Wat is Tournée Volontier?

Tournée Volontier is een programma waar je tijdens de zomervakantie van 2 tot 4 weken bij een project in en rond Europa vrijwilligerswerk doet. Het programma en de reis worden volledig betaald door de Europese Unie via het European Solidarity Corps. 

Deze reizen kunnen zowel individueel als in groep. De individuele reizen gaan door met minstens 2 deelnemers die elkaar leren kennen tijdens het traject. De groepsreizen worden georganiseerd met toeleidende organisaties. Zij stellen groepen samen en dienen een aanvraag in. Er reist minstens 1 begeleider mee. AFS en Tumult vzw regelen alles en helpen je op weg.

Je kiest uiteraard niet alleen voor het land van bestemming, maar voornamelijk voor het soort vrijwilligerswerk. Zo zijn er verschillende mogelijkheden: van het meedraaien in jeugdcentra of jeugdverenigingen en schrijven voor een magazine tot ecologische activiteiten. Je hebt hiervoor geen specifieke competenties nodig, buiten voldoende enthousiasme en een goede basiskennis Engels.

Wie kan deelnemen?

Ben je ouder dan 18 jaar? Vind je moeilijk toegang tot buitenlandse vrijwilligersprogramma’s? Kost het meestal te veel? Heb je andere obstakels wat deelnemen aan dergelijke ervaringen bemoeilijkt?

Dan is Tournée Volontier iets voor jou! Het is dus gericht op jongeren die niet de kansen of mogelijkheden hebben om dit te doen. Ze helpen bij projecten in verschillende landen zoals Italië, Bulgarije, Marokko, Noord-Macedonië of Servië.

“Vanaf dag één besefte ik dat de meeste mensen inderdaad deugen. Samen met negen andere jonge vrijwilligers uit verschillende Europese landen woonde ik een maand lang in een Fins zomerhuis, dat voorzien was van Gen-Z’s voornaamste brandstoffen – elektriciteit en wifi – maar voor de rest eerder primitief genoemd kon worden. Het enige stromend water kwam uit een kraantje in de voortuin en het toilet bevond zich in een houten hokje in de schaduw van de typisch Scandinavische vegetatie.”

Lees de volledige getuigenis van Svea

Hoe werkt het?

Alle geselecteerde deelnemers (individuele en groepen) zijn verplicht om aan alle activiteiten deel te nemen.

Individuele reizen

 • 1. Meld je aan: Inschrijven kan vanaf 6 maart. De deadline is 31 maart, daarna is inschrijven niet meer mogelijk.
 • 2. Oriënterend gesprek: Na je inschrijving nemen we contact met je op en organiseren we een online kennismakingsgesprek waar we je motivatie bevragen, verwachtingen verduidelijken en je voorkeurproject bespreken.
 • 3. Selectie van deelnemers: Op basis van het oriënterend gesprek en de ingediende informatie, zal je via mail op de hoogte gesteld worden of je geselecteerd bent of niet. Je krijgt hier ook je project toegewezen.
 • 4. Kom naar de ADMIN Day: 20 april word je verwacht in het AFS kantoor te Mechelen. Hier brengen we de inschrijving op het platform van de Europese Unie in orde, tekenen de deelnemers een engagementsverklaring en geven we meer informatie over het verdere verloop van Tournée Volontier.
 • 5. Ga op voorbereidingsweekend: Het voorbereidingsweekend zal doorgaan op 24, 25 en 26 mei. Leer alle deelnemers kennen, doe mee aan workshops over hoe om te gaan met verschillen en uit je comfortzone te treden en nog veel meer.
 • 6. Vertrek op avontuur: Beleef een onvergetelijke ervaring!
 • 7. Ga naar het terugkomweekend: Tijdens het terugkomweekend van 4 tot 6 oktober ontmoet je opnieuw de deelnemers van alle projecten, wissel je ervaringen uit, evalueren we Tournée Volontier en staan we stil bij wat we geleerd hebben.

Groepsreizen (enkel voor toeleidende organisatie):

 • 1. Kom naar het infomoment: Infomoment gemist? Bekijk het hier. Nog vragen? Contacteer [email protected].
 • 2. Meld je groep aan: Inschrijven kan vanaf 6 maart. De deadline is 31 maart, daarna is inschrijven niet meer mogelijk. We vragen een lijst van deelnemers al op te stellen.
 • 3. Oriënterend gesprek met de begeleider van de groep: Na je inschrijving nemen we contact met je op en organiseren we een online gesprek waar we de motivatie bevragen, verwachtingen verduidelijken en het voorkeurproject bespreken.
 • 4. Bevestiging van deelname: Op basis van het oriënterend gesprek en de ingediende informatie, zal je via mail op de hoogte gesteld worden of je geselecteerd bent of niet. Je krijgt hier ook je project toegewezen.
 • 5. Kom met je groep naar de ADMIN Day: 20 april word je met je groep verwacht in het AFS kantoor te Mechelen. Hier brengen we de inschrijving op het platform van de Europese Unie in orde, tekenen de deelnemers een engagementsverklaring en geven we meer informatie over het verdere verloop van Tournée Volontier.
 • 6. Ga op voorbereidingsweekend: Ondersteun je groep en herbevestig hun deelname. Het voorbereidingsweekend zal doorgaan op 24, 25 en 26 mei.
 • 7. Begeleid je groep mee tijdens het buitenlands avontuur: Ondersteun en begeleid je groep samen met de lokale organisatieverantwoordelijken.
 • 8. Kom naar het terugkomweekend: Tijdens het terugkomweekend van 4 tot 6 oktober ontmoet je opnieuw de deelnemers van alle projecten, en wissel je ervaringen uit, evalueren we Tournée Volontier en staan we stil bij wat we geleerd hebben.

Dylan ging voor twee maanden aan de slag als Europese vrijwilliger bij Eko centar Latinovac in Kroatië. Het belangrijkste doel van het project was het bevorderen van interculturele waarden en vrijwilligerswerk door middel van deelname aan lokale festivals en het ondersteunen van het Eco Center Latinovac.

“… dit is zo ver weg van mijn gebruikelijke leven en ik kan je zeggen: ik heb mijn beste tijd hier!”

Lees meer over de ervaring van Dylan!

Projecten individuele reizen

Trinoga – Bulgarije Tournée Volontier

Trinoga - Bulgarije

Spreekt back to basics je aan? Hou je van duurzaamheid en wil je er meer van leren? Dan is dit project iets voor jou! Leef en werk op een ecologische boerderij in de bergen van Bulgarije. Alle informatie over het project vind je hier.

Meer info over Trinoga
Bulgarije foccen Tournée Volontier

Foccen - Bulgarije

Help je graag mensen met een beperking? Organiseer dan kook-, kunst- of muziekworshops mee en ondersteun hen met dagdagelijkse bezigheden. Verder help je ook met het algemene onderhoud van de school. Alle informatie over het project vind je hier.

Meer info over Foccen
Italie La Fenice tournée volontier

La Fenice - Italië

Wil je graag zomeractiviteiten plannen en organiseren voor het lokale jeugdcentrum en voor een jongerenuitwisseling? Schrijf je dan in voor dit project!

Meer info over La Fenice
AFS Tumult ST-ESC Voices Macedonie 2021- groep 2

VCS Skopje - Noord-Macedonië

Spreekt communicatie je aan? Werk mee aan het magazine VOICES (o.a. onderwerpen onderzoeken, artikelen schrijven, interviews realiseren en social media onderhouden). Alle informatie over het project vind je hier.

Meer info over VCS

Projecten groepsreizen

Trinoga – Bulgarije Tournée Volontier

Trinoga - Bulgarije

Spreekt back to basics je aan? Hou je van duurzaamheid en wil je er meer van leren? Dan is dit project iets voor jou! Leef en werk op een ecologische boerderij in de bergen van Bulgarije. Alle informatie over het project vind je hier.

Meer info over Trinoga
Italie Regen Habitat Tournée Volontier

Regen Habitat - Italië

Maak je je ook zorgen om de klimaatverandering? Steek dan je armen uit je mouwen en help met ecologisch bouwen, werken op het land, herbebossing, onderhoud van binnen- en buitenruimte, duurzame agricultuur en nog veel meer.

Meer info over Regen Habitat
Marokko Ammadu Tournée Volontier

Amuddu - Marokko

Wil je kwetsbare groepen in Marokko ondersteunen zoals weeskinderen of ouderen zonder familie? Schrijf je dan voor dit project in. Je organiseert er onder andere animatie en/of sportactiviteiten en leert meer over de leefsituatie van deze groepen.

Servie VCV Tournée Volontier

VCV - Servië

Is werken met jongeren iets voor jou? Help dan deze minderheidsgroep in het Noorden van Servië via creatieve activiteiten om de buurt op te fleuren, opkuisacties en nog veel meer. Alle informatie over het project vind je hier.

Meer info over VCV

Meld je nu aan

Let op! Het formulier voor groepsreizen is enkel bedoeld voor de begeleiders van groepen vanuit een toeleidende organisatie. Wil je je graag zelf aanmelden en ga je niet met een groep en een begeleider van een organisatie? Meld je dan aan via de knop voor individuele reizen (je reist nooit alleen, maar de aanmelding is wel individueel).