Onmiddellijk na aankomst ga je samen met de gaststudent naar de school waar hij/zij de lessen zal volgen. Je laat hier het schoolformulier invullen dat je van AFS zal ontvangen wanneer je je gaststudent gaat ophalen. Binnen de 8 kalenderdagen na aankomst in België van je gastzoon of -dochter ga je samen met hem/haar naar de vreemdelingendienst van je gemeente. Neem de volgende documenten mee:
- Het ingevulde schoolformulier
- Het attest van AFS Vlaanderen dat bevestigt dat je gaststudent in België verblijft
- Pasfoto’s (aantal kan verschillen per gemeente)
- Het internationaal paspoort met het visum van de gaststudent
- Uittreksel geboorteregister van de gaststudent
- Bewijs medische verzekering AFS
!Opgelet: Gaststudenten uit Wallonië moeten én mogen niet in Vlaanderen in een gemeente ingeschreven worden. Dit veroorzaakt problemen bij het zendgezin.
!Opgelet: Voor gaststudenten uit de Europese Unie dient er geen visum voorgelegd te worden. Studenten uit Bosnië, Bulgarije, Rusland, Servië, … hebben echter wel een visum aangevraagd. Voor EU-burgers is een melding van aanwezigheid voldoende, deze krijgen dan een attest in plaats van een vreemdelingenpasje.
Na een woonstcontrole van de wijkagent (enkele dagen/weken later) ontvangt je gaststudent de identiteitskaart voor vreemdelingen, het zogenaamde vreemdelingenpasje. Het moet geldig zijn voor de hele periode van het verblijf hier, d.w.z. tot en met 10 juli 2023 (voor schooljaar 2022-2023). Alle kosten verbonden aan de inschrijving in de gemeente en het vreemdelingenpasje worden gedragen door de gaststudent.
Laat je niet in de war brengen door de geldigheidsdata op het visum!
Deze bepaalt niet de duur die de deelnemer in België mag verblijven, maar wel de periode waarbinnen de gaststudent op een legale manier België kan binnenkomen. Achteraf vervangt het vreemdelingenpasje het visum: een gaststudent van wie het visum verlopen is, maar die wel een geldig vreemdelingenpasje heeft, is dus volkomen in orde. De einddatum op het vreemdelingenpasje is dus de datum tot wanneer de student legaal in België mag verblijven.
In sommige gemeentes kan het door een administratieve achterstand enkele maanden duren vooraleer het vreemdelingenpasje wordt afgeleverd. De student is dan echter nog steeds legaal in België, ook al vervalt het visum in die periode. Het is belangrijk om het bewijs van aanvraag goed te bewaren tot het vreemdelingenpasje is afgeleverd.
Heb je nog vragen of ondervind je moeilijkheden bij je gemeente, bel ons dan even op. Wij helpen je graag verder.