Prachtige landschappen, een overvloed aan kunstschatten, een overheerlijke keuken en ‘dolce far niente’,… dat en zoveel meer is Italië.

Italianen staan bekend om hun fel temperament, of het nu gaat over een stevige knuffel of een woordenwisseling omdat iemand hun parkeerplaatsje afsnoept. De zondagen zijn vaak heel gezellig met lekker eten, kletsen bij een glaasje wijn of een passeggiata, een rustige avondwandeling. De straat is trouwens dé ontmoetingsplaats voor de jongeren en elke vriendengroep heeft zo zijn eigen plekje.

Nothing you wear is more important than your smile. 😄

A photo posted by Nurfarwizah Thiang (@zahthiang) on May 24, 2016 at 6:08am PDT

Gastgezin en gemeenschap

Je kan overal in Italië terechtkomen, zelfs op de eilanden Sicilië en Sardinië. De meeste gastgezinnen wonen in kleine steden. Slechts 20% van de gezinnen woont op het platteland en 10% in grote steden. Het is mogelijk dat je een kamer moet delen met een van je gastzussen of –broers. Als je in Noord-Italië geplaatst wordt, kan het zijn dat je in een meertalig gastgezin terecht komt omwille van de nabijheid van de buurlanden.

Italianen zijn warme, goedlachse en gastvrije mensen. Ze hechten veel belang aan vriendschap en loyaliteit en staan altijd klaar om te helpen. Ze zijn heel geduldig wanneer buitenlanders de moeite doen om zich in het Italiaans uit te drukken.

School

Je zal meer dan waarschijnlijk les volgen in een staatsschool. Het Italiaanse middelbaar (scuola media superiore) duurt vijf jaar en je zal in het derde of vierde jaar geplaatst worden. Het schoolniveau in Italië is hoog en de scholen zijn veeleisend, ook voor uitwisselingsstudenten. Leerlingen moeten actief meewerken in de les. Het schooljaar begint half september en eindigt half juni. De schoolweek loopt van maandag tot zaterdag en de leerlingen hebben les tussen 8u/8u30 en 13u30/14u.

Today we had P.E. AT THE BEACH… This is the only school that I will love P.E…

A photo posted by ZACHARY BENETATOS🇮🇹 (@zacharybenetatos) on Sep 22, 2016 at 10:04am PDT

A photo posted by AFS54 ACT5033 (@babaiitoey) on Jun 5, 2016 at 3:08pm PDT

Taal

Italiaans is de officiële taal, maar elke stad of streek heeft zijn eigen dialect. Er zijn ook minderheden die Frans, Duits of Sloveens spreken. Je zal Italiaanse les volgen in je lokale comité tijdens de drie eerste maanden van je uitwisseling. Bij aankomst zal je een intensieve cursus Italiaans volgen van ong. 40 uur. Wil je al op voorhand beginnen? Dan moedigen we jou aan om gratis apps als Babbel, Duolingo en Buzuu te gebruiken.

Eten

La cuccina italiana… Je moet deze woorden maar horen en je begrijpt het: de Italiaanse keuken is kunst en daar zijn ze trots op. Wees voorbereid op grote porties, sterke koffie en heerlijke lekkernijen.

De maaltijden zijn belangrijke familiegelegenheden, het ideale moment om bij te praten. Je gastgezin verwacht dan ook van jou dat je de maaltijden met hen deelt. Het wordt ook erg gewaardeerd als je zelf aanbiedt om een handje te helpen.

Ontdek beschikbare programma's in Italië

ITAly-moped-narrow-streets

Trimester in Italië

  • BestemmingItalië
  • Duur1-3 maanden
  • Prijs€ 4.850 (deze prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen)
  • Data
    • sep 2023 - nov 2023