Ontdek waarom Australië vele meer te bieden heeft dan kangaroes en het iconische Opera House in Sydney. De oorspronkelijke bevolking ‘aboriginals’ drukt een sterke stempel op de kunst en cultuur Down Under. Het binnenland is er droog, waardoor het merendeel van de bevolking aan meer vruchtbare kuststroken, zoals de South-East Coast, woont. Het buitenleven primeert: zwemmen op prachtige stranden, een partijtje cricket spelen of een barbeque in het park zijn dagelijkse kost.

Australische tieners zijn ook fan van allerlei sporten en gaan graag hiking, kamperen of gewoon chillen op het strand. Veel jongeren werken part-time na school of in het weekend om wat bij te verdienen. Jeugdvereniging en clubs zijn populair. Of je nu een scout bent een religieuze groep zoekt of je bij een atletiekteam wil aansluiten, er is keuze genoeg!

Australie-outdoor

Gastgezin en -gemeenschap

Je kan overal in Australië wonen: grote steden, landelijke boerderijen en ergens daartussenin. Iedereen deelt huishoudelijke taken. Gezinnen komen meestal samen om te eten en het is heel gewoon om een afhaalmaaltijd te halen voor een snelle maaltijd. Hoewel Australiërs informeel en ongedwongen zijn, worden de woorden ‘alstublieft’ en ‘dank u’ heel vaak gebruikt.

Religie speelt geen belangrijke rol in het Australische leven. Zelfs als de student in een religieus gezin wordt geplaatst, is het niet verplicht om religieuze diensten bij te wonen, maar mag van wel worden verwacht dat de student deze ten minste één keer bijwoont.

Australie-school-science

School

Je gaat naar een privé of openbare school. Onderwijs wordt in Australië serieus genomen en de scholen staan internationaal hoog op de ranglijst. De schooldag loopt van maandag tot en met vrijdag van 8.45 tot 15.00 uur. Je kiest zelf de keuzevakken dat je wil volgen, maar sommige vakken zijn verplicht, zoals Engels en lichamelijke opvoeding. Schooluniformen zijn verplicht.

Taal

Engels, in zijn Australische variant, is de officiële taal van Australië. Chinees, Italiaans en Grieks zijn de tweede meest gesproken talen. Een basiskennis van het Engels is nuttig. Je neemt deel aan taallessen van AFS, en lokale vrijwilligers kunnen je de eerste maanden helpen bij het organiseren van zelfstandige taalstudie.

Australie-meatpie

Eten

Australiërs eten over het algemeen drie maaltijden per dag en eten geen tussendoortjes. Veel Australisch eten lijkt op Brits eten, zoals vleespasteitjes en fish and chips. Maar er is ook een sterke Aziatische invloed en onlangs een hernieuwde belangstelling voor “bushfoods“, oftewel voedsel dat traditioneel door de Aboriginalgemeenschap wordt gegeten. Andere populaire gerechten zijn biefstuk, lamskoteletten, worst, zeevruchten en pasta.

De plaatsing van vegetariërs is vaak moeilijk, vooral in plattelandsgebieden. AFS AUS zal alles in het werk stellen om een deelnemer te plaatsen volgens zijn of haar dieetwensen, maar kan niet altijd de plaatsing van vegetariërs garanderen. Wees zo specifiek mogelijk wanneer u uw dieetbeperkingen aangeeft.