Polen is een republiek in Midden-Europa die sinds 1 mei 2004 deel uitmaakt van de Europese Unie. Het land van Chopin wordt jaarlijks bezocht door zo’n 20 miljoen toeristen. De badplaatsen aan de Oostzee zijn zeer in trek, net als de merengebieden in het noorden en de bergen in het zuiden. De mooie binnenstad van Warschau en het ongeschonden, historische hart van Kraków zijn populaire bestemmingen voor citytrips.

Dziewczyny, które uwielbiają przygody! #Polishgirls #forest #Fun #siostra #afseffect #afspolska 🌳🌲🇵🇱

A photo posted by Laura Esposito (@__lauraesposito) on Aug 31, 2016 at 11:36am PDT

Gastgezin en gemeenschap

Je zal versteld staan van de Poolse gastvrijheid. Het gezin is de kern van de Poolse samenleving en het sociale leven speelt zich grotendeels binnenshuis af, eerder dan op café of op andere publieke plaatsen. Poolse families komen meestal op zondag samen voor een uitgebreide familielunch. Iedereen in het gezin moet meehelpen in het huishouden, ook de kinderen. Je gastouders zullen ook verwachten dat je hen de toestemming vraagt om met je vrienden af te spreken of andere activiteiten te doen.

School

Afhankelijk van je leeftijd, zal je in het lager (13 tot 16 jaar) of hoger (16 tot 18 jaar) secundair onderwijs terechtkomen. De school is de beste plek om jongeren tegen te komen en vrienden te maken. Stap zeker op je klasgenootjes af en toon je interesse. Ze zullen van jou verwachten dat je hen aanspreekt.

Taal

Pools is de officiële taal in Polen. Er zijn ook regionale talen zoals Duits, Kasjoebisch, Litouws, Silezisch en Oekraïens. Je moet geen Pools kennen om deel te nemen aan een uitwisseling in Polen, maar we raden je aan om een basiskennis te hebben vóór je vertrek. Je comité zal Poolse taallessen aanbieden gedurende vijf maanden. De lessen en nodige boeken worden betaald door AFS Polen.

Eten

Je zal de meeste maaltijden nuttigen met je gastfamilie. Naast het ontbijt, de lunch en het avondmaal hebben de Polen ook nog een vierde maaltijd: drugie śniadanie of het tweede ontbijt. Deze maaltijd zal je waarschijnlijk wel op school krijgen. De Poolse keuken is eerder calorierijk. Soep is een van de meest geliefde onderdelen van een maaltijd. Een voorbeeld hiervan is barszcz, een soep van rode bieten en verschillende andere groenten. Ook aardappelen en sla maken traditioneel deel uit van de lunch en het avondmaal. Proef zeker ook het traditionele Poolse brood chleb.

Ontdek beschikbare programma's in Polen