Op uitwisseling gaan in eigen land

Door deel te nemen aan ons beleefprogramma zorg je voor extra leven in de brouwerij, kom je in contact met enthousiaste jongeren van over de hele wereld en leer je veel nieuwe mensen kennen die een gelijkaardige ervaring beleven of beleefd hebben. Bovendien breng je je kinderen of je omgeving in contact met een andere cultuur en taal! Dat noemen wij het #AFSeffect.
doodle world hug

Maak verbinding

Maak verbinding en deel je huis, cultuur en hart. Je zet je open voor de ontdekkingstocht om een wereldgezin te worden.

doodle arms

Krijg ondersteuning

Dit avontuur beleef je niet alleen. AFS-vrijwilligers en staf staan voor jullie klaar en staan jullie bij.

doodle compassion 2

Groei als gezin

Leer meer over jezelf en je gezin door open te staan voor verandering.

doodle compassion 1

Verrijk je omgeving

Blijf jezelf en anderen verdiepen in interculturaliteit en diversiteit. Maak het verschil!

Wat is een wereldgezin?

Iedereen kan gastgezin worden, ongeacht de samenstelling van het gezin. Ook alleenstaanden, lhbti-koppels of mensen zonder kinderen, kunnen perfect gastgezin worden. Tweeverdieners in het hartje van de stad of gepensioneerden op het platteland,… al wie over een gezonde portie nieuwsgierigheid beschikt, geïnteresseerd is in andere culturen en graag met jongeren omgaat, is welkom!

Lees alle FAQs

Als wereldgezin bij AFS haal je de wereld in huis door een gastdeelnemer 1, 3, 6 of 10 maanden in je gezin op te vangen en deel uit te maken van het familiegebeuren.

Wereldgezinnen vormen een essentiële schakel in het AFS-verhaal. Ze zijn de hoeksteen van onze missie om actieve wereldburgers te vormen. Het gastgezin-zijn is geen dienst, maar een programma op zich. Deze gezinnen ondergaan dus niet alleen een unieke ervaring, maar hebben de kracht om een duurzame positieve invloed uit te oefenen. Hun visie op verschillende zaken kan evolueren. Deze transformatie heeft niet alleen impact op hun eigen leven, want ze krijgen de kans om hun ervaringen te delen zowel binnen als buiten de organisatie. Door hun rol kunnen zij anderen inspireren en aanmoedigen om deel te nemen aan interculturele uitwisselingen en bij te dragen aan een rechtvaardige en vreedzame wereld.

Een échte belevenis voor het hele gezin

“Bij ons thuis eten we couscous en tajine, en drinken we Marokkaanse thee. Dat was voor Cora heel leuk omdat ze daardoor zowel de Vlaamse als de Marokkaanse cultuur leerde kennen. En omgekeerd leerde ons gezin de Braziliaanse mentaliteit kennen. Cora heeft ons écht van Brazilië laten proeven. Ze zegt dat ze nu veel bewuster met haar eigen cultuur bezig is dan voordien.”

–Mohamed en Joke, gastouders van Cora uit Brazilië

Hoe word ik wereldgezin?

STEP1 apply now

Stel je kandidaat

Nadat je interesse hebt getoond om wereldgezin te worden, nemen wij contact met je op om je eventuele vragen te beantwoorden. Een vrijwilliger uit jouw regio zal ook bij je thuis langskomen om je gezin te leren kennen en om uit te leggen hoe AFS werkt.

Meld je aan
STEP2_HF

Maak je dossier aan

Na het kennismakingsgesprek vragen we jou om een dossier aan te maken. Hierin stel je je gezin voor aan je nieuwe gastzoon- of dochter. Omgekeerd maken de studenten ook zo’n dossier. Op basis van die dossiers gaat AFS op zoek naar een zo goed mogelijke ‘match’.

STEP3

Voorstelling

AFS zal je ‘op papier’ voorstellen aan je nieuwe gastzoon of -dochter. Daarna kunnen jullie uiteraard al kennis maken via sociale media. En dan is het wachten om elkaar écht te ontmoeten!

STEP4_HF

Verwelkom jullie AFS'er

Beleef het #AFSeffect! Stel je hart en je huis open voor dit interculturele avontuur…

Wat zijn de beschikbare programma's?

Gastgezin zijn is een uitwisselingservaring in eigen land. Kies het programma dat het best bij jou past. Je kan je eender welk moment aanmelden als wereldgezin.
afs global families 3

De voel, groei en leerervaring -18

Verwelkom een internationale student tussen de 15 en 18 jaar voor 6 of 10 maanden.

Meer informatie
afs global families 1

De ontdekervaring -18

Verwelkom een internationale student tussen 15 en 18 jaar voor 3 maanden.

Meer informatie
afs global families 2

De voel, groei en leerervaring 18+

Verwelkom een internationale vrijwilliger tussen de 18 en 30 jaar voor enkele maanden tot 1 jaar.

Meer informatie
afs global families 4

Probeer het #AFSeffect

Verwelkom een internationale student of vrijwilliger van 15 tot 30 jaar voor ongeveer 1 maand als tijdelijk gastgezin.

Meer informatie

Welke begeleiding kan ik verwachten?

SUPP_HOUSE

Ervaren AFS-vrijwilligers uit jullie regio en stafleden bereiden jouw gezin voor op de komst van een nieuw gezinslid. Elke uitwisselingsstudent én elk gastgezin krijgt een eigen contactpersoon in de buurt toegewezen die regelmatig checkt of alles vlot verloopt.

SUPP_24

AFS voorziet ondersteuning voor al haar deelnemers, en is 24u op 24 bereikbaar in geval van nood. AFS-studenten hebben een uitgebreide medische verzekering.

SUPP_PERSON

Opgeleide vrijwilligers zullen jullie begeleiden tijdens het intercultureel avontuur. Op regelmatige tijdstippen zullen zij contact met u opnemen en jullie uitnodigen op AFS-activiteiten in de buurt.

SUPP_ORIENT

AFS-gastgezinnen zijn er niet alleen om de ervaring van de AFS-studenten onvergetelijk te maken. Wij willen dat dit ook voor jullie een onvergetelijke ervaring is! AFS helpt je daarbij!

Beurs voor wereldgezinnen

AFS biedt een tegemoetkoming aan gezinnen die het nodig hebben. Dit is in de vorm van een maandelijkse Colruytvoucher t.w.v. € 100.

Je dient de aanvraag voor deze tegemoetkoming in bij [email protected]. Je bezorgt ons:

  1. Ingevuld aanvraagformulier
  2. Attest van gezinssamenstelling
  3. Laatste aanslagbiljet
Download het formulier

Binnen de 14 dagen laten wij je weten of je in aanmerking komt voor de financiële tegemoetkoming.

Indien je aanvraag erkend wordt krijg je een maandelijks een digitaal voucher opgestuurd zolang de AFS’er bij jou verblijft tijdens het programma. Deze voucher is te gebruiken in alle winkels van de Colruyt Groep, dus de Colruyt, Spar, Bio-Planet, etc.

Je betaalt met de voucher door hem op je smartphone te laten scannen aan de kassa. De voucher is 13 maanden geldig.

Wie komen er?

Maak kennis met de deelnemers die (nog) op zoek zijn naar een warm wereldgezin. Zij stellen zich voor in een korte video. Meer weten? Geef ons een seintje!

Maak kennis met onze deelnemers!

Word wereldgezin!

Geïnteresseerd en wil je meer informatie?

Laat het ons weten via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

Meld je aan

Gids voor het wereldgezin

Ben je al (toekomstig) wereldgezin en zoek je naar de juiste informatie? Bekijk dan de wereldgezingids.

Raadpleeg de gids online of download hem hier

Kom langs bij een infomoment voor gezinnen!

Tijdens onze infoavonden voor geïnteresseerde gezinnen maak je kennis met AFS als organisatie en je leer alle ins & outs over gastgezin zijn. Aan het eind van de infoavond weet je exact wat je kan verwachten en hoe AFS je tijdens dit bijzondere jaar begeleidt. Natuurlijk is er veel ruimte voor vragen!

Bekijk de agenda