Argentinië is het tweede grootste land van Zuid-Amerika en heeft een overweldigende fauna en flora. Je vindt er contrasterend natuurpracht zoals regenwouden en gletsjers. Buenos Aires, de hoofdstad, heeft een levendige culturele scene. De meeste Argentijnen zijn afstammelingen van Spanjaarden en andere Europese inwijkelingen en er leven ook nog enkele Indianenstammen in Argentinië.

Argentinië knuffel student

Gastgezin en -gemeenschap

Er is geen één Argentijnse levensstijl, deze verschilt van regio tot regio. Je kan in de meest zuidelijke provincie Tierra del Fuego terechtkomen, in de noordelijke provincie van Jujuy, en net zo goed in het hartje van Buenos Aires. De meeste gastgezinnen behoren tot de middenklasse en wonen in -kleine of grote- steden. Slechts een beperkt aantal studenten wordt in landelijk gebied geplaatst.

Argentijnen zijn doorgaans heel sociaal; zo is het de gewoonte iedereen een kus te geven bij feestjes, ook al ken je deze mensen niet. Daarnaast zijn ze gesteld op beleefdheid en respect, vooral voor ouderen. Wees erop voorbereid dat je minder privacy zal hebben dan in België. Het is niet de gewoonte om alleen op je kamer te zitten of de deur van je kamer dicht te doen, zelfs als je slaapt.

De familie neemt een belangrijke plaats in binnen de Argentijnse samenleving. Meestal werken beide ouders en komen ze ’s middags naar huis om te lunchen en voor een korte siësta. Grootouders blijven nauw betrokken bij het gezin en wonen vaak in hetzelfde huis. Ouders zijn beschermend tegenover hun kinderen, vooral tegenover dochters. Ze weten graag waar, wanneer en met wie hun kinderen uitgaan.

Argentinië is een katholiek land, maar dat neemt niet weg dat ze open staan voor mensen met een ander geloof. Veel Argentijnen roken, maar doen dat meestal niet in huis. Je moet erop voorbereid zijn dat je in een rokersomgeving terechtkomt. Ook hebben Argentijnse gezinnen vaak huisdieren.

Taal

Spaans is de officiële taal in Argentinië. Je moet geen Spaans kennen om deel te nemen aan een uitwisseling in Argentinië, maar een basiskennis Spaans kan je wel helpen in het begin.

Argentinië mate – groene thee

Eten

Argentijnen eten heel veel vlees, vooral rund. Tijdens sociale bijeenkomsten staat er heel vaak parillada op het menu, een mixed grill van rundsvlees. Andere populaire gerechten zijn milanesas of gepaneerd vlees en empanadas. Qua zoetigheden zijn de Argentijnen dol op dulce con leche. In tegenstelling tot de meeste andere Latijns-Amerikaanse keukens, is de Argentijnse keuken niet pikant en zijn er Italiaanse invloeden terug te vinden.

Naast de -massale- consumptie van vlees en pasta, drinken de Argentijnen vaak mate, een lokale, groene thee. Dit is een sociaal gebeuren. Het wordt tijdens tal van bijeenkomsten geserveerd in een speciale kalebas die aan iedereen wordt doorgegeven.

Samen eten is belangrijk voor de Argentijnen. De maaltijden zijn dan ook echte familiemomenten. Argentijnen hebben meestal een uitgebreide lunch, gevolgd door een siësta, en nuttigen ’s avonds, na 21u30, een uitgebreid avondmaal.  Het is ongepast om iets anders te vragen dan wat er op tafel komt of om je eigen potje te koken. Je appreciatie voor een bepaald gerecht of de vraag om iets specifieks klaar te maken, zal wel altijd met veel plezier ontvangen worden.

Argentinië school

School

Je zal lessen volgen in een publieke of private school, in het laatste of voorlaatste jaar met klasgenoten van 16 à 17 jaar. Het schooljaar loopt van midden maart tot begin december. Een schoolweek loopt van maandag tot vrijdag. Je gaat ’s morgens of ’s middags naar school. Sommige scholen geven ook volle dagen les.

Na school doen Argentijnen veel aan sport. Voor de meisjes is dat vooral dansen, gymnastiek, hockey of volleybal en voor de jongens vaak voetbal, basketbal, rugby of hockey. Af een toe naar de film gaan, wat eten in een restaurantje, een feestje/uitgaan of gewoon een middagje gezellig maté/tereré drinken en bijkletsen is hartstikke normaal in het Argentijnse tienerleven. Na school nemen je vrienden je vast en zeker mee op sleeptouw.

De vakken die je volgt, hangen af van de school waar je geplaatst wordt. Uiteraard wordt bij de plaatsing rekening gehouden met je interesses en achtergrond, maar je kan geen vakken kiezen.

Ontdek beschikbare programma's in Argentinië