Interview met Anne Dequidt

Anne Dequidt uit Poperingen is een  voormalige zendmama en gastmama, en al vele jaren vrijwilligster bij AFS Comité KIP (Kortrijk-Ieper-Poperingen) waar ze sinds enkele jaren de rol van voorzitster op zich heeft genomen.

Waarom ben jij ooit vrijwilliger bij AFS geworden?

Na het Kompasweekend (het laatste weekend na terugkomst van je AFS-programma) in 2011 haalden we een van onze zonen op en was er tijd voor een babbel met de lokale vrijwilligers die dat weekend in elkaar hadden gestoken. De toenmalige voorzitster van het oudercomité, Trees, had mij ‘gespot’ als kandidaat-vrijwilliger. 
Dat zag ik wel zitten. Als kind droomde ik van ‘air hostess’, als tiener en jongvolwassene wilde ik de wereld ontdekken, ik was ook jarenlang leider bij de scouts. Nu kreeg ik een internationale vrijwilligerskans: uit het één vloeide het ander …

Welke rollen en taken heb je bij AFS allemaal al vervuld?

Het eerste jaar was een verkenningsjaar: ik nam geen functie op maar proefde van alle rollen, taken en mogelijkheden binnen KIP. Daarna wou ik wel graag een taak op mij nemen. Het werd Coördinator Wereldgezinrekrutering want in ons comité doen we met z’n allen aan rekrutering.
Na enkele jaren kwam daar vicevoorzitter bij. En nu is dit voorzitter.

Wat vind je het leukste aan AFS-vrijwilliger zijn?

Het leukste … een moeilijke vraag …  Het verveelt nooit. Nieuwe gezichten leren kennen, samen herinneringen koesteren, samen ontdekken, plannen en realiseren, heel veel handen op één buik, lachen en een traantje wegpinken, … te veel om op te noemen. En de verbondenheid: zowel dichtbij (lokale vrijwilligers en binnen AFS Low Lands) tot ver over onze grenzen. In die verbondenheid zijn we elkaars gelijke en dragen we ons steentje bij aan een betere en vredevolle samenleving.

Waarom zou je andere mensen aanraden AFS-vrijwilliger te worden?

Eenmaal de smaak te pakken, laat het vrijwilligen bij AFS je moeilijk los want je kan werken in een enthousiast team van jong en minder jong waarbij elk zijn/haar ei (lees: talent) kwijt kan.

Je krijgt de nodige ondersteuning en appreciatie. AFS is een leuke bende met een gezonde dosis humor. Gewoon DOEN!

Wat wens jij AFS Low Lands toe voor haar 75ste verjaardag?

Het parcours van een AFS’-er verloopt soms kabbelend en soms stormachtig. Ook AFS Low Lands heeft de wind niet altijd van voor maar ik ben ervan overtuigd dat ze slagen om aan de huidige en toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. AFS Low Lands is zoals een kat met negen levens: veerkrachtig en sterk! Op naar 100 kaarsjes!

 

Make it simple. Make it inviting. Make it fun. Make it memorable.
©Leo Burnett