Het land van Nelson Mandela staat bekend voor zijn natuurpracht: van natuurreservaten tot woestijn en van de kuststadjes tot subtropische mangroves en bergen.

Tachtig procent van de bevolking beschouwt zichzelf als zwart Afrikaans en daarnaast heb je inwoners van Aziatische en Europese afkomst met verschillende achtergronden: Indiërs, Duitsers, Portugezen, Nederlanders, Grieken en Chinezen. Het is duidelijk dat jarenlange gewoontes niet zomaar omgegooid worden, maar je ziet en voelt een land op weg naar een democratische manier van samenleven.

Gastgezin en gemeenschap

Omwille van de enorme diversiteit binnen Zuid-Afrika, is het moeilijk om een eenvormige beschrijving van de inwoners en hun levensstijl. De diversiteit wordt ook weerspiegeld in de gastgezinnen, die van elkaar verschillen in taal, ras, cultuur en religie.

Over het algemeen speelt familie wel een belangrijke rol in het leven van een Zuid-Afrikaan. Zuid-Afrikanen zijn gastvrij, warm en nieuwsgierig ten opzichte van bezoekers. In Zuid-Afrika worden gevoelens gemakkelijk getoond en is er veel lichaamscontact. Tegelijkertijd hechten Zuid-Afrikanen veel belang aan beleefdheid en moreel gedrag. Ouders zijn beschermend tegenover hun kinderen. Je zal niet zoveel vrijheid hebben als hier.

School

Scholen zijn strikt en de relatie met de leerkrachten is formeel. AFS-studenten volgen meestal les in privéscholen, maar soms ook in publieke scholen. Veel scholen organiseren naschoolse activiteiten zoals sport, muziek of toneel, maar dat is niet altijd het geval.

Taal

Er zijn elf officiële talen in Zuid-Afrika en veel inwoners spreken al deze talen vlot. Zulu, Xhosa en Afrikaans zijn de drie meest voorkomende lokale talen, maar Engels wordt overal gesproken. Er zijn geen taalvereisten voor een uitwisseling in Zuid-Afrika, maar we raden je aan om Afrikaans te leren vóór je vertrek en eventueel andere talen.

A photo posted by Karoliina Pajari (@karopajari) on Sep 18, 2016 at 11:23am PDT

A photo posted by Laura Tran (@tran.laura) on Aug 18, 2016 at 12:24am PDT

Eten

Overal in Zuid-Afrika wordt veel vlees gegeten. Een heel populaire activiteit is barbecue, de typische braais. Ook op vlak van keuken is er geen eenvormigheid. Afhankelijk van het gezin waarin je terechtkomt, zal je kennismaken met de keuken van een bepaalde cultuur.

Ontdek beschikbare programma's in Zuid-Afrika