Gelegen aan de West-Afrikaanse kust, grenst de republiek Ghana aan Burkina Faso, Ivoorkust en Togo. Een van de bekendste Ghanezen is ongetwijfeld Kofi Annan. De meeste Ghanezen wonen in dorpen, waar het sociale leven draait rond de familie en de gemeenschap. Je zal er kennismaken met de West-Afrikaanse levensstijl en ongelofelijk gastvrije, vriendelijke mensen. Overdag kan je op de lokale markt kuieren, waar je zowat alles kan vinden. ‘s Avonds kan je je laten leiden door de muziekklanken die van overal opduiken en luisteren naar de verhalen van de plaatselijke griot. Ghana is ook het land waar de highlife ontstaan is, een muziekstijl waaruit de bekende afrobeat ontstaan is.

Missing my squad 💙💚🌎🌍🇬🇭#AFSer #AFSghana #Afsfamilyforlife

A photo posted by Madison Hatfield!!! (@ms_madeline_hatfield) on

Gastgezin en gemeenschap

Gaststudenten worden overal in Ghana geplaatst, velen aan de kust in de hoofdstad Accra. De meeste Ghanezen wonen in kleine dorpen waar de samenleving opgebouwd is rond de familie en de gemeenschap. Een typische familie omvat vaak niet alleen ouders en kinderen, maar ook ooms, tantes, grootouders,… Respect voor de ouderen is zeer belangrijk. Grootouders en overgrootouders hebben een grote invloed op familiale beslissingen. Persoonlijke belangen zijn ondergeschikt aan de belangen die de familie ten goede komen. Zowat alle wereldreligies zijn in Ghana te vinden. Je zult er ook kennismaken met allerlei lokale rites via religieuze festivals, overgangsrituelen, zuiveringsrituelen…

Taal

Als gevolg van de Britse kolonisatie is de officiële taal in Ghana Engels, maar misschien praat je met je vrienden wel één van de 52 plaatselijke talen of dialecten. De lokale talen kennen veel spreekwoorden en de kennis hiervan wordt gezien als een bewijs van wijsheid.

Happy #independenceday #ghana enjoy your #fufu!

A photo posted by ama (@amabroni18) on

Eten

Ghanezen delen de maaltijden met hun familieleden. De voornaamste ingrediënten zijn zoete aardappelen, maniok, maïs, bakbananen en rijst. Er wordt veel vlees en vis gegeten. Ghanezen houden van pikant en kruidig voedsel. Gerechten worden overgoten met dikke sauzen. In Ghana vind je ook overvloedig veel verse groenten en tropisch fruit. Het belangrijkste exportproduct van Ghana is cacao. Een geliefd dessert is gebakken banaan met chilipeper en gember. Dit gaat goed samen met het verfrissende maïsdrankje, askenkee.

School

De gaststudenten komen meestal terecht in het algemeen secundair onderwijs, maar soms kan je in een beroeps- of technische school terechtkomen. Je zal er in het laatste of voorlaatste jaar zitten. Op school volg je lessen Engels, ecologie en landbouw, lichamelijke opvoeding, wiskunde, wetenschappen en kunst. Daarnaast kan je ook lessen volgen als traditionele dans en drum, houtsnijwerk, goud- en zilversmeedkunst en verschillende textielambachten.

In Ghana krijg je vaak de kans om school te combineren met een naschools gemeenschapsproject, zoals meehelpen in weeshuizen, traditionele zang, ambacht en/of folklore leren of meewerken aan een programma rond aids-bewustmaking.

A photo posted by Randy Derykk (@randy_derykk) on

Ontdek beschikbare programma's in Ghana