Prachtige landschappen, een overvloed aan kunstschatten, een overheerlijke keuken en ‘dolce far niente’,… dat en zoveel meer is Italië.

Italianen staan bekend om hun fel temperament, of het nu gaat over een stevige knuffel of een woordenwisseling omdat iemand hun parkeerplaatsje afsnoept. De zondagen zijn vaak heel gezellig met lekker eten, kletsen bij een glaasje wijn of een passeggiata, een rustige avondwandeling. De straat is trouwens dé ontmoetingsplaats voor de jongeren en elke vriendengroep heeft zo zijn eigen plekje.

Italië familiefoto

Gastgezin en gemeenschap

Je kan overal in Italië terechtkomen, zelfs op de eilanden Sicilië en Sardinië. De meeste gastgezinnen wonen in kleine steden. Slechts 20% van de gezinnen woont op het platteland en 10% in grote steden. Het is mogelijk dat je een kamer moet delen met een van je gastzussen of –broers. Als je in Noord-Italië geplaatst wordt, kan het zijn dat je in een meertalig gastgezin terecht komt omwille van de nabijheid van de buurlanden.

Italianen zijn warme, goedlachse en gastvrije mensen. Ze hechten veel belang aan vriendschap en loyaliteit en staan altijd klaar om te helpen. Ze zijn heel geduldig wanneer buitenlanders de moeite doen om zich in het Italiaans uit te drukken.

Groepsfoto italië

School

Je zal meer dan waarschijnlijk les volgen in een staatsschool. Het Italiaanse middelbaar (scuola media superiore) duurt vijf jaar en je zal in het derde of vierde jaar geplaatst worden. Het schoolniveau in Italië is hoog en de scholen zijn veeleisend, ook voor uitwisselingsstudenten. Leerlingen moeten actief meewerken in de les. Het schooljaar begint half september en eindigt half juni. De schoolweek loopt van maandag tot zaterdag en de leerlingen hebben les tussen 8u/8u30 en 13u30/14u.

Italië

Taal

Italiaans is de officiële taal, maar elke stad of streek heeft zijn eigen dialect. Er bestaan zelfs kleine gebieden waar Frans, Duits of Sloveens gesproken wordt. Je gaat actief Italiaanse lessen volgen tijdens de twee á drie maanden van je uitwisseling. AFS Italië biedt een online ‘Rosetta Stone’ taalcursus aan die je vóór je vertrek en tijdens je uitwisseling op zelfstandige basis moet volgen. Deelnemers die het nodige niveau niet halen, moeten bij aankomst een fee betalen.

Italë eten – pasta

Eten

La Cuccina Italiana… Tijdens je verblijf in Italië zal het snel duidelijk worden wat deze worden inhouden, de Italiaanse keuken is kunst en daar zijn ze trots op. Daarbij heeft elke regio zijn eigen specialiteiten, recepten en tradities voor overheerlijke broden, soorten kaas en natuurlijk pizza en pasta. Wees voorbereid op royale porties, sterke koffie en heerlijke lekkernijen en lekker lang tafelen…

De maaltijden zijn belangrijke familiegelegenheden, het ideale moment om bij te praten. Je gastgezin verwacht dan ook van jou dat je de maaltijden met hen deelt. Het wordt ook erg gewaardeerd wanneer je zelf aanbiedt om een handje te helpen.

Video AFS Italië

Ontdek beschikbare programma's in Italië