Het zuiden van ons land heeft zoveel te bieden. Wie is er niet in de Ardennen op schoolreis geweest, heeft met een kajak nooit de Lesse afgevaren of kwam puffend boven naast de Leeuw van Waterloo? Maar Wallonië is natuurlijk veel meer dan de clichés…

Mooie en gezellige steden zoals Namen en Luik, maar ook prachtige natuur, plaatsen waar je kan herbronnen en leuke festivals. Hoog tijd om het zuiden van ons Belgenlandje te herontdekken. Vlakbij en toch een wereld apart!

Gastgezin en gemeenschap

Je kan overal in Wallonië en in Brussel terechtkomen. Vlamingen en Walen lijken meer op elkaar dan ze vaak denken. Toch zijn er ongetwijfeld kleine verschillen, die België juist zo boeiend maken. Aan jou om ze te ontdekken!

Walen hebben op heel wat vlakken een meer ‘zuiders’ karakter dan Vlamingen. Ze zijn heel warm en gastvrij. Minder gejaagd dan Vlamingen, nemen ze hun tijd om van het leven te genieten. Vrienden (ook mannen onder elkaar) geven elkaar een kus, wat voor veel Vlamingen ongewoon is.

AFS family ❤️#Afs #afsbelgique #afsbe #afslux #family #exchangestudents #belgium

A photo posted by Emma Williams (@emmawilliamzz) on Oct 7, 2015 at 3:08am PDT

A photo posted by AFS Belgique (@afsbelgique) on Aug 27, 2016 at 3:28am PDT

School

Het schooljaar loopt gelijk als in Vlaanderen. De schooldag begint rond 8u of 8u30 en eindigt rond 16u. Verplichte schoolvakken zijn Frans, wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde, wetenschapen, godsdienst of ethiek en sport. Keuzevakken zijn talen, kunst en computerwetenschappen.

Taal

In Wallonië wordt er voornamelijk Frans gesproken, maar je kan er ook in Duits en Nederlands horen in sommige streken. Een verblijf in Wallonië is een ideale manier om je Frans bij te spijkeren, terwijl je in een gastgezin verblijft. Elke AFS-deelnemer krijgt een budget van €150 om Franse les te volgen in de omgeving van je gastgezin.

Bruxelles 🇧🇪

A photo posted by Emma Williams (@emmawilliamzz) on May 23, 2016 at 12:32pm PDT

Eten

Walen zijn lekkerbekken… Elke stad en elke streek heeft wel zijn specialiteiten. Proef zeker de boulettes à la liégeoises, pâté gaumais, flamiche de Dinant en cougnous d’Andennes.

Ontdek beschikbare programma's in Wallonië