China is na Rusland en Canada het grootste land ter wereld. De Chinezen vormen samen een vijfde van de wereldbevolking. Ze houden vast aan hun eeuwenoude tradities, maar stellen zich ook open voor de moderne Westerse mode, muziek en fastfood. De oude architectuur is in harmonie met moderne gebouwen. Chinezen zijn vriendelijk, gastvrij en warmhartig. Dit uitgestrekte land kent een grote verscheidenheid aan culturen en volkeren met elk hun tradities en religieuze gebruiken.

China is een van de snelst groeiende landen ter wereld. Het is een land vol uitdagingen en ambities. Veranderingen vinden in sneltreinvaart plaats en hebben een grote impact op mondiaal vlak.

china familie

Gastgezin en gemeenschap

De meeste gastgezinnen wonen in een middelgrote stad, maar het is ook mogelijk dat je terecht komt in één van de grote steden zoals Shanghai, Tianjin of Beijing. Familie is erg belangrijk in de Chinese cultuur. Vaak hebben gezinnen maar één kind en het is niet ongewoon dat drie generaties onder één dak wonen. Binnen en buiten de familie is er een groot respect voor hiërarchie. Kinderen lichten hun ouders in over hun doen en laten. Ouders hechten veel belang aan de studies van hun kinderen en verwachten dat ze hard studeren. Daarom zullen ze grenzen stellen aan het uitgaan en aan de hobby’s van hun kinderen. Daarnaast verwachten ze ook van de school dat ze een belangrijke rol spelen in de opvoeding van hun kind.

china school

School

De schooldag begint met het hijsen van de vlag. Na school kan je vrij kiezen voor sport, muziek of een studiemoment. De klassen zijn groot en bestaan uit 35 tot 50 leerlingen. In de voormiddag zal je in een AFS klas terechtkomen om Chinees, geschiedenis en muziek te leren. In de namiddag zal je dan in een klas zitten met Chinese studenten. Succes op school is zeer belangrijk voor de meeste studenten. Daarom spenderen ze een groot deel van hun tijd aan studie. De schooldagen zijn lang en de nadruk ligt op wiskunde en wetenschappen. Chinese jongeren besteden dagelijks een aantal uren aan hun studie na de schooluren.

China-taal

Taal

In China worden er talrijke talen en dialecten gesproken. De nationale taal is het Mandarijns en wordt gesproken door 70% van de bevolking. De meeste AFS-gastgezinnen spreken Mandarijns en ook op school worden de lessen in het Mandarijns gegeven. Het is echter ook mogelijk dat je gastgezin Kantonees spreekt, vooral in het zuiden van China. Je moet geen Mandarijns of Kantonees spreken om deel te nemen aan een uitwisseling in China, maar we raden je aan om wel een basiskennis te hebben. Je krijgt drie maanden intensieve taalles in je gastschool.

China-eten

Eten

Een Chinese maaltijd bestaat vooral uit groenten, rijst en noedels en in mindere mate uit vlees. Noedels en dumplings zijn populair in het noorden, rijstschotels zijn dan weer meer typisch in het zuiden. De Chinese keuken heeft een breed spectrum aan samenstellingen en smaken. Net als koffie in het Westen is thee een onderdeel geworden van het dagelijks leven in China. Theehuizen liggen verspreid in de Chinese straten zoals cafés in het Westen. “Theecultuur” is immens populair geworden in China, met artikelen, gedichten en foto’s die de kunst van het thee zetten en drinken gedetailleerd beschrijven.

Je gastgezin zal wellicht geen Westers eten voorschotelen. We raden je dan ook af om regelmatig zelf Westers eten te kopen. Het is niet alleen erg duur, maar het kan ook een afstand creëren tussen jou, je vrienden en je gastfamilie. Chinezen eten met chopsticks en zullen je met veel geduld leren hoe je ermee moet omgaan.

Let AFS guide your intercultural adventure

Go abroad with AFS to discover who you really are, make new lifetime friendships and immerse yourself in a fascinating intercultural experience.
TEEN PROGRAMS (UNDER 18 YEARS OLD)

Our learning program will prepare you for an amazing AFS intercultural experience. The program begins at your home country with a pre-departure orientation and continues with orientations and other supported learning activities and facilitated conversations will help you maximize your experience, cope the challenges of navigating a new culture and community and gain knowledge, skills, and a global understanding, throughout your time abroad, and as you return to you home country. AFS volunteers will be there to support and guide you and your host family through your learning journey abroad.

ADULT PROGRAMS (18 YEARS OR OLDER)

The Global Competence Certificate (GCC) program will support your intercultural learning experience. This state-of-the-art program prepares you to successfully navigate new cultural environments—during your AFSNext experience and long after you finish the program. Online intercultural learning modules combined with in-person sessions help you develop practical and global skills, knowledge and attitudes that employers need and mission-driven organizations believe will help achieve their social impact goals. You will receive your certification upon completion of the training program. 

Ontdek beschikbare programma's in China

China – muraille

Semester in China

  • BestemmingChina
  • Duur4-8 maanden
  • Prijs€ 6.850
  • Data
    • aug 2024 - dec 2024
    • feb 2025 - jun 2025
    • aug 2025 - dec 2025