years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

“Ik hou van Colombia en van zijn inwoners… Ik heb er heel wat feesten meegemaakt: processies, verjaardagen, Semana Santa, negen dagen (!) Kerstmis. Wat ik vooral ga missen zijn de knuffels. Colombianen knuffelen altijd, ook als ze iemand amper kennen. Het maakt een mens zoveel gelukkiger!”

In Colombia begint de schooldag meestal heel vroeg. Sommigen starten om 8u, maar veel scholen beginnen al om 6u of 6u30. De schooldag eindigt dan ook wel vroeger dan we hier in België gewoon zijn, zodat je de namiddag grotendeels vrij bent.

Je kan zowel in een privéschool als in een publieke school terechtkomen. De meeste AFS-deelnemers volgen les in de 10de graad (het voorlaatste jaar), maar je kan ook in een andere graad terechtkomen afhankelijk van de leeftijd of het aantal vrije plaatsen. Hou er rekening mee dat Colombiaanse laatstejaarsstudenten meestal maar zestien jaar oud zijn.

Buitenschoolse activiteiten verschillen van school tot school. Sommige organiseren trips, andere hebben dansgroepen, muziekbandjes of sportactiviteiten. Het sociale leven van jongeren is hier sterk rond geconcentreerd.

AFS Colombia is actief in kleinere steden, grotere steden en landelijke gebieden. Je kan dus in heel gevarieerde landschappen terechtkomen. De meeste studenten worden in kleinere steden en landelijke gebieden geplaatst. Gastgezinnen hebben vaak minder economische mogelijkheden.

 • Grotere steden hebben natuurlijk veel meer culturele en sportactiviteiten te bieden. Afstanden binnen steden kunnen redelijk groot zijn, en je gastgezin kan zich wel heel beschermend opstellen. Er worden niet veel studenten in de echte grootsteden geplaatst. De kans is groter dat je in een kleinere stad of dorp terecht komt.
 • Kleinere steden – een kleine stad in Colombia kan nog steeds als een grotere stad in Europa worden beschouwd vanwege het aantal inwoners. Maar daar zijn natuurlijk niet altijd dezelfde activiteiten die je hier in België in een grote stad zou vinden. Deze gastgezinnen hebben soms minder economische mogelijkheden. De meeste studenten worden in een kleinere stad geplaatst.
 • Landelijke gebieden – Colombia heeft enorm veel landelijk gebied. Dit zijn dorpjes die verder weg liggen van alles, en vaak weinig transportmogelijkheden hebben. Er zijn dus niet per sé veel mogelijkheden om veel activiteiten na schooltijd te doen. Je leeft hier als het ware een ‘small town’ leven. Dit is wel dé kans om een goede band op te bouwen met je gastgezin en klasgenoten!. Over het algemeen hebben we minder studenten die echt op het platteland wonen.

Gap year in Colombia

Voor jongeren die 18 jaar zijn of 18 worden bij vertrek hebben we een nieuw combinatieprogramma dat bestaat uit een semester middelbare school en een semester vrijwilligerswerk. Je leert Spaans, dompelt je onder in de Colombiaanse cultuur en je doet dubbel zoveel ervaring op!

Ontdek het programma hier

Inschrijvingsvoorwaarden

 • Je bent nog geen 18 jaar op de dag van vertrek.
 • Bij vertrek zit je nog op de middelbare school.

Wat is inbegrepen

 • Ticket heen- en terugreis
 • Onthaal op de luchthaven
 • Gastgezin
 • Maaltijden
 • Individuele contactpersoon
 • Medische verzekering
 • 24/7 noodondersteuning
 • Vervoer naar school
 • Assistentie bij inschrijving
 • Assistentie bij visumaanvraag
 • Oriëntatie voor vertrek
 • Oriëntaties tijdens je uitwisseling
 • Oriëntatie bij terugkeer
 • Schoolmaterialen
 • Meer dan 70 jaar ervaring

Waar ben je zelf verantwoordelijk voor

 • Kosten voor visa en paspoort
 • Zakgeld

Start je avontuur

Weet jij al zeker dat je naar Colombia wil? Laat je informeren en krijg vrijblijvend advies op maat! Meld je aan via de knop links.

Meld je aan

Leer ons kennen

De beste manier om meer te weten te komen over dit programma is door langs te komen op een infoment, een kennismaking te plannen of te praten met een ervaringsdeskundige (oud-deelnemer of vrijwilliger). We organiseren regelmatig infomomenten online of bij jou in de buurt.

Kom langs

Het #AFSeffect in Colombia

Meer lezen over Colombia?

DSC_0670

Oriëntaties en voorbereiding van je avontuur met AFS

Wil je meer te weten komen over hoe AFS jongeren en gezinnen ondersteunt in hun unieke interculturele leerervaring? Klik dan hieronder om meer te lezen.

Lees Meer

Overtuig je ouders

AFS staat voor ervaring en veiligheid, al meer dan 100 jaar. Dankzij haar wereldwijd netwerk van vrijwilligers, ondersteund door een professionele staf, biedt AFS jongeren de kans om te slagen in een geglobaliseerde wereld. AFS-programma’s helpen jongeren om een wereld te zien die groter is dan wat ze kennen, en om met mensen van andere landen en culturen om te gaan.

Ontdek waarom AFS de juiste keuze is!

Visuminformatie

Heb ik een visum of verblijfsvergunning nodig? JA, visum en verblijfsvergunning*
Moeilijkheidsgraad aanvraag en verkrijgen van visum en/of verblijfsvergunning (eenvoudig, gemiddeld, complex) Gemiddeld*
Geschatte kosten voor visum en/of verblijfsvergunning (€ – €€€) €€*
Meer informatie Bezoek de algemene visa FAQ pagina

*Voor een trimester heb je geen visum of verblijfsvergunning nodig. De kosten liggen lager en het proces is eenvoudiger.