Van grootstad tot dorpje in ‘the middle of nowhere’, van jazz uit New Orleans tot stevige rock, van het ijzige Alaska tot het snikhete zuiden, van de Rocky Mountains tot immense graanvelden: de Verenigde Staten bieden het allemaal. Het is ook het land waar Halloween, Thanksgiving en the prom niet ongemerkt voorbij gaan.

De contrasten, de smeltkroes van culturen en de uitgestrektheid maken het moeilijk om over dé Verenigde Staten te spreken. Er een jaar het wel en wee van een gezin meemaken, leert je dat hun levensstijl toch behoorlijk verschilt van de Belgische. Je ontdekt er het patriottisme, de verschillende accenten, de multiculturaliteit, de jongerenbijeenkomsten in de fastfoodrestaurants…

Gastgezin en gemeenschap

Je kan overal in de Verenigde Staten terechtkomen, maar de meeste gastgezinnen wonen in kleinere steden. Er bestaat niet zoiets als hét Amerikaanse gezin. Je kan bij gastgezinnen terechtkomen met eender welke culturele achtergrond en dit zal uiteraard ook invloed hebben op de gewoontes van het gezin. De meeste gezinnen zijn gelovig. Ook elke religieuze achtergrond is mogelijk, maar meestal zijn de gezinnen christelijk. Meestal werken alle volwassen leden van het gezin. Veel Amerikaanse gezinnen hebben huisdieren.

School

De schooldag start tussen 7u30 en 8u en duurt tot 14-15u. Je gaat naar een plaatselijke ‘high school’, waar je grotendeels zelf je lessenpakket kan samenstellen. Dit is dé kans om enkele nieuwe en ongewone lessen te volgen. Je zal wel een paar verplichte vakken hebben zoals Engels en geschiedenis. De lessen zijn heel interactief en leerkrachten zijn heel toegankelijk. De school is ook de plek bij uitstek om je aan te sluiten bij één van de talrijke clubs (sport, theater, dans, muziek, fotografie, jaarboek, schoolkrant en zoveel meer).

Taal

Engels is de officiële taal in de Verenigde Staten. Eén van de voorwaarden om naar de VS te kunnen gaan, is het afleggen van de ELTiS, een test Engels. De Amerikaanse scholen verwachten namelijk dat je hier een bepaalde minimumscore op haalt. Je zal hier nog verdere info over krijgen.

Eten

De Amerikaanse keuken beschrijven is niet eenvoudig, omdat ze een mix vormt van alle culturen die er wonen. De culinaire gewoontes zullen sterk afhangen van de culturele achtergrond van je gastgezin en van de plaats waar je terechtkomt. De Amerikaanse keuken staat bekend als calorierijk.

Ontdek beschikbare programma's in Verenigde Staten