Indonesië is de grootste archipel ter wereld met niet minder dan 17.000 eilanden. De meerderheid van de Indonesiërs leeft op de eilanden Java, Madura, Sumatra, Kalimantan (Borneo), Sulawesi en Irian Yaja. Indonesië is een land van contrasten: actieve vulkanen, welige oerwouden en rustgevende koraaltuinen, dichtbevolkte steden en afgelegen plantages, moderne wolkenkrabbers en eeuwenoude tempels, traditionele gamelanmuziek en tal van hedendaagse muziekstijlen. Het land bezit een rijke mix aan culturen en religies en het motto van het land is dan ook heel toepasselijk ‘eenheid in diversiteit’.

Indonesie familiefoto

Gastgezin en gemeenschap

Indonesië is een mozaïek van meer dan 300 etnische groepen en culturen. Toch bestaat er een sterke Indonesische nationale cultuur, die gebaseerd is op het principe van ‘één vaderland, één natie en één taal’. Indonesiërs hebben ook een sterk gemeenschapsgevoel, binnen hun dorp, moskee of bedrijf. En wat hun achtergrond ook is, Indonesiërs zullen je steeds gastvrij ontvangen.

Indonesiërs gaan voor de indirecte aanpak. Bijgevolg zullen ze in de dagelijkse omgang niet vaak rechtstreeks met iemand spreken of iets vragen. Ze proberen ongemakkelijke situaties te vermijden door in het begin niet ‘nee’ te zeggen en om te vermijden dat hun verzoek door iemand anders wordt afgewezen. Enkel als ze zo goed als zeker zijn dat er een positief gevolg wordt gegeven aan hun verzoek, zullen ze effectief de vraag durven stellen. Deze indirecte aanpak kan echter niet veralgemeend worden. Hoe beter je iemand kent, hoe directer de omgang met elkaar.

Indonesie groepsfoto school

School

AFS-studenten volgen meestal les in publieke hogescholen, in het eerste of tweede jaar. De lessen worden in het Bahasa Indonesia gegeven en je krijgt de kans om extra taallessen te volgen. Je hebt les van maandag tot zaterdag. De lessen beginnen om 7u en duren tot 13u30, behalve op vrijdag. Dan stoppen de lessen om 11u, omwille van het vrijdaggebed voor de Moslims. Op school heb je een waaier aan buitenschoolse activiteiten zoals Indonesische dans en pencak silat, een gevechtssport.

Indonesie meisjes

Taal

Indonesië heeft meer dan 580 talen en dialecten, maar de officiële taal is Bahasa Indonesia. Bahasa Indonesia is een Austronesische taal verwant aan het Maleis en het Filipijns. Deze taal is als eenheidstaal ingesteld tijdens het Indonesisch Jeugdcongres van 1928, toen Indonesië nog een Nederlandse kolonie was. Om deel te nemen aan een uitwisseling in Indonesië, moet je geen voorkennis van de taal hebben. Er wordt wel verwacht dat je je inzet om de lokale taal te leren. Tijdens de eerste drie maand van je verblijf zal je wekelijkse taallessen krijgen in je lokale comité.

Indonesie-eten

Eten

De Indonesische keuken staat bekend om de combinatie van haar inlandse kooktechnieken met ingrediënten uit India (curries), het Midden-Oosten (kebabs), China (roerbakken) en Europa (voornamelijk Spaanse en Portugese invloeden). Er zijn veel regionale specialiteiten en smaken kunnen variëren van pittig naar zoet. De meeste schotels zijn pikant en bestaan uit vis, kokosmelk en chili, geserveerd met rijst.

Video AFS Indonesië

Ontdek beschikbare programma's in Indonesië