Stations, treinen, trottoirs, openbare gebouwen, straten, openbare toiletten, alles is er proper! Iedereen gooit zijn afval in de vuilnisbakken. Het unieke hieraan is dat het behoort tot hun cultuur en niet afgedwongen wordt door regels of wetten. Japan is ook een veilig land met een lage criminaliteitsgraad. Japanners zijn plichtsbewust, eerlijk en altijd beleefd. Ze hebben een erg complexe traditie die je als buitenstander niet makkelijk adopteert. Ze hechten eveneens veel belang aan goed onderwijs.

De Japanse cultuur is enorm divers. Het is een mengelmoes van oud en modern met zowel westerse als oosterse invloeden. Van rituele theeceremonies tot de snelste hogesnelheidstrein ter wereld, van traditionele muziek tot J-pop… Japan is een innovatieve samenleving, doordrongen van een eeuwenoude cultuur.

Japan familiefoto

Gastgezin en gemeenschap

Je kan overal in Japan terechtkomen, maar de meeste gastgezinnen wonen in stedelijke buitenwijken of in landelijke gebieden. Het gezin is de hoeksteen van de Japanse samenleving. Van jongs af aan leren kinderen het belang van groepsbewustzijn en toewijding om het belang van de groep boven persoonlijk gewin te stellen. Het gedrag van de kinderen wordt nauwlettend in de gaten gehouden en jongeren mogen zelden uitgaan na het avondeten.

In de Japanse cultuur komen kerngezinnen het meest voor, maar er zijn ook uitgebreide gezinnen waarin drie generaties samenwonen. De vader blijkt vaak de belangrijkste beslisser in het gezin te zijn, maar ook de moeder heeft veel zeggenschap, vooral over zaken als de opvoeding van de kinderen en de gezinsfinanciën. In de meeste Japanse gezinnen is traditioneel eten belangrijk, en worden de maaltijden gezamenlijk gebruikt.

Bescheidenheid, beleefdheid en sociale harmonie zijn belangrijke onderdelen van de Japanse cultuur. De Japanse samenleving heeft een sterk respect voor ouderen. Het schoonhouden van het huis heeft ook een hoge prioriteit. Als men iemands huis binnengaat, is het gebruikelijk de schoenen uit te doen en slippers aan te trekken. Er is een groot verschil tussen “binnen” en “buiten” in het Japanse huis, met als doel geen vuil in het huis toe te laten.

Japan school groepsfoto

School

Onderwijs is uiterst belangrijk in Japan. Studenten worden aangemoedigd om hard te studeren en goede resultaten te halen om op een hoog aangeschreven universiteit binnen te geraken. Huiswerk wordt dan ook heel serieus genomen. AFS-studenten volgen meestal een algemene opleiding met vakken als Japans, Engels, muziek, wiskunde, koken en informatica. Hou er zeker rekening mee dat je klasgenoten heel wat jonger zijn dan jou.

De scholen in Japan lopen van april tot maart (maandag tot vrijdag van 8.30 tot 15.30 uur). Je draagt een uniform en reist per fiets, bus of trein. Alle leerlingen nemen deel aan een cultureel schoolfestival en een sportfestival die elk jaar plaatsvinden. Na afloop van de schooldag neem je deel aan een traditie die souji heet, waarbij iedereen 30 minuten samenkomt om de school en het terrein schoon te maken. Je kunt ook deelnemen aan andere buitenschoolse clubs en activiteiten.

Japan vissen spring-year

Taal

Japans is de officiële taal in Japan. Je moet geen Japans kennen om te mogen deelnemen aan een uitwisseling in Japan, maar we raden je ten zeerste aan om een jaar Japanse les te volgen als voorbereiding op je uitwisseling. AFS Japan zal je tips geven om Japans te leren in zelfstudie. Sommige gastscholen bieden extra Japanse taallessen aan.

Buigen is een beleefde en vaak gebruikte manier om mensen te begroeten. Er is geen gewoonte om mensen te omhelzen of te kussen als begroeting, en mensen glimlachen niet naar of spreken niet met mensen die zij niet kennen tijdens het winkelen of op straat.

Japan eten – ramen

Eten

Voor Japanners is koken een kunst. Denk maar aan sushi en sashimi. Rijst, noedels, verse groenten, vlees (varken en kip) en zeevruchten zijn de hoofdingrediënten van de Japanse keuken. Alle gerechten worden met stokjes gegeten. Groene thee wordt zowat bij elke maaltijd gedronken. Het is ongepast om iets anders te vragen dan wat er op tafel komt of om je eigen potje te koken.

Shabu-shabu, Japanse hotpot, is een populaire maaltijd die in restaurants of thuis wordt gegeten. Ook populair zijn Japanse gebakjes zoals traditionele wagashi, waaronder heerlijke lekkernijen zoals mochi (een soort rijstcake) op smaak gebracht met zoete rode bonenpasta.

Video AFS Japan

Ontdek beschikbare programma's in Japan