelde terugkeerdata zijn:

TRIMESTERuitwisseling

  • zomer: oktober, november, december
  • winter: maart, april, mei

SEMESTERuitwisseling

  • zomer: januari, februari, maart
  • winter: juni, juli, augustus

JAARuitwisseling:

  • zomer: mei, juni, juli
  • winter: december, januari, februari

De interculturele en kwaliteitsvolle ervaring van de uitwisselingsstudent biedt ook heel wat leerkansen voor uw school.

“Mijn directeur was superpositief toen ik voorstelde om een jaar in het buitenland te gaan studeren. We maakten goede afspraken voordat ik vertrok. Als ik voldeed aan de voorwaarden van mijn school, was ik geslaagd en dus afgestudeerd!

-Lauren deed haar zesde middelbaar in Ecuador

De schoolcoördinator in uw regio staat altijd klaar om u te helpen en uw vragen te beantwoorden. Heeft u toch nog vragen of opmerkingen? Dan belt u naar ons kantoor op het nummer 015 79 50 10.