Studeren in Ierland is maar één van de vele ervaringen die je kan opdoen met een AFS-uitwisseling. Op uitwisseling gaan naar Ierland geeft je sowieso een unieke interculturele ervaring. Of je nu in Galway, Dublin of op het Ierse platteland terecht komt, de Ieren heten je warm welkom: “Fáilte go hÉirinn”!

  • Ga op avontuur langs de ruige westkust
  • Ontdek romantische kastelen en Keltische legendes
  • Beleef de rijke cultuur en historie
  • Luister naar live muziek in de gezellige pubs
  • Maak nieuwe vrienden

Gastgezin en gemeenschap

Traditionele Ierse ouders zijn van mening dat het gezin dat samen speelt en bidt, bij elkaar blijft. Jonge Ierse kinderen kunnen zich uitleven, en dat wordt door hun ouders meestal getolereerd omdat het leuk is. Dit betekent dat een Iers gezin traditioneel groot, luidruchtig, speels en onstuimig is. Ierse ouders geven hun kinderen veel vrijheid en moedigen hen aan zelfstandig en zelfredzaam te zijn, terwijl het ouderlijk gezag en de band tussen ouder en kind gewaarborgd blijft.

School

Ierse scholen hebben een sterke katholieke traditie, maar staan open voor alle geloofsovertuigingen (ook als je niet religieus bent). De meeste scholen zijn ‘single-sex’ wat wil zeggen dat je op een jongens- of meisjesschool terecht komt, sommige scholen zijn gemengd. Ook de dress codes variëren, maar kunnen redelijk strikt zijn qua uniform (€225,-) en uiterlijkheden zoals haarkleuring, piercings en lang haar bij jongens.  Bijna alle scholen bevinden zich in kleinere steden of dorpen. Een plaatsing in een stedelijke school in Dublin of Noord-Ierland is eerder uitzonderlijk.

Een typische schooldag begint om 9:15u en eindigt om 15:45u, maar wordt met 1 tot 2u huiswerk aangevuld. Er is vaak een kleine pauze in de ochtend en een uitgebreidere lunchpauze van 12:30-13:45u waarin je je eigen lunchpakket kunt eten. De meeste scholen hebben op woensdagmiddag geen les en zijn zaterdag en zondag schoolvrije weekenddagen. Die kun je dan prima vullen met de vele sportieve, sociale en culturele activiteiten die de scholen organiseren en doorgaans gratis/goedkoop zijn.

Taal

Engels is de officiële taal van Ierland, maar je kan ook af en toe Gaelic horen, wat een Keltische taal is en een van “de oudste en meest historische geschreven talen ter wereld”. We raden je sterk aan om een goede kennis te hebben in Engels vóór je vertrek.

Eten

Ieren eten graag zowel traditionele maaltijden als gastronomische gerechten. Ze eten veel aardappelen, vlees en zuivelproducten en drinken veel thee. De studenten hoeven zich geen zorgen te maken als ze 3 verschillende soorten aardappelen (spuds) tegelijk op hun bord hebben! De Ieren eten ze gekookt, geroosterd, gepureerd, als frietjes, chips, aardappelpannenkoeken enz.

Irish Stew is een van de nationale gerechten van Ierland. Het is gemaakt met ingrediënten van de voorraadkast of wat de Ieren in hun tuin laten groeien. Samen met rundsvlees en wortelgroenten, is dit de perfecte winterkost om lekker op te warmen!

Ontdek beschikbare programma's in Ierland