Colombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika en is vernoemd naar Christoffel Columbus. Colombia grenst aan Venezuela, Brazilië, Peru, Ecuador en Panama. Het land van Shakira, Juanes en Gabriel Garcia Marquez is gekend om zijn natuurlijke, culturele en politieke diversiteit. Colombia ligt vrijwel op de evenaar, maar door de hoogteverschillen variëren de landschappen van besneeuwde bergen tot woestijn, van regenwoud tot exotische stranden.

Colombia is een heel opwindend en onvoorspelbaar land. Je zal dus automatisch leren om je flexibel op te stellen.

Family Trip #colombia #bogotá #family #monserrate #cold #rainyday #awesome #gopro #selfi

A photo posted by Mark | Hendrik (@lemontra) on

Gastgezin en gemeenschap

De helft van de Colombianen woont in steden.  De meeste gastgezinnen wonen in kleine steden. Je kan er terechtkomen in of rond Bogota, Medellin, Ubate, Periera of Bucaramanga. Colombia is een van de meest collectivistische culturen, naast Ecuador, Panama en Guatemala. Colombianen zijn zeer gemeenschapsgericht en plaatsen de groep ver boven het individu. Loyaliteit tegenover de groep waartoe men behoort, is daarom een zeer belangrijke waarde.

School

Het Colombiaanse schoolsysteem heeft twee verschillende kalenders: Calendario A begint in januari-februari met vakantie in de zomer en Calendario B begint in augustus-september met vakantie in de winter. De kalender verschilt van school tot school. In Colombia begint de schooldag meestal heel vroeg, sommige om 8u maar veel scholen beginnen al om 6u of 6u30. Je kan zowel in een privéschool als in een publieke school terechtkomen. De meeste AFS-deelnemers volgen les in de 10de graad (het voorlaatste jaar), maar je kan ook in de 9de of de 11de graad terechtkomen afhankelijk van de leeftijd of het aantal vrije plaatsen. Buitenschoolse activiteiten verschillen van school tot school. Sommige organiseren trips, andere hebben dansgroepen, muziekbandjes of sportactiviteiten.

A photo posted by Mark | Hendrik (@lemontra) on

Taal

Spaans is de officiële taal in Colombia, al worden er een zestigtal talen gesproken in Colombia. Je moet geen Spaans kennen om deel te nemen aan een uitwisseling in Colombia, maar we raden je aan om een basiskennis te hebben vóór je vertrek.

Eten

De hoofdmaaltijd wordt in Colombia meestal ’s middags gegeten. Het ontbijt is licht. De lunch bestaat meestal uit vers fruit, soep, vlees of vis met rijst of aardappels. Een populair dessert wordt gemaakt van panela, een soort bruine suiker.

A photo posted by AFS Colombia (@afscolombia) on

Ontdek beschikbare programma's in Colombia