Denemarken is het zuidelijkste Scandinavische land. Het land wordt gevormd door het schiereiland Jutland en ongeveer 405 eilanden. Omringd door de Noordzee, is geen enkele plaats verder dan een uur verwijderd van de kust! De enige landgrens van Denemarken is de grens met Duitsland in het zuiden.

In februari schommelt de temperatuur rond de 0°C. Als de wind ‘s winters uit het oosten waait, kan het zeer koud worden, tot -31°C. ‘s Zomers kan de temperatuur oplopen tot meer dan 35°C.

“Mijn uitwisseling heeft mijn leven veranderd. Ik heb zoveel gezien en geleerd, en ik ben veel zelfstandiger geworden. Het is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt!”

Janne ging voor drie maanden naar Denemarken

denmark-friends

Gastgezin en gemeenschap

Belangrijk om weten is dat AFS Denemarken ook studenten plaatst in Groenland en in de Faeröer-eilanden. Hou hiermee rekening als je je keuzes opgeeft. AFS kan niet garanderen in welk land je juist terecht zal komen. Deense gastgezinnen wonen meestal in landelijke of voorstedelijke gebieden. De steden liggen dichtbij elkaar en het openbaar vervoer is zeer goed georganiseerd.

Gezinnen in Denemarken zijn hecht en de meesten koken het liefst elke avond samen thuis. Belangrijke waarden in een typisch Deens gezin zijn punctualiteit, planning en verantwoordelijkheid. Ze vertrouwen elkaar vaak en delen hun dagelijks leven met elkaar. Het is gebruikelijk dat alle gezinsleden na werk en school deelnemen aan sportclubs of andere lokale activiteiten.

Gewoonlijk werken beide ouders in een Deens gezin voltijds en zijn zij overdag niet thuis. Zij zijn zeer betrokken bij het schoolleven en de activiteiten van hun kinderen. Elk gezinslid draagt bij aan huishoudelijke taken en wordt gelijk behandeld. Ouders, leraren en ouderen worden meestal bij hun voornaam genoemd.

denmark-school

School

De meeste uitwisselingsstudenten gaan naar een gymnasium en volgen er les in het eerste of tweede jaar. Deze opleiding duurt drie jaar en bereidt de studenten voor op verdere studies. De meeste jongeren op het gymnasium zijn tussen 15 en 19 jaar. Het is ook mogelijk dat je op een Folkeskole terechtkomt, waar je klasgenoten 15 à 16 jaar zijn.

Je gaat elke dag (5 dagen per week) naar school en er wordt verwacht dat je een serieuze houding aanneemt ten opzichte van het schoolwerk, ondanks het aanvankelijke gebrek aan Deense taalvaardigheden.

De studenten worden geplaatst op een school die past bij hun leeftijd, en niet noodzakelijkerwijs bij hun vorige schoolniveau of studiejaren. AFS-studenten zijn meestal ingeschreven op staatsscholen. Een typische school dag begint om 8 uur en eindigt om 15 uur. Na school biedt school ook buitenschoolse activiteiten, zoals sport, muziek, knutselen, drama en scouting.

Denemarken-huis

Taal

Deens is de officiële taal in Denemarken. Je moet geen Deens kennen om deel te nemen aan een uitwisseling in Denemarken, maar we raden je aan om een basiskennis te hebben vóór je vertrek. Sommige comités en scholen organiseren Deense les. Je wordt verondersteld deze lessen te volgen. Ze kunnen tot €150 kosten, maar dit varieert. AFS Denemarken voorziet ook een taalcursus voor zelfstudie.

In Groenland wordt voornamelijk Groenlands gesproken, een taal die nauw verwant is aan de talen gesproken door de Inuits van Canada, Alaska en Siberië.

denemarken-eten

Eten

Smörrebröd, een open sandwich, is erg populair. Een maaltijd bestaat meestal uit vlees of vis, aardappelen, rijst of pasta en groenten. Vaak weerkerende ingrediënten van de Deense keuken zijn geroosterd varkensvlees, vis, bonen, spruiten en verse groenten.

Het avondeten is gewoonlijk de hoofdmaaltijd van de dag en die word meestal in gezinsverband genuttigd. Studenten nemen een lunchpakket naar school voor ’s middags. Denen hebben niet de gewoonte om snacks te eten. Je vraagt dus best eerst even of het ok is vóór je iets uit de frigo neemt om tussendoor te eten.

Ontdek beschikbare programma's in Denemarken