Duitsland is een kosmopolitisch land met een rijk verleden. Je komt er terecht in een land met een open geest en een hoge levensstandaard. Duitsland wordt gekenmerkt door een veelheid aan levensstijlen en inwoners met diverse culturele achtergronden. Het levendige kunstenlandschap en de vele festiviteiten zijn maar enkele troeven van dit progressieve land, dat ook een belangrijke voortrekker is van hernieuwbare energie.

Duitsland familiefoto

Gastgezin en gemeenschap

Je kan overal in Duitsland terechtkomen, maar de meeste gastgezinnen wonen in kleine steden of landelijke gebieden. De meeste gezinnen zijn klein. Gewoonlijk werken beide ouders en verdelen ze de huishoudelijke taken. Net als je gastbroers en/of –zussen zal ook jij moeten helpen in het huishouden.

Veel Duitsers discussiëren graag over politiek, sport, cultuur, filosofie of het milieu. Diepe en breedvoerige intellectuele gesprekken hebben over het algemeen de voorkeur boven koetjes en kalfjes. In de Duitse cultuur is het niet onbeleefd om iemand zijn persoonlijke ruimte te gunnen, maar eerder een teken van respect.

Duitsland presentatie

School

Je zal vroeg uit de veren moeten om op tijd op school te zijn, maar je hebt meestal een groot deel van de namiddag vrij. De meeste AFS-jongeren volgen les in een Gymnasium (voorbereidend op hogere studies), maar sommige komen ook terecht in een Realschule (vergelijkbaar met TSO) of een Gesamtschule (school waar zo weinig mogelijk onderscheid gemaakt wordt tussen het niveau van de leerlingen). De lessen zijn interactief en de leerkrachten verwachten dat de leerlingen actief deelnemen aan de lessen.

Er zijn weinig of geen sociale clubs of evenementen, soms zelfs geen schoolsportteams. Studenten moeten de meeste van hun middagactiviteiten buiten de school vinden bij andere studenten of sportclubs.

Duitsland

Taal

Duits is de officiële taal in Duitsland. Ongeveer 120 miljoen mensen spreken Duits, waarmee het een van de meest gesproken talen binnen Europa is. Je moet geen Duits kennen om deel te nemen aan een uitwisseling in Duitsland, maar we raden je aan om een basiskennis te hebben vóór je vertrek.

Duitsland-eten-taart

Eten

De Duitse keuken is vaak rijk en verschilt per regio. Rood vlees, gevogelte of vis, geserveerd met aardappelen, knoedels, noedels of rijst, en groenten zijn populair. Duitsland is beroemd om zijn vele soorten brood en gebak zoals de Schwarzwälder Kirschtorte en koffie. Je gastgezin kan voor de maaltijd “Guten Appetit” zeggen, wat je uitnodigt om van je maaltijd te genieten. Een warme maaltijd wordt meestal één keer per dag geserveerd. De maaltijden worden op specifieke tijden geserveerd en alle gezinsleden worden verwacht samen te eten en op tijd te komen.

De dag begint met een uitgebreid ontbijt: bijvoorbeeld brood of broodjes (de beroemde “Brötchen”) met Nutella, honing, jam, kaas of ham. Ook kunnen cornflakes of “Müsli” (haver, noten en zaden met melk) worden geserveerd. Op zondag eten Duitsers vaak ook een gekookt of gebakken ei.

De lunch wordt op één bord geserveerd, met groenten, aardappelen, pasta of rijst. Op zondag en soms ook door de week drinkt men ’s middags rond 15 en 16 uur graag koffie en thee met gebak. Dit wordt Kaffeetrinken genoemd en is een gekoesterde traditie in de Duitse cultuur.

Het traditionele Duitse diner – Abendbrot, dat zich laat vertalen als avondbrood – is precies dat: het bestaat uit sneetjes brood en vleeswaren en kaas. Er kunnen ook gesneden groenten of augurken bij zitten. Het brood kan met boter worden besmeerd en als beleg kan je kiezen uit Wurst en Käse. Duitsland is beroemd om zijn honderden soorten brood: er is zacht wit tarwebrood, knapperig of zacht brood van een mengsel van rogge en tarwe of spelt, en zwaar en dicht zwart brood. Sommige zijn verpakt en bedekt met zonnebloem- of pompoenpitten, of ze bevatten noten of kruiden zoals komijn.

Ontdek beschikbare programma's in Duitsland