Ingesloten door de Alpen, is Oostenrijk één van Europa’s oudste landen. De grootsheid van honderden jaren Oostenrijks keizerrijk weerspiegelt zich in de cultuurrijkdom die het land te bieden heeft. Wenen is één van ’s werelds grootste openluchtmusea. Oostenrijk is een gastvrij en gezellig land. De mensen ontvangen je er met open armen. Kleine alpendorpjes worden afgewisseld met cultuursteden op mensenmaat, zoals Salzburg, Innsbruck of Graz.

In Oostenrijk leef je met en tussen de bergen of het laagland in het oosten. Snoep lekker van Oostenrijk met een typische Wiener Kaffee en Apfelstrudel of lekker zoet stuk Sachertorte. Wals door een trimester in Oostenrijk!

Oostenrijk-familie

Gastgezin en gemeenschap

De meeste gastgezinnen wonen in buitenwijken. De maaltijden zijn een familieaangelegenheid en een moment voor de gezinsleden om hun dag te delen. Aangezien beide ouders vaak werken, zijn gezamenlijke maaltijden uiterst belangrijk. Van oudere kinderen wordt verwacht dat zij weten hoe zij hun eigen lunch moeten bereiden.

Oostenrijkers zijn leergierig en houden graag discussies over de actualiteit. Belangrijke waarden zijn respect voor het milieu, properheid, beleefdheid en stiptheid. Cultuur en sport zijn geliefde vrijetijdsactiviteiten. In Mozart’s  geboorteland gaan de inwoners geregeld naar concerten of spelen ze zelf muziek. De favoriete sporten zijn voetbal, wandelen en wintersport.

Oostenrijk-school

School

De meeste AFS-studenten volgen les in publieke scholen, voorbereidend op universitaire studies. Het schooljaar loopt van september tot juli. Afhankelijk van je kennis van het Duits, kom je terecht in het vierde of vijfde jaar. De schooldag start gewoonlijk om 8u en eindigt rond 14u. Op sommige dagen lopen de lessen langer, tot 16u of 17u. In sommige scholen zijn er ook lessen op zaterdagochtend.

Oostenrijk-eten

Eten

De Oostenrijkse keuken is vrij zwaar, maar ook rijk en gevarieerd. Een maaltijd bestaat meestal uit soep, (varkens)vlees, aardappelen, salade, groenten en een dessert (zoals Sachertorte). Oostenrijkers lusten graag worst, gebak (zoals strudels), eieren en kaas. Het land heeft ook een historische kaffeehaus (koffiehuis) cultuur, dus veel middagen kunnen worden doorgebracht door urenlang in een café rondhangen en te genieten van een warm drankje! Oostenrijkse gezinnen nemen graag de tijd om samen te eten, vooral in het weekend.
Vlees is zeer geliefd, maar er zijn ook heel wat vegetarische opties.

Taal

Duits is de officiële taal in Oostenrijk. Elke streek heeft een eigen dialect en je hoort er ook heel wat andere talen: Turks, Servisch, Sloveens, Kroatisch en Hongaars. Er wordt verwacht dat je een basiskennis Duits hebt vóór je vertrek. Daarvoor biedt AFS Oostenrijk je een verplichte online cursus (Rosetta Stone) aan, waarmee je vóór en tijdens je verblijf kan oefenen.