Frankrijk is natuurlijk veel méér dan wijn, stokbrood en zachte kaasjes. En natuurlijk is er méér dan Parijs alleen, je maakt pas kennis met het echte Frankrijk buiten deze metropool waar de drukte van de grote stad grotendeels aan de mensen voorbijgaat. Elke Franse regio heeft zijn eigen karakter.

Frankrijk is een land met een lange en rijke geschiedenis en een wereldberoemde cultuur die ons dagelijks leven op allerlei manieren beïnvloed.

Frankrijk groepsfoto

Gastgezin en gemeenschap

De meeste gastgezinnen (80%) leven in kleine steden of dorpen. Je kan terechtkomen in alle streken van Frankrijk, van de Alpen tot de Atlantische Oceaan en van het noorden tot de Middellandse Zee. Elke streek heeft zijn eigenheid, zijn gewoontes en soms zelfs zijn dialect of taal. De Fransen zijn heel trots op hun taal, cultuur en land, maar ze zijn ook heel benieuwd naar het leven in andere landen. Ze lachen graag en maken grappen over iedereen, niet in het minst over de Belgen. Maar dat is steeds plagerig en vriendelijk bedoeld. Gevoelens worden openlijk getoond.

Franse ouders houden het sociale leven en de schoolresultaten van hun kind in de gaten. Kinderen moeten vaak toestemming vragen om uit te gaan en zeggen waar ze heen gaan, met wie en zich houden aan een avondklok.

Frankrijk groepsfoto AFS

School

Je brengt veel tijd door op school en het is de ideale plaats om vrienden te maken. Je zal waarschijnlijk in een publieke school of lycée les volgen. Je kan er in de seconde (vierde middelbaar), première(vijfde middelbaar) of terminale (laatste jaar) terechtkomen, afhankelijk van je leeftijd, achtergrond en kennis van het Frans. Het schooljaar loopt van september tot juni. De schoolweek begint op maandag en eindigt op zaterdag. De dag begint rond 8u15 en eindigt rond 17u. Woensdag en zaterdag heb je halve dagen les. Franse scholen zijn zeer academisch en er worden weinig buitenschoolse activiteiten georganiseerd.

Frankrijk park

Taal

De Franse taal wordt in veel landen van de wereld gesproken, en is onze tweede landstaal. Maar wil je je kennis van het Frans bijspijkeren, dan is Frankrijk uiteraard dé bestemming voor jou! Je moet een basiskennis Frans hebben om te mogen deelnemen aan een uitwisseling in Frankrijk.

Frankrijk kaas

Eten

Eten is erg belangrijk voor de Franse cultuur. Als ze niet eten, praten ze graag over eten, dat heerlijk is en met veel zorg wordt bereid. Fransen genieten van een grote keuze aan kazen en lokale specialiteiten zoals foie gras (leverpaté), escargots de Bourgogne (slakken), crêpes en cassoulet. Frans gebak en kazen zijn ook wereldberoemd.

In de Franse cultuur zijn er drie hoofdmaaltijden: het ontbijt is de kleinste maaltijd van de dag en bestaat uit koffie, thee of warme chocolademelk met toast, boter, marmelade en soms cornflakes. Een zeer lichte maaltijd, de goûter, is heel vaak beschikbaar na schooltijd voor kinderen. Het bestaat uit brood, boter, chocolade en sap. Het avondeten is de belangrijkste maaltijd. Het hele gezin eet en socialiseert samen, tussen 19.00 en 21.00 uur. Lunch en diner zijn warme maaltijden en bestaan uit drie of vier gerechten die na elkaar worden opgediend: voorgerecht (soep of salade), hoofdgerecht (vlees of vis en groenten), kaas en/of dessert.

De Fransen nemen bepaalde tafelmanieren in acht, zoals de tafel niet verlaten voor het einde van de maaltijd en helpen bij het afruimen van de tafel en de afwas.

Let AFS guide your intercultural adventure

Go abroad with AFS to discover who you really are, make new lifetime friendships and immerse yourself in a fascinating intercultural experience.
TEEN PROGRAMS (UNDER 18 YEARS OLD)

Our learning program will prepare you for an amazing AFS intercultural experience. The program begins at your home country with a pre-departure orientation and continues with orientations and other supported learning activities and facilitated conversations will help you maximize your experience, cope the challenges of navigating a new culture and community and gain knowledge, skills, and a global understanding, throughout your time abroad, and as you return to you home country. AFS volunteers will be there to support and guide you and your host family through your learning journey abroad.

ADULT PROGRAMS (18 YEARS OR OLDER)

The Global Competence Certificate (GCC) program will support your intercultural learning experience. This state-of-the-art program prepares you to successfully navigate new cultural environments—during your AFSNext experience and long after you finish the program. Online intercultural learning modules combined with in-person sessions help you develop practical and global skills, knowledge and attitudes that employers need and mission-driven organizations believe will help achieve their social impact goals. You will receive your certification upon completion of the training program. 

Ontdek beschikbare programma's in Frankrijk