Tot 1997 was Hongkong nog in Britse handen en vandaag de dag zie je hier nog heel wat invloeden van. Hong Kong hoort officieel bij China, maar is eigenlijk een land op zich. Het staat bekend als een stad die bol staat van indrukwekkende bouwwerken. Naast ontelbare wolkenkrabbers vind je op veel plekken ook nog verschillende authentieke gebouwen zoals de Wong Tai Sin-tempel.

Wat veel mensen niet weten, is dat meer dan de helft van Hongkong bestaat uit natuurgebied. Dit verwacht je dan ook niet als je midden in het centrum van de stad staat. De stad telt namelijk bijna zeven miljoen inwoners. Hongkong is één woord: geweldig. Een belevenis om nooit meer te vergeten: de drukte van de stad, de rust van de omliggende eilanden en natuurlijk de vriendelijkheid van haar inwoners.

Gastgezin en gemeenschap

Hardwerkende, energieke mensen hebben van Hong Kong een handelscentrum op wereldniveau gemaakt. Bescheidenheid, geduld, loyaliteit en respect zijn belangrijke waarden. Hong Kong is een zeer collectivistische maatschappij, waar men het belang van de groep vooropstelt op het persoonlijk belang.

Het gemeenschapsgevoel is er zeer sterk. Persoonlijke relaties (zoals familiebanden) hebben de overhand op functionele relaties. De communicatie gebeurt indirect en er wordt zoveel mogelijk gezocht om de harmonie in de groep te behouden. Het is mogelijk dat je in een vrij conservatieve familie geplaatst wordt.

School

Motivatie en inzet zijn erg belangrijk. Discipline en respect voor leerkrachten zijn twee basiswaarden. AFS-studenten volgen meestal les in een overheidsschool. Zij bieden twee richtingen aan: kunst en wetenschappen. De meeste lessen worden in het Kantonees gegeven. Je medeleerlingen zullen waarschijnlijk wat jonger zijn dan jij, ongeveer 16 jaar.

Na de lessen kan je terecht in een van de vele sportclubs, discussiegroepen, toneel- of geschiedenisverenigingen. De studenten worden aangemoedigd om vrijwilligerswerk te doen om zo meer betrokken te geraken bij hun gastgemeenschap en hun blik op het leven in Hong Kong te verrijken.

First day of school ✔

A photo posted by Margherita Dugnani (@margherita_dugnani) on

A photo posted by 曾素盈/Antonia (@ann_jv) on

Taal

De officiële talen zijn Engels en Kantonees. Je moet geen Kantonees kennen om te mogen deelnemen aan een uitwisseling in Hong Kong, maar we raden je ten zeerste aan om een basiskennis te hebben als voorbereiding op je uitwisseling. Je moet wel een goede basis Engels hebben. Je volgt een intensieve cursus Kantonees van een week bij je aankomst.

Eten

Veel gerechten bestaan uit kip, varkensvlees, vis en groenten, geserveerd met rijst. Fruit is een populair dessert. Zuivelproducten zoals melk en kaas zijn zeer duur en worden daardoor niet zo vaak gegeten.

A photo posted by 嚴君意 (@chiaradugo99) on

Ontdek beschikbare programma's in Hong Kong