De Filipijnen is een archipel en bestaat uit 7107 grote en kleine eilanden in de Grote Oceaan. Het overgrote deel van de eilanden (5000!) zijn niet meer dan onbewoonde zandbanken en rotsachtige riffen. Heel veel van deze eilandjes hebben zelfs geen naam!

De Filipijnen hebben een tropisch klimaat met hoge temperaturen en een overvloedige regenval. Het is er warm en vochtig. Van maart tot mei is het een droog seizoen en van juni tot oktober een regenseizoen.

Filipijnen kinderen

Gastgezin en gemeenschap

Filipinos staan bekend om hun gastvrijheid en hechten veel belang aan teamspirit, familie en vriendschap. Het zijn doorgaans zeer gelovige mensen (ongeveer 90% is katholiek). Bescheidenheid is een belangrijke waarde. De familie is de kern van het sociale leven en blijft niet beperkt tot de ouders en hun kinderen. Je gezin zal waarschijnlijk ook grootouders omvatten en je zult regelmatig familiale reünies en feesten bijwonen met ooms, tantes, neven, nichten en naaste vrienden.

Veel tieners zijn lid van jeugdgroepen in kerken en gemeenschapsorganisaties. Meedoen en actief deelnemen wordt verwacht. Karaoke zingen is een andere populaire activiteit in de Filippijnen. In stedelijke gebieden winkelen tieners in winkelcentra, kijken films of hangen rond in coffeeshops.

Filipijnen school

School

Wat de scholen betreft, heb je overheidsscholen die gemengd zijn en privéscholen die meestal gescheiden zijn voor meisjes en jongens. Het schooljaar loopt van eind juni tot begin april. Je gaat van maandag tot vrijdag naar school, van 7u tot 15u. Theoretische en praktische lessen wisselen elkaar af, maar de focus ligt op wiskunde, Engels en wetenschappen. De late namiddag is voorbehouden aan tal van buitenschoolse activiteiten, zoals sport, dans, kunst, milieu, minionderneming, vrijwilligerswerk,… Dit is een ideale manier om snel veel vrienden te maken. Je kunt via je club ook deelnemen aan de schoolcompetitie om je vaardigheden aan de anderen te tonen.

Filipijnen

Taal

De officiële talen in de Filipijnen zijn Tagalog (Filipino) en Engels. Je hoeft geen Tagalog kennen om te mogen deelnemen aan een uitwisseling in de Filipijnen, maar we raden je aan om een basiskennis te hebben als voorbereiding op je uitwisseling. Het lokale AFS-netwerk voorziet taallessen voor gaststudenten. Sommige taallessen worden in samenwerking met de gastschool gegeven.

Filipijnen mango

Eten

In de Filipijnse keuken vind je Chinese en Spaanse invloeden terug. Gegrilde vleessticks of zeevruchten zijn een geliefde snack. Een maaltijd bestaat uit rijst, vlees, groenten gekookt in azijn en look, een stamppot of soep. Als bijgerecht krijg je papaya, gefermenteerde vis, garnalen of knapperige varkenshuid. ‘Halo halo’ is een dessert van gemalen ijs, jam, zoete maïs, jonge kokosnoot en verschillende tropische lekkernijen afgewerkt met een vleugje karamelcrème.

Video AFS Filipijnen

Ontdek beschikbare programma's in Filipijnen