Costa Rica betekent ‘rijke kust’ en het land doet deze naam alle eer aan: het biedt immers een massa natuurpracht met stranden, vulkanen, parken enzovoorts. Hoewel het klimaat streekgebonden is, is het nooit koud in Costa Rica. Costa Rica is één van de oudste democratieën in Latijns-Amerika en de Ticos en Ticas, zoals de inwoners zichzelf noemen, zijn hier zeer fier op.

Pura Vida is het nationale motto van Costa Rica en staat synoniem voor ‘Geniet van het Leven’, misschien daarom dat het één van de meest welvarende landen van Latijns-Amerika is geworden. Schud alvast je heupen los want je kunt onmogelijk ontsnappen aan de salsa of merengue!

Gastgezin en gemeenschap

Je kan overal in Costa Rica terechtkomen, maar 95% van de gastgezinnen wonen in steden of voorsteden. Waar je ook terechtkomt, je bent steeds een kleine afstand verwijderd van een of ander prachtige natuurgebied die er in het hele land in overvloed zijn. De Costa Ricanen hebben dan ook enorm veel respect voor de natuur rondom zich.

Costa Rica School

School

De schoolkalender van Costa Rica loopt van half februari tot half december van elk jaar. Het is verdeeld in drie trimesters en heeft drie vakantieperiodes: zomervakantie (half december tot half februari: 2 maanden), paasvakantie (maart of april: 1 week) en mid-term vakantie (begin juli: 2 weken).

De meeste AFS-studenten worden ingeschreven bij een publieke school. Een normale Costa Ricaanse leerling studeert reeds af in graad 11. In het algemeen begint de school tegen 7u ’s morgens. Er zijn enkele korte pauzes en één langere lunchpauze ’s middags. Afhankelijk van de school eindigen de lessen tussen 13u en 16u30.

De lesroosters zijn uniform (alle studenten in een groep hebben dezelfde lessen en hetzelfde rooster) en AFS-studenten kunnen geen verschillende vakken of lesroosters kiezen. In technische scholen kunnen AFS-studenten soms hun technische specialiteit kiezen.

A photo posted by Clara Aiello (@_harley_97) on

Taal

Spaans is de officiële taal in Costa Rica. Je moet geen Spaans kennen om deel te nemen aan een uitwisseling in Costa Rica, maar een basiskennis kan je wel helpen ter plaatse.

Costa-rica-eten

Eten

Een maaltijd in Costa Rica bestaat meestal uit een combinatie van rijst, bonen, maïs, fruit en groenten. Vlees en vis zijn minder belangrijk binnen hun keuken. Costa Ricanen houden ervan met de hele familie samen te komen om samen te tafelen, vooral tijdens het weekend. Ze zullen dan ook verwachten dat je hen helpt met koken en/of aanwezig bent tijdens deze etentjes.

Video AFS Costa Rica

Vloeiend Spaans spreken binnen 1 jaar? De Zwitserse Mia vertelt over haar AFS-avontuur in Costa Rica!

Ontdek beschikbare programma's in Costa Rica