Bolivia heeft geen kust maar de Amazone stroomt door het land, de toppen van de Andes bereiken 4.000 meter en er zijn prachtige zoutlagunes en meren. De bevolking is voor het grootste deel van Indiaanse afkomst (60%). De andere zijn mestizos, van gemengde Spaanse en Indiaanse origine.

De kleurrijke kledij, de dansen, de muziek en de ceremonies getuigen van een unieke en eeuwenoude cultuur. Zowel in de steden als in de landelijke gebieden is het gezinsleven erg belangrijk. De maaltijden zijn een ideale gelegenheid om de gebeurtenissen van de dag aan elkaar te vertellen.

Bolivia-familie

Gastgezin en gemeenschap

Je verblijft in een gastgezin. In principe kan je eender welk deel van het land geplaatst worden, maar doorgaans zal je toch in een (kleine) stad terecht komen. Bolivianen dragen hoffelijkheid, vriendelijkheid en de zorg voor elkaar hoog in het vaandel. Ze begroeten elkaar meestal met een handdruk of een kus. Bolivianen tonen hun emoties gemakkelijk en zijn zeer hartelijk en sociaal. Sociale evenementen spelen een belangrijke rol in de maatschappij en het zijn ideale momenten om contacten te leggen. Tussen Bolivianen zijn er ook verschillen. De mensen uit de hoogvlaktes zijn introverter en staan bekend als harde werkers. Mensen uit het laagland zijn open en relaxter.

Bolivia-school

School

Als campusstudent studeer je aan een lokale universiteit. Je mag je richting zelf kiezen en daarbinnen heb je ook verschillende keuzevakken. Je wordt ingeschreven in het eerste jaar en volgt vijf à zes vakken. Wees je ervan bewust dat het aantal lesuren minder hoog zijn dan in België. Kom in eerste instantie om de cultuur op te snuiven, niet zozeer met het oog op je toekomstige carrière. Als campusstudent neem je deel aan de examens en projecten die de universiteit je oplegt.

Je gaat er meestal ’s morgens of ’s middags naar de les en in je vrije tijd ga je op stap met je vrienden en familie of ga je sporten. Tijdens de zomervakantie word je aangemoedigd om je in te zetten voor de lokale gemeenschap. De omgang met de leraren en professoren is vrij formeel. Boliviaanse leerkrachten/professoren zijn betrokken met hun studenten en zijn vaak een vertrouwenspersoon voor de leerlingen.

Taal

Spaans is de officiële taal in Bolivia. Ook de Indiaanse talen Quechua, Aymara en Guaraní worden gesproken. Je moet geen Spaans kennen om deel te nemen aan een uitwisseling in Bolivia, maar we raden je aan om een basiskennis Spaans te hebben vóór je vertrek. Je krijgt een intensieve taalcursus van 40u bij je aankomst in Bolivia.

Bolivia-eten

Eten

De Boliviaanse keuken is zeer gevarieerd, maar vlees staat zowel ’s middags als ’s avonds op het menu. Voor strikte vegetariërs is het daardoor niet mogelijk om een gastgezin te vinden. Het hoofdgerecht wordt meestal geserveerd met rijst of groenten zoals aardappelen of salade. Veel gerechten zijn erg pikant, vooral wanneer het gemaakt is met ilajhua, een saus gemaakt van tomaten en hete pepers. Samen eten is belangrijk voor de Bolivianen. Het is ongepast om iets anders te vragen dan wat er op tafel komt of om je eigen potje te koken.

Ontdek beschikbare programma's in Bolivia