De Dominicaanse Republiek is hét land van de merengue en bachata, in een vrolijke mix van deinheemse bevolking met Europese en Afrikaanse invloeden. De Dominicanen staan bekend om een goed gevoel voor humor, en je zult je al snel welkom voelen door hun gastvrijheid. Vrienden maken is maar een kleine moeite, en de meeste mensen brengen dan ook veel tijd met elkaar door.

Dit kleine maar erg gevarieerd land heeft veel te bieden: dennenbossen, savannes, tropische wouden, een grillige bergstreek en uiteraard een lange kustlijn. De bevolking is een gezellige en hartelijke mengelmoes en beschouwt het gezin als de basis van de gemeenschap. Naast sport vormt dansen een belangrijk onderdeel van het sociale leven en Dominicanen leren al jong de nationale dansstijlen: de merengue en de bachata!

VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100

Gastgezin en gemeenschap

Je zal waarschijnlijk terechtkomen in een stedelijke omgeving. Voor de meeste Dominicanen is de familie de hoeksteen van de samenleving. Families hangen er heel hecht aan elkaar. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat de grootouders in hetzelfde huis wonen. Het merendeel van de kinderen blijft thuis wonen, ook als ze hoger onderwijs gaan volgen of als ze financieel onafhankelijk zijn.

Dominicaanse families zijn over het algemeen conservatief, zorgzaam en beschermend. Ouders moeten de vrienden van hun kinderen kennen voordat zij hen laten uitgaan en ouders verwachten dat hun kinderen toestemming vragen voordat zij uitgaan. Het is niet gebruikelijk dat kinderen huissleutels krijgen. Wanneer zij ’s avonds uitgaan, wachten de ouders meestal tot zij thuiskomen.

Hou er rekening mee dat je bij een gastgezin terecht kan komen dat niet alle moderne faciliteiten en comfort heeft waar je thuis aan gewend bent.

dominicaanse-republiek-technische-school

School

In de Dominicaanse Republiek ga je naar een publieke- of privéschool van september tot juni. De lessen starten rond 8.00 uur en duren tot ongeveer 16.00uur. Het is de ideale plek om nieuwe vrienden te maken. Op het einde van de dag kan je gaan sporten in een van de vele clubs. De vakken die je krijgt hangen af van de graad waarin je zit. Er zijn maandelijks proeven en examens in december en in mei of juni. De studenten die meer dan 80 halen tijdens het jaar, hoeven hun eindexamens niet mee te doen.

dominicaanse republiek kinderen

Taal

Spaans is de officiële taal in de Dominicaanse Republiek. Je moet geen Spaans kennen om deel te nemen aan een uitwisseling in de Dominicaanse Republiek, maar we raden je aan om een basiskennis te hebben vóór je vertrek.

dominicaanse republiek Callaloo

Eten

Een basismaaltijd bestaat uit rijst en bonen. Andere ingrediënten zijn vlees, weegbree, knollen en kaas. Het eten is gekruid, maar niet pikant. Een populaire stoofpot, callaloo, wordt gemaakt met tarobladeren en verse groenten. Gebruikelijke kruiden zijn knoflook en pittige pepers. Een traditioneel Dominicaans ontbijt- of dinergerecht heet mangú, een hartige puree van gepureerde bakbananen, yucca of auyama, en wordt traditioneel geserveerd met gebakken rode uien, gebakken witte kaas, eieren of salami. Als lunch eten Dominicanen vaak la Bandera Dominicana (de Dominicaanse vlag), die bestaat uit witte rijst, bonenstoofpot (zwart, rood of wit) en vlees.

Veel gerechten worden gebakken in plantaardige olie. Het hele gezin eet altijd samen. Het is ongepast om iets anders te vragen dan wat er op tafel komt of om je eigen potje te koken. Gastouders denken dat een student gelukkig is als hij veel eet.

Er is veel geïmporteerd voedsel beschikbaar, maar het is doorgaans duur. Sommige producten die voor ons heel gewoon zijn, zijn luxeproducten in de Dominicaanse Republiek (ontbijtgranen, ingevoerde kazen, pudding,…).

Video AFS Dominicaanse Republiek

Let AFS guide your intercultural adventure

Go abroad with AFS to discover who you really are, make new lifetime friendships and immerse yourself in a fascinating intercultural experience.
TEEN PROGRAMS (UNDER 18 YEARS OLD)

Our learning program will prepare you for an amazing AFS intercultural experience. The program begins at your home country with a pre-departure orientation and continues with orientations and other supported learning activities and facilitated conversations will help you maximize your experience, cope the challenges of navigating a new culture and community and gain knowledge, skills, and a global understanding, throughout your time abroad, and as you return to you home country. AFS volunteers will be there to support and guide you and your host family through your learning journey abroad.

ADULT PROGRAMS (18 YEARS OR OLDER)

The Global Competence Certificate (GCC) program will support your intercultural learning experience. This state-of-the-art program prepares you to successfully navigate new cultural environments—during your AFSNext experience and long after you finish the program. Online intercultural learning modules combined with in-person sessions help you develop practical and global skills, knowledge and attitudes that employers need and mission-driven organizations believe will help achieve their social impact goals. You will receive your certification upon completion of the training program.

Ontdek beschikbare programma's in Dominicaanse Republiek