Tot 1997 was Hongkong nog in Britse handen en vandaag de dag zie je hier nog heel wat invloeden van. Hong Kong hoort officieel bij China, maar is eigenlijk een land op zich. Het staat bekend als een stad die bol staat van indrukwekkende bouwwerken. Naast ontelbare wolkenkrabbers vind je op veel plekken ook nog verschillende authentieke gebouwen zoals de Wong Tai Sin-tempel.

Wat veel mensen niet weten, is dat meer dan de helft van Hongkong bestaat uit natuurgebied. Dit verwacht je dan ook niet als je midden in het centrum van de stad staat. De stad telt namelijk bijna zeven miljoen inwoners. Hongkong is één woord: geweldig. Een belevenis om nooit meer te vergeten: de drukte van de stad, de rust van de omliggende eilanden en natuurlijk de vriendelijkheid van haar inwoners.

Gastgezin en gemeenschap

Hardwerkende, energieke mensen hebben van Hong Kong een handelscentrum op wereldniveau gemaakt. Bescheidenheid, geduld, loyaliteit en respect zijn belangrijke waarden. Hong Kong is een zeer collectivistische maatschappij, waar men het belang van de groep vooropstelt op het persoonlijk belang.

Het gemeenschapsgevoel is er zeer sterk. Persoonlijke relaties (zoals familiebanden) hebben de overhand op functionele relaties. De communicatie gebeurt indirect en er wordt zoveel mogelijk gezocht om de harmonie in de groep te behouden. Het is mogelijk dat je in een vrij conservatieve familie geplaatst wordt.

Hong-Kong-school

School

Motivatie en inzet zijn erg belangrijk. Discipline en respect voor leerkrachten zijn twee basiswaarden. AFS-studenten volgen meestal les in een overheidsschool. Zij bieden twee richtingen aan: kunst en wetenschappen. De meeste lessen worden in het Engels gegeven, maar sommige scholen zijn wel in het Kantonees. Je medeleerlingen zullen waarschijnlijk wat jonger zijn dan jij, ongeveer 16 jaar.

Na de lessen kan je terecht in een van de vele sportclubs, discussiegroepen, toneel- of geschiedenisverenigingen. De studenten worden aangemoedigd om vrijwilligerswerk te doen om zo meer betrokken te geraken bij hun gastgemeenschap en hun blik op het leven in Hong Kong te verrijken.

Studenten in Hong Kong op uitwisseling

Taal

De officiële talen zijn Engels en Kantonees. Je moet geen Kantonees kennen om te mogen deelnemen aan een uitwisseling in Hong Kong, maar we raden je ten zeerste aan om een basiskennis te hebben als voorbereiding op je uitwisseling. Je moet wel een goede basis Engels hebben. Je volgt een intensieve cursus Kantonees van een week bij je aankomst.

Hong-Kong-eten

Eten

In Hongkong kun je alles vinden wat jouw smaakpapillen nodig hebben! De basis van een maaltijd bestaat uit vis, vlees, eieren, groenten en rijst of noodles, de meeste gerechten worden roergebakken of gestoomd.
Gerechten die je zeker tegengaat komen zijn Dimsum (gefrituurde en gestoomde kleine hapjes) en Hot Pot (een grote sudderende pan midden op tafel). Fruit is een populair dessert. Hoewel verse groenten en zuivelproducten (zoals melk en kaas) tegenwoordig wel verkrijgbaar zijn, worden ze niet zo vaak gegeten omdat dit relatief dure producten zijn.

Video AFS Hong Kong

Ontdek beschikbare programma's in Hong Kong